Folkemødedebatter: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte

Der blev talt om cirkulær økonomi hele 38 steder til årets folkemøde. Flere steder var brancheorganisationer og forskere enige: Hvis vi arbejder sammen, kan vi sikre cirkulær økonomi.

Den cirkulære økonomi fyldte godt i debatten på dette års folkemøde. Foto: Joshua Tree Photography.

19.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg og Emilie Linders, CSR.dk

På årets folkemøde på Bornholm var cirkulær økonomi et af de helt store debatemner. Ifølge Ingeniøren.dk var der 38 arrangementer med fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi, og på et af disse - arrangeret af DI - lagde moderatoren da også ud med at sige, at det var som om cirkulær økonomi var uundgåeligt på Bornholm anno 2017.

DI's arrangement havde særligt fokus på byggesketoren og et tungt opbud af direktører i panelet: Velux, Rockwool, MT Højgaard, Phillips Lighting, PensionDanmark Ejendomme og DI selv. Og selv om samtlige deltagere udtrykte deres fulde opbakning til omstillingen til cirkulær økonomi, voksede træerne ikke ind i noget, der ligner en himmel.

Læs også Ekspertens gode råd: Sådan kommer du igang med cirkulær økonomi

"Vi er jo alle enige om, at det skal jo få til at fungere. Virkeligheden er dog, at der er brug for tilpassede løsninger til alle sektorer. Vi skal have knækket denne her nød, men det er virkelig ikke let," sagde Jørgen Tang-Jensen, som er adm. dir. i Velux. 

"Problemet er, at den bygningsmasse, vi har nu, ikke er tænkt til genanvendelse. Men vi kan jo starte med at kræve det i nyt byggeri," sagde Arne Becker, koncerndirektør i MT Højgaard. 

Skal der støtte til?
Et af hovedtemaerne i denne debat var om der skulle iværksættes statsstøtte af en art for at fremme udviklingen af den cirkulære økonomi. 

"Vi er generelt ikke begejstrede for støtteordninger, men vi er også klar over, at det var med til at hjælpe den grønne omstilling på vej," sagde Tine Roed, direktør i DI. 

"Støtteordninger på det nærmeste opfordrer til plat, så det synes vi ikke er den rigtige vej at gå," sagde Jørgen Tang-Jensen. 

Læs også: Elsket af alle, forstået af få

I publikum sad Henrik Grand Petersen, som er direktør i RGS Nordic, som bl.a. er specialister i genanvendelse af bygge- og anlægsaffald. Han var ret sikker på det modsatte: 

"Hvis ikke der kommer noget statslig stimuli kommer det her genbyg og genbrug aldrig til at vokse til markedsvilkår. Der skal regulering, støtte og subsider til - ellers ender det her som festtaler," sagde han. 

Landbruget er med, men fattes penge
Ovre på det gode skib Aurora havde Aarhus Universitet inviteret forskere, politikere og Landbrug & Fødevarer til debat om udfordringer og muligheder i forhold til cirkulær bioøkonomi, hvor man genanvender bæredygtig biomasse fra for eksempel landbruget og spildevandsrenseanlæg.

Anders Klöcker, der er områdedirektør for erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer, var enig med direktørerne i DI's panel: 

”Landbruget bakker fuldt op om at udnytte det biologiske kredsløb bedre. Men der skal kapital til, og landmænd har ikke råd til at investere i forsøg med teknologier, der først bliver konkurrencedygtige om lang tid”, sagde han ifølge Ingeniøren.dk. 

Kun med samarbejde flytter vi noget
Et andet tema, som panelerne var helt enige om, var behovet for samarbejde. Som Marianne Thomsen, der er professor i miljøvidenskab på Aarhus Universitet, udtrykte det: 

”Vi bliver nødt til at gøre op med silotænkning og i stedet begynde at samarbejde på tværs af sektorer”, sagde hun til Ingeniøren.dk og fortsatte:

”Der eksisterer masser af gode løsninger derude, men for eksempel er der en udfordring med at sikre en fast forsyning”.

Læs også: Alle skal have del i fordelene ved globalisering

Det kunne Anders Klöcker nikke genkendende til og udtrykte stor interesse for flere partnerskaber mellem langbruget og forskningsinstitutioner: 

”Landbruget bakker fuldt op om den cirkulære dagsorden, og vi er overbeviste om, at samarbejde bidrager til innovation og forskning. Vi er meget fremsynede i det her erhverv”, sagde han. 

Til DI's arrangement udtrykte marketingdirektør i Rockwool, Christian Jølck, samme idé: 

"Det er jo et kredsløb som skal aktiveres. Det er ikke kun producenterne af byggematerialerne, men også arkitekter, entreprenører, forskning og mange andre. Der er en spændende udvikling i gang, og nu skal det ud i virkeligheden", sagde han. 

Cirkulær økonomi i forsyningsperspektiv
Et andet sted på Folkemødet satte forsyningsbranchen også ord på den cirkulære økonomi, men i et forsyningsperspektiv.

Her stod Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening bag en debat, som i tråd med panelet på Aurora pegede på, at cirkulær økonomi kræver samtænkning:

”Der bliver bygget nogle forsyningssiloer, så er det utroligt vanskeligt for os tre at arbejde sammen”, sagde Carl-Emil Larsen, der er direktør for DANVA, til Ingeniøren.dk, og pegede på sine direktør-kollegaer fra Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme, Jacob Hartvig Simonsen og Kim Mortensen.

Læs også: De fleste kommuner arbejder ikke med FN's bæredygtighedsmål

Kim Mortensen bakkede vandforsyningsdirektøren op. Ifølge ham hedder løsningen på cirkulær økonomi samarbejde på tværs af de økonomisk adskilte vand-, varme, el-forsyning og affaldshåndtering:

”Eksempelvis er affaldsforbrændingen afhængig af at fastsætte varme, mens fjernvarmen er afhængig af at få varmen”, sagde Kim Mortensen til Ingeniøren.dk.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J