Folkemødedebatter: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte
Der blev talt om cirkulær økonomi hele 38 steder til årets folkemøde. Flere steder var brancheorganisationer og forskere enige: Hvis vi arbejder sammen, kan vi sikre cirkulær økonomi.
På årets folkemøde på Bornholm var cirkulær økonomi et af de helt store debatemner. Ifølge Ingeniøren.dk var der 38 arrangementer med fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi, og på et af disse - arrangeret af DI - lagde moderatoren da også ud med at sige, at det var som om cirkulær økonomi var uundgåeligt på Bornholm anno 2017.
DI's arrangement havde særligt fokus på byggesketoren og et tungt opbud af direktører i panelet: Velux, Rockwool, MT Højgaard, Phillips Lighting, PensionDanmark Ejendomme og DI selv. Og selv om samtlige deltagere udtrykte deres fulde opbakning til omstillingen til cirkulær økonomi, voksede træerne ikke ind i noget, der ligner en himmel.
Læs også Ekspertens gode råd: Sådan kommer du igang med cirkulær økonomi
"Vi er jo alle enige om, at det skal jo få til at fungere. Virkeligheden er dog, at der er brug for tilpassede løsninger til alle sektorer. Vi skal have knækket denne her nød, men det er virkelig ikke let," sagde Jørgen Tang-Jensen, som er adm. dir. i Velux.
"Problemet er, at den bygningsmasse, vi har nu, ikke er tænkt til genanvendelse. Men vi kan jo starte med at kræve det i nyt byggeri," sagde Arne Becker, koncerndirektør i MT Højgaard.
Skal der støtte til?
Et af hovedtemaerne i denne debat var om der skulle iværksættes statsstøtte af en art for at fremme udviklingen af den cirkulære økonomi.
"Vi er generelt ikke begejstrede for støtteordninger, men vi er også klar over, at det var med til at hjælpe den grønne omstilling på vej," sagde Tine Roed, direktør i DI.
"Støtteordninger på det nærmeste opfordrer til plat, så det synes vi ikke er den rigtige vej at gå," sagde Jørgen Tang-Jensen.
Læs også: Elsket af alle, forstået af få
I publikum sad Henrik Grand Petersen, som er direktør i RGS Nordic, som bl.a. er specialister i genanvendelse af bygge- og anlægsaffald. Han var ret sikker på det modsatte:
"Hvis ikke der kommer noget statslig stimuli kommer det her genbyg og genbrug aldrig til at vokse til markedsvilkår. Der skal regulering, støtte og subsider til - ellers ender det her som festtaler," sagde han.
Landbruget er med, men fattes penge
Ovre på det gode skib Aurora havde Aarhus Universitet inviteret forskere, politikere og Landbrug & Fødevarer til debat om udfordringer og muligheder i forhold til cirkulær bioøkonomi, hvor man genanvender bæredygtig biomasse fra for eksempel landbruget og spildevandsrenseanlæg.
Anders Klöcker, der er områdedirektør for erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer, var enig med direktørerne i DI's panel:
”Landbruget bakker fuldt op om at udnytte det biologiske kredsløb bedre. Men der skal kapital til, og landmænd har ikke råd til at investere i forsøg med teknologier, der først bliver konkurrencedygtige om lang tid”, sagde han ifølge Ingeniøren.dk.
Kun med samarbejde flytter vi noget
Et andet tema, som panelerne var helt enige om, var behovet for samarbejde. Som Marianne Thomsen, der er professor i miljøvidenskab på Aarhus Universitet, udtrykte det:
”Vi bliver nødt til at gøre op med silotænkning og i stedet begynde at samarbejde på tværs af sektorer”, sagde hun til Ingeniøren.dk og fortsatte:
”Der eksisterer masser af gode løsninger derude, men for eksempel er der en udfordring med at sikre en fast forsyning”.
Læs også: Alle skal have del i fordelene ved globalisering
Det kunne Anders Klöcker nikke genkendende til og udtrykte stor interesse for flere partnerskaber mellem langbruget og forskningsinstitutioner:
”Landbruget bakker fuldt op om den cirkulære dagsorden, og vi er overbeviste om, at samarbejde bidrager til innovation og forskning. Vi er meget fremsynede i det her erhverv”, sagde han.
Til DI's arrangement udtrykte marketingdirektør i Rockwool, Christian Jølck, samme idé:
"Det er jo et kredsløb som skal aktiveres. Det er ikke kun producenterne af byggematerialerne, men også arkitekter, entreprenører, forskning og mange andre. Der er en spændende udvikling i gang, og nu skal det ud i virkeligheden", sagde han.
Cirkulær økonomi i forsyningsperspektiv
Et andet sted på Folkemødet satte forsyningsbranchen også ord på den cirkulære økonomi, men i et forsyningsperspektiv.
Her stod Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening bag en debat, som i tråd med panelet på Aurora pegede på, at cirkulær økonomi kræver samtænkning:
”Der bliver bygget nogle forsyningssiloer, så er det utroligt vanskeligt for os tre at arbejde sammen”, sagde Carl-Emil Larsen, der er direktør for DANVA, til Ingeniøren.dk, og pegede på sine direktør-kollegaer fra Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme, Jacob Hartvig Simonsen og Kim Mortensen.
Læs også: De fleste kommuner arbejder ikke med FN's bæredygtighedsmål
Kim Mortensen bakkede vandforsyningsdirektøren op. Ifølge ham hedder løsningen på cirkulær økonomi samarbejde på tværs af de økonomisk adskilte vand-, varme, el-forsyning og affaldshåndtering:
”Eksempelvis er affaldsforbrændingen afhængig af at fastsætte varme, mens fjernvarmen er afhængig af at få varmen”, sagde Kim Mortensen til Ingeniøren.dk.