Danmark følger ikke Frankrigs initiativ til bekæmpelse af madspil

Franske supermarkeder er nu ved lov pålagt at donere alt overskudsmad til udsatte. Hverken politikere, erhvervslivet eller madspildsorganisation i Danmark vil dog følge Frankrig trop.

Cirka 700.000 ton mad bliver hvert år kasseret i Danmark – mad der ikke er noget galt med vel og mærke. Detailbutikkerne står ifølge Miljø- og Fødevareministeriet for godt en fjerdedel, dvs. cirka 163.000 ton mad om året. .

24.02.2016

CSR.dk

Unge har gjort det populært at ”skralde” som aldrig før, på Amager er landets første supermarked med overskudsmad åbnet og til sommer kan Vesterbros beboere købe mad i løssalg og dermed selv bestemme mængden, der skal med hjem i køkkenet.

Læs også: Fransk lov mod madspild fra butikker vedtaget

Men selvom danskerne med ovenstående initiativer lader til at troppe trofast op i kampen mod madspild, bliver vi overhalet sydfra.

Frankrig har nemlig for nylig vedtaget en lov, der forbyder de store supermarkeder at kassere madvarer, der nærmer sig sidste salgsdato. I stedet skal maden doneres til velgørenhed.

Men det er ikke fordi, vi ikke gør nok for at nedbringe kassering af udmærket mad, mener både Venstre, erhvervslivet og madspildsorganisationen fødevareBanken. Tværtimod, skriver DR.

Danmark behøver ikke en lov
For selvom der årligt går cirka 700.000 ton mad til spilde i Danmark, mener både politikere og virksomheder, at der bliver gjort nok gennem frivilligt arbejde. Og at det også fortsat er der, kampen mod madspild skal kæmpes.

”Vi gør allerede meget i forhold til madspild, og jeg har kun ros til overs for et initiativ som overskudssupermarkedet. Alle skal tage et personeligt ansvar i forhold til at nedbringe madspilden, og vi har ingen planer om at indføre en madspildslov”, siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V) til DR.

Læs også: Det emballagefri supermarked kommer til Danmark

Dansk Erhverv mener heller ikke, at vi har brug for tiltag, der "sætter virksomhederne yderligere i bås". Politisk konsulent Jeppe Rønnebæk Kongbak mener allerede, at virksomheder donerer meget overskudsmad til velgørenhed, biogasproduktion og lignende.

”Det er en lille del, der er tilbage, og det ville ikke stå mål med de omkostninger, virksomhederne vil have, hvis al mad skulle doneres væk”, siger han til DR.

Selv ikke hos organisationen FødevareBanken, der laver mad til socialt udsatte af donerede overskudsfødevarer, ser man grund til at importere den franske regel til dansk lovgivning.

”Loven i Frankrig er et signal om, at madspildproblemet skal tages alvorligt. Men i Danmark gør branchen i forvejen meget, og vi er på mange måder meget længere fremme”, siger presseansvarlig Jesper Ingemann til DR.

Læs også: Danmarks første overskudsmarked er åbnet

Han påpger også de logistiske udfordringer, der vil komme, hvis alle overskudsvarer skal sendes videre til hjemløse og andre udsatte.

”Udsatte kan heller ikke absorbere så mange ton mad”, bemærker Jesper Ingemann.

-CHM

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.10.20253H Law

Sponseret

Kan selv en grøn farve være vildledende?

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

25.08.20253H Law

Sponseret

Den Grønne Lovguide: CO2-tal og klimadata – hvordan formidler man det juridisk korrekt?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.10.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Intro til NIS2

- Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer vi i gang?

Dato

05.11.2025

Tid

08:00

Sted

Fredericia

Dansk Industri
Workshop
København - ESG Inspirationsdage: Hvor godt kender du din værdikæde?

Kom til inspirationsdag med projekt ESG i værdikæder og få konkrete værktøjer og indsigter til at udvikle din virksomhed. Hør hvordan andre har arbejdet med ESG og skabt samarbejde og nye forretningsmuligheder i deres værdikæde – og få inspiration til, hvordan du kan gøre det samme.

Dato

05.11.2025

Tid

08:00

Sted

København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Afvigelseshåndtering og årsagsanalyse

I forbindelse med lukning af afvigelser og andre interne udfordringer er det meget vigtigt at få lavet en ordentlig årsagsanalyse. Årsagsanalysen laves for at identificere de grundlæggende eller underliggende årsager, få dem rettet og dermed forhindre gentagelser. Det sker jo af og til, at vi løser det samme problem igen og igen.

Dato

06.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

06.11.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Plastemballage og cirkulær økonomi

EU-regler og den nye (EU) 2025/40-forordning

Dato

06.11.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia