Dit valg af råvarer kan redde klimaet
Klodens fremtid er på agendaen, når verdens ledere mødes til COP21 i Paris. Men selv om undersøgelser viser, at langt de fleste danskere synes, at det er vigtigt at tage hensyn til klimaet, kan det være svært at vide, hvor man skal sætte ind. En ny hjemmeside fra Unilever Food Solutions inspirerer til at begrænse CO2-udledning i det daglige køkkenarbejde. Hjemmesiden samler bl.a. en række klimavenligeopskrifter og gode råd om klimavenlig madlavning.
Et af de steder hvor CO2-udledningen overrasker er i køkkenet. Op mod 33% af verdens samlede udslip af drivhusgasser skyldes den mad, vi spiser. Og kød- og mejeriprodukterne er de to helt store syndere. Alene kødproduktionen svarer ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation FAO til 14,5% af den samlede menneskeskabte udledning af drivhusgasser. For når koen tygger drøv, danner den metangas. Og metangas er en kraftig klimagas.
”Fødevarebranchen har en vigtig opgave her”, siger Franziska Weiland, der er Nordic Brand Manager i Unilever Food Solutions. ”Vi kan være med til at reducere CO2-udledningen, hvis vi tænker og handler bæredygtigt. F.eks. ved at vælge færre animalske råvarer, kødfrie dage eller mindre kødportioner. De kan let erstattes med flere grøntsager, korn, bælgfrugter - og lokale råvarer, når det er sæson.”
Den klimavenlige mad er også god for økonomien og sundheden. F.eks. er det billigere og ofte sundere at øge andelen af lokal og sæsonbetonet frugt og grønt i stedet for kød. Og det giver flere vitaminer, mineraler og fibre.
Unilever Food Solutions har på virksomhedens hjemmeside samlet en række værktøjer og råd om klimavenlig madlavning til køkkenpersonalet i landets kantiner og restauranter. Blandt værktøjerne er ’madspildsværktøjet’ og en ’CO2-beregner’, der gør muligt at se og sammenligne hvordan forskellige madvarer påvirker klimaet.
Mere information eller film om CO2-beregneren.