Eva Kjer Hansen: arbejde med madspil kan bruges i markedsføringen

Tredive internationale ledere er klar til at gå forrest i kampen for at reducere madspild globalt, heriblandt Miljø- og fødevareministeren, Eva Kjer Hansen. Hun vil gerne dele ud af de gode danske erfaringer.

Fødevare- og miljøministeren, Eva Kjer Hansen, er en af 30 bannerførere i et nyt internationalt partnerskab mod madspild..

27.01.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det årlige møde i World Economic Forum i Davos agerer ofte affyringsrampe for nye initiativer og partnerskaber. I år bl.a. Champions 12.3, der, som CSR.dk allerede har fortalt, skal bekæmpe madspild på verdensplan.

Navnet referer til mål nummer 12, afsnit 3 i FNs verdensbæredygtighedsmål, som går ud på at halvere madspild (per indbygger) og reducere fødevaretab inden 2030.

Læs mere: Ny koalition mod madspild

Danmark er med
Tredive administrerende direktører, ministre, ledere af globale institutioner og NGOer fra alle dele af verden stiller sig til rådighed som bannerførere for initiativet. Heriblandt den administrerende direktør for både Tesco og Nestle.

Men også Eva Kjer Hansen, den danske miljø- og fødevareminister. CSR.dk har spurgt ministeren hvorfor og hvad det kan betyde:

Hvad verden mister ved madspild

FN's organisation for ernæring og landbrug (FAO) anslår at : 
  • en tredjedel af al fødevareproduktion i verden går tabt eller spildes 
  • det løber op i 940 milliarder spildte amerikanske dollars om året 
  • det står for omkring en fjerdedel af alt vand forbrugt af landbrugssektoren 
  • det står for omkring otte procent af CO2-udledningerne (igen globalt).
  • den fødevareproduktion, verden ikke får noget ud af, svarer til, at vi spilder et landbrugsareal på størrelse med Kina.

Hvad kan rollen som bannerfører og partnerskabets indsats komme til at betyde for danske virksomheder? Kan det føre til strammere regulering? Give fordele for virksomhederne?

”Jeg mener, at målene til at reducere madspild skal nås ved oplysning, frivillighed og bedre lovgivning. Derfor har jeg f.eks. lige ændret regler, der – som detailhandlen selv har peget på – har været en barriere for at donere overskudsmad, så virksomheder ikke længere skal være begrænset i at donere f.eks. frugt, grønt og brød.

Vi har i Danmark et Partnerskab for Mindre Madspild, der er et frivilligt samarbejde mellem 26 parter, der repræsenterer hele værdikæden for fødevarer, og hvor f.eks. Arla og Dansk Supermarked deltager. Partnerskabet drøfter bl.a. forslag til tiltag for at fremme samarbejdet om at mindske madspild. Mange forbrugere er bevidste om madspild og det spild af ressourcer, der er her. Det kan de danske virksomheder udnytte i markedsføring som socialt ansvarlige.”

Læs også: Dansk madspildsreduktion vækker opsigt i USA

Hvordan er din deltagelse i projektet knyttet til den danske indsats over for madspild?

”Hensigten med deltagelsen i Champions 12.3 er, at jeg selv og de andre internationale topledere løbende og når det er relevant fokuserer på reduktionsmålet for madspild. Reduktion af madspild er et højt prioriteret område i Miljø- og Fødevareministeriet, og både Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og NaturErhvervsstyrelsen arbejder med madspild. I Danmark har vi allerede gang i mange initiativer for at mindske madspild. De erfaringer vil vi gerne dele ud af.

Madspild er ikke blot et unødvendigt spild af fødevarer, men også spild af alle de ressourcer, der er brugt til at fremstille fødevarerne i form af landbrugsarealer, vand, gødning, sprøjtemidler og energi, der er brugt ved dyrkning, forarbejdning og distribution af fødevarerne. Undersøgelser viser, at der i Danmark hvert år bliver smidt over 700.000 tons mad ud, som kunne have været spist. Det fordeler sig med en tredjedel i de danske husholdninger, en tredjedel i servicesektoren og en tredjedel hos fødevareproducenterne.

Indsatsen mod madspild kræver, at alle aktører i værdikæden kommer på banen, og at aktørerne samarbejder på tværs. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at bane vejen, så flere virksomheder, organisationer og borgere kan få mest mulig værdi ud af de gode fødevarer, der produceres.”

Læs mere her: http://champions123.org/

Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Svampe i asfaltbranchen kan give grønne dividender

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

25.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Verdens lande misser nødvendigt opgør med plastikforurening under FN-møde

25.11.2024CSR.dk

Svampe i asfaltbranchen kan give grønne dividender

25.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

24.11.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

En unik & perfekt julegave til kollegaerne

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V