Eva Kjer Hansen: arbejde med madspil kan bruges i markedsføringen

Tredive internationale ledere er klar til at gå forrest i kampen for at reducere madspild globalt, heriblandt Miljø- og fødevareministeren, Eva Kjer Hansen. Hun vil gerne dele ud af de gode danske erfaringer.

Fødevare- og miljøministeren, Eva Kjer Hansen, er en af 30 bannerførere i et nyt internationalt partnerskab mod madspild..

27.01.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det årlige møde i World Economic Forum i Davos agerer ofte affyringsrampe for nye initiativer og partnerskaber. I år bl.a. Champions 12.3, der, som CSR.dk allerede har fortalt, skal bekæmpe madspild på verdensplan.

Navnet referer til mål nummer 12, afsnit 3 i FNs verdensbæredygtighedsmål, som går ud på at halvere madspild (per indbygger) og reducere fødevaretab inden 2030.

Læs mere: Ny koalition mod madspild

Danmark er med
Tredive administrerende direktører, ministre, ledere af globale institutioner og NGOer fra alle dele af verden stiller sig til rådighed som bannerførere for initiativet. Heriblandt den administrerende direktør for både Tesco og Nestle.

Men også Eva Kjer Hansen, den danske miljø- og fødevareminister. CSR.dk har spurgt ministeren hvorfor og hvad det kan betyde:

Hvad verden mister ved madspild

FN's organisation for ernæring og landbrug (FAO) anslår at : 
  • en tredjedel af al fødevareproduktion i verden går tabt eller spildes 
  • det løber op i 940 milliarder spildte amerikanske dollars om året 
  • det står for omkring en fjerdedel af alt vand forbrugt af landbrugssektoren 
  • det står for omkring otte procent af CO2-udledningerne (igen globalt).
  • den fødevareproduktion, verden ikke får noget ud af, svarer til, at vi spilder et landbrugsareal på størrelse med Kina.

Hvad kan rollen som bannerfører og partnerskabets indsats komme til at betyde for danske virksomheder? Kan det føre til strammere regulering? Give fordele for virksomhederne?

”Jeg mener, at målene til at reducere madspild skal nås ved oplysning, frivillighed og bedre lovgivning. Derfor har jeg f.eks. lige ændret regler, der – som detailhandlen selv har peget på – har været en barriere for at donere overskudsmad, så virksomheder ikke længere skal være begrænset i at donere f.eks. frugt, grønt og brød.

Vi har i Danmark et Partnerskab for Mindre Madspild, der er et frivilligt samarbejde mellem 26 parter, der repræsenterer hele værdikæden for fødevarer, og hvor f.eks. Arla og Dansk Supermarked deltager. Partnerskabet drøfter bl.a. forslag til tiltag for at fremme samarbejdet om at mindske madspild. Mange forbrugere er bevidste om madspild og det spild af ressourcer, der er her. Det kan de danske virksomheder udnytte i markedsføring som socialt ansvarlige.”

Læs også: Dansk madspildsreduktion vækker opsigt i USA

Hvordan er din deltagelse i projektet knyttet til den danske indsats over for madspild?

”Hensigten med deltagelsen i Champions 12.3 er, at jeg selv og de andre internationale topledere løbende og når det er relevant fokuserer på reduktionsmålet for madspild. Reduktion af madspild er et højt prioriteret område i Miljø- og Fødevareministeriet, og både Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og NaturErhvervsstyrelsen arbejder med madspild. I Danmark har vi allerede gang i mange initiativer for at mindske madspild. De erfaringer vil vi gerne dele ud af.

Madspild er ikke blot et unødvendigt spild af fødevarer, men også spild af alle de ressourcer, der er brugt til at fremstille fødevarerne i form af landbrugsarealer, vand, gødning, sprøjtemidler og energi, der er brugt ved dyrkning, forarbejdning og distribution af fødevarerne. Undersøgelser viser, at der i Danmark hvert år bliver smidt over 700.000 tons mad ud, som kunne have været spist. Det fordeler sig med en tredjedel i de danske husholdninger, en tredjedel i servicesektoren og en tredjedel hos fødevareproducenterne.

Indsatsen mod madspild kræver, at alle aktører i værdikæden kommer på banen, og at aktørerne samarbejder på tværs. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at bane vejen, så flere virksomheder, organisationer og borgere kan få mest mulig værdi ud af de gode fødevarer, der produceres.”

Læs mere her: http://champions123.org/

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

22.05.2025CSR.dk

Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug

22.05.2025CSR.dk

Plastprisen 2025 går til genanvendelse af stikkontakter

22.05.2025CSR.dk

Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet

20.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kaffens værdi overstiger langt fra det den koster

20.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Den 4-dobbelte bundlinje

16.05.2025CSR.dk

Danica skruer bissen på overfor energisektoren

16.05.2025CSR.dk

Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere

16.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis er udvalgt til Børsen Bæredygtig for tredje år i træk med fokus på genanvendte tekstiler

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Webinar
Onboarding i ESG i værdikæder – Sådan griber du det an (2025)

Webinar: Introduktion til bæredygtighedslovgivning og ansvarlig handel i globale værdikæder

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - København

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Problematiske adgangsveje - giver flere spande flere problemer?

Hvad er de gængse udfordringer med problematiske adgangsveje og har udrulningen af de 10 fraktioner skabt nye problemer? Deltag og bliv klogere på mulige løsninger.

Dato

27.05.2025

Tid

10:00

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

SUSTAINX ApS
Webinar
Strategisk ESG kommunikation: Har du dokumentationen på plads?

Vær med når vores senior ESG-rådgiver, Oscar Haumann tirsdag d. 27. maj kl. 13.05 giver sine anbefalinger til, hvordan I sikrer forretningsværdien af jeres bæredygtighedsarbejde gennem veldokumenteret og lovgivningsmæssigt funderet ESG-kommunikation.

Dato

27.05.2025

Tid

13:05

Sted

Online

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Annual Conference 2025: Navigating Sustainability in Uncertain Times

We are living in a time of rapid change and uncertainty. Whilst sustainability continues to be a priority for businesses globally, it is currently facing disruptions and challenges from both shifting geopolitical landscapes, regulation and more.

Dato

28.05.2025

Tid

10:00

Sted

Gammel Venlighedsvej 14, 2970 Hørsholm, Denmark