Eva Kjer Hansen: arbejde med madspil kan bruges i markedsføringen

Tredive internationale ledere er klar til at gå forrest i kampen for at reducere madspild globalt, heriblandt Miljø- og fødevareministeren, Eva Kjer Hansen. Hun vil gerne dele ud af de gode danske erfaringer.

Fødevare- og miljøministeren, Eva Kjer Hansen, er en af 30 bannerførere i et nyt internationalt partnerskab mod madspild..

27.01.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det årlige møde i World Economic Forum i Davos agerer ofte affyringsrampe for nye initiativer og partnerskaber. I år bl.a. Champions 12.3, der, som CSR.dk allerede har fortalt, skal bekæmpe madspild på verdensplan.

Navnet referer til mål nummer 12, afsnit 3 i FNs verdensbæredygtighedsmål, som går ud på at halvere madspild (per indbygger) og reducere fødevaretab inden 2030.

Læs mere: Ny koalition mod madspild

Danmark er med
Tredive administrerende direktører, ministre, ledere af globale institutioner og NGOer fra alle dele af verden stiller sig til rådighed som bannerførere for initiativet. Heriblandt den administrerende direktør for både Tesco og Nestle.

Men også Eva Kjer Hansen, den danske miljø- og fødevareminister. CSR.dk har spurgt ministeren hvorfor og hvad det kan betyde:

Hvad verden mister ved madspild

FN's organisation for ernæring og landbrug (FAO) anslår at : 
  • en tredjedel af al fødevareproduktion i verden går tabt eller spildes 
  • det løber op i 940 milliarder spildte amerikanske dollars om året 
  • det står for omkring en fjerdedel af alt vand forbrugt af landbrugssektoren 
  • det står for omkring otte procent af CO2-udledningerne (igen globalt).
  • den fødevareproduktion, verden ikke får noget ud af, svarer til, at vi spilder et landbrugsareal på størrelse med Kina.

Hvad kan rollen som bannerfører og partnerskabets indsats komme til at betyde for danske virksomheder? Kan det føre til strammere regulering? Give fordele for virksomhederne?

”Jeg mener, at målene til at reducere madspild skal nås ved oplysning, frivillighed og bedre lovgivning. Derfor har jeg f.eks. lige ændret regler, der – som detailhandlen selv har peget på – har været en barriere for at donere overskudsmad, så virksomheder ikke længere skal være begrænset i at donere f.eks. frugt, grønt og brød.

Vi har i Danmark et Partnerskab for Mindre Madspild, der er et frivilligt samarbejde mellem 26 parter, der repræsenterer hele værdikæden for fødevarer, og hvor f.eks. Arla og Dansk Supermarked deltager. Partnerskabet drøfter bl.a. forslag til tiltag for at fremme samarbejdet om at mindske madspild. Mange forbrugere er bevidste om madspild og det spild af ressourcer, der er her. Det kan de danske virksomheder udnytte i markedsføring som socialt ansvarlige.”

Læs også: Dansk madspildsreduktion vækker opsigt i USA

Hvordan er din deltagelse i projektet knyttet til den danske indsats over for madspild?

”Hensigten med deltagelsen i Champions 12.3 er, at jeg selv og de andre internationale topledere løbende og når det er relevant fokuserer på reduktionsmålet for madspild. Reduktion af madspild er et højt prioriteret område i Miljø- og Fødevareministeriet, og både Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og NaturErhvervsstyrelsen arbejder med madspild. I Danmark har vi allerede gang i mange initiativer for at mindske madspild. De erfaringer vil vi gerne dele ud af.

Madspild er ikke blot et unødvendigt spild af fødevarer, men også spild af alle de ressourcer, der er brugt til at fremstille fødevarerne i form af landbrugsarealer, vand, gødning, sprøjtemidler og energi, der er brugt ved dyrkning, forarbejdning og distribution af fødevarerne. Undersøgelser viser, at der i Danmark hvert år bliver smidt over 700.000 tons mad ud, som kunne have været spist. Det fordeler sig med en tredjedel i de danske husholdninger, en tredjedel i servicesektoren og en tredjedel hos fødevareproducenterne.

Indsatsen mod madspild kræver, at alle aktører i værdikæden kommer på banen, og at aktørerne samarbejder på tværs. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at bane vejen, så flere virksomheder, organisationer og borgere kan få mest mulig værdi ud af de gode fødevarer, der produceres.”

Læs mere her: http://champions123.org/

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Getting started on nature

Webinar 5: In this final webinar we will discuss how to prioritize topics and initiatives, how to set up governance structures to ensure success and what role collective action can have.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager. Spring Online Cohort. Starting April 2025

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting January 30th 2025.

Dato

10.04.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

DTU
Gå-hjem-møde
DTU Executive MBA Masterclass: Technology innovation - strategies and practice

Join us for an insightful Masterclass where you’ll gain invaluable perspectives from successful startup ventures and the dynamic tech scene at DTU. Explore the strategies of professional investors as they identify opportunities, manage risks, and maximize returns in high-tech startups.

Dato

10.04.2025

Tid

16:00

Sted

In person at DTU Lyngby Campus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J