Eva Kjer Hansen: arbejde med madspil kan bruges i markedsføringen

Tredive internationale ledere er klar til at gå forrest i kampen for at reducere madspild globalt, heriblandt Miljø- og fødevareministeren, Eva Kjer Hansen. Hun vil gerne dele ud af de gode danske erfaringer.

Fødevare- og miljøministeren, Eva Kjer Hansen, er en af 30 bannerførere i et nyt internationalt partnerskab mod madspild..

27.01.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det årlige møde i World Economic Forum i Davos agerer ofte affyringsrampe for nye initiativer og partnerskaber. I år bl.a. Champions 12.3, der, som CSR.dk allerede har fortalt, skal bekæmpe madspild på verdensplan.

Navnet referer til mål nummer 12, afsnit 3 i FNs verdensbæredygtighedsmål, som går ud på at halvere madspild (per indbygger) og reducere fødevaretab inden 2030.

Læs mere: Ny koalition mod madspild

Danmark er med
Tredive administrerende direktører, ministre, ledere af globale institutioner og NGOer fra alle dele af verden stiller sig til rådighed som bannerførere for initiativet. Heriblandt den administrerende direktør for både Tesco og Nestle.

Men også Eva Kjer Hansen, den danske miljø- og fødevareminister. CSR.dk har spurgt ministeren hvorfor og hvad det kan betyde:

Hvad verden mister ved madspild

FN's organisation for ernæring og landbrug (FAO) anslår at : 
  • en tredjedel af al fødevareproduktion i verden går tabt eller spildes 
  • det løber op i 940 milliarder spildte amerikanske dollars om året 
  • det står for omkring en fjerdedel af alt vand forbrugt af landbrugssektoren 
  • det står for omkring otte procent af CO2-udledningerne (igen globalt).
  • den fødevareproduktion, verden ikke får noget ud af, svarer til, at vi spilder et landbrugsareal på størrelse med Kina.

Hvad kan rollen som bannerfører og partnerskabets indsats komme til at betyde for danske virksomheder? Kan det føre til strammere regulering? Give fordele for virksomhederne?

”Jeg mener, at målene til at reducere madspild skal nås ved oplysning, frivillighed og bedre lovgivning. Derfor har jeg f.eks. lige ændret regler, der – som detailhandlen selv har peget på – har været en barriere for at donere overskudsmad, så virksomheder ikke længere skal være begrænset i at donere f.eks. frugt, grønt og brød.

Vi har i Danmark et Partnerskab for Mindre Madspild, der er et frivilligt samarbejde mellem 26 parter, der repræsenterer hele værdikæden for fødevarer, og hvor f.eks. Arla og Dansk Supermarked deltager. Partnerskabet drøfter bl.a. forslag til tiltag for at fremme samarbejdet om at mindske madspild. Mange forbrugere er bevidste om madspild og det spild af ressourcer, der er her. Det kan de danske virksomheder udnytte i markedsføring som socialt ansvarlige.”

Læs også: Dansk madspildsreduktion vækker opsigt i USA

Hvordan er din deltagelse i projektet knyttet til den danske indsats over for madspild?

”Hensigten med deltagelsen i Champions 12.3 er, at jeg selv og de andre internationale topledere løbende og når det er relevant fokuserer på reduktionsmålet for madspild. Reduktion af madspild er et højt prioriteret område i Miljø- og Fødevareministeriet, og både Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og NaturErhvervsstyrelsen arbejder med madspild. I Danmark har vi allerede gang i mange initiativer for at mindske madspild. De erfaringer vil vi gerne dele ud af.

Madspild er ikke blot et unødvendigt spild af fødevarer, men også spild af alle de ressourcer, der er brugt til at fremstille fødevarerne i form af landbrugsarealer, vand, gødning, sprøjtemidler og energi, der er brugt ved dyrkning, forarbejdning og distribution af fødevarerne. Undersøgelser viser, at der i Danmark hvert år bliver smidt over 700.000 tons mad ud, som kunne have været spist. Det fordeler sig med en tredjedel i de danske husholdninger, en tredjedel i servicesektoren og en tredjedel hos fødevareproducenterne.

Indsatsen mod madspild kræver, at alle aktører i værdikæden kommer på banen, og at aktørerne samarbejder på tværs. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at bane vejen, så flere virksomheder, organisationer og borgere kan få mest mulig værdi ud af de gode fødevarer, der produceres.”

Læs mere her: http://champions123.org/

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

18.12.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Flere miljømærkede kontorartikler i ny SKI aftale

18.12.2025CSR.dk

Danmark vil tage farten af fast fashion

17.12.2025CSR.dk

Velkommen til endnu en omnibus – nu om miljølovgivning

17.12.2025Schneider Electric

Sponseret

Fra hotel til moderne boliger – med Merten M-Pure europamateriel

15.12.2025Forenede Service

Sponseret

Kokkenes Køkken fordobler økologien i fire kantiner – uden meromkostninger

15.12.2025CSR.dk

Klimaforandringer skaber voksende udfordringer for alt fra Formel 1 til maratonløb

15.12.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Nyt år, nye grønne rutiner: Tænk klimaet ind i nytårsambitionerne

11.12.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Karriere i NGOer & Fonde I Sustainable Career Moves

Ønsker du at tage første – eller næste – skridt mod en karriere med ESG og bæredygtighed i centrum? På dette webinar stiller vi denne gang skarpt på karrieremuligheder i NGOer og fonde.

Dato

18.12.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
Revision af ISO 9001:2026 – bliv klædt på til de kommende ændringer

Få overblik over de vigtigste ændringer i revisionen af ISO 9001, og hvad de betyder for dig, der arbejder med kvalitetsledelse i hverdagen. På kurset får du indsigt i ændringerne, forståelse for tankerne bag revisionen samt konkrete input til, hvordan du kan komme på forkant med de nye krav.

Dato

18.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online på Teams

Dansk Standard
Kursus
Revision af ISO 9001:2026 – bliv klædt på til de kommende ændringer

Få overblik over de vigtigste ændringer i revisionen af ISO 9001, og hvad de betyder for dig, der arbejder med kvalitetsledelse i hverdagen. På kurset får du indsigt i ændringerne, forståelse for tankerne bag revisionen samt konkrete input til, hvordan du kan komme på forkant med de nye krav.

Dato

06.01.2026

Tid

12:30

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.01.2026

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens bæredygtige strategi

Ønsker du strategisk forståelse i hvordan du arbejder med og implementerer virksomhedens bæredygtige strategier? Deltag på dette kursus og lær om bæredygtige startegier. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

08.01.2026

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 9. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

09.01.2026

Tid

12:30

Sted

Zoom