Fagforeninger vil forhindre stress med lovgivning
Der er behov for en ny regulering, hvis man man i fremtiden skal ligestille det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, lyder det fra FTF og ekspert bag ny afhandling om arbejdsmiljølovgivning.
Frem til sommerferien skal et ekspertudvalg i regeringen gentænke hele den danske arbejdsmiljøindsats. Det skal munde ud i nye lovkrav til arbejdsgiverne, som ligestiller det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
Læs også: De mange ting medarbejderinvolvering kan
Sådan lyder det fra hovedorganisationen FTF, som sidder med i udvalget. Men ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der også sidder med i udvalget, er det endnu for tidligt at konkludere noget som helst:
”Det er klart, at vi må forholde os til det, når så mange føler sig belastede, men hvad skyldes arbejdet, og hvad skyldes måden, som folk lever deres liv på? Det er ikke for at fralægge os ansvar, men der er mange ting, som vi mangler at blive klogere på”, siger viceadm. Direktør i DA, Pernille Knudsen, til finans.dk.
Resultater er stik imod regeringens mål
Regeringens ekspertudvalg blev nedsat sidste år efter en række kedelige resultater fra en undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).
Her viste resultaterne, at det går den forkerte vej med både det psykiske og dele af det fysiske arbejdsmiljø i Danmark. Således rapporterer 17 procent flere af de danskere, der går på arbejde, om væsentlig psykisk overbelastning – et resultat, der ikke stemmer overens med et politisk fastsat mål om en 20 procents forbedring i 2020:
”Stress og depression er en tikkende bombe under arbejdsmiljøet”, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey til finans.dk.
Læs også: Undersøgelse: Ansatte med psykiske lidelser føler sig svigtet på arbejdet
Behov for detaljeret regulering
Mens der findes en række bekendtgørelser, som i detaljer regulerer, hvordan arbejdsgivere skal agere i forbindelse med et godt fysisk arbejdsmiljø, findes der kun ganske få regler for det psykiske arbejdsmiljø.
Derfor ønsker man hos FTF en redegørelse, der blandt andet stiller krav om lovpligtig uddannelse i psykisk arbejdsmiljø til ledere med personaleansvar, skriver finans.dk.
Det er noget, postdoc Marlene Louise Buch Andersen kan se en pointe i. I sin ph.d. afhandling konkluderer hun nemlig, at det fysiske og psykiske arbejdsmiljø ikke er ligestillet, selvom man i Folketinget har vedtaget, at det skal være sådan.
Hun mener, at problemet er, at der ikke findes nogen detaljeret regulering af det psykiske arbejdsmiljø:
”Det gør det sværere for arbejdsgiverne at vide, hvad de skal stille op med lovens hovedbogstav om at sikre et sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt arbejdsmiljø, og det gør det også sværere for Arbejdstilsynet at gribe ind”, siger hun til finans.dk.
- EL