Undersøgelse: Ansatte med psykiske lidelser føler sig svigtet på arbejdet

Der er stadig forskel på, hvordan man håndterer ansatte med henholdsvis psykiske og fysiske sygdomme på de danske arbejdspladser. Det viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.

Antallet af psykiske arbejdsskader er steget voldsomt, og de tilfælde håndteres tilsynesladende mindre godt end fysiske arbejdskader. .

17.01.2018

CSR.dk

Danskere med stress eller andre psykiske lidelser føler sig i højere grad ladt i stikken på arbejdspladsen end deres kolleger med allergi eller ondt i ryggen. Sådan lyder vurderingen fra et nyt forskningsprojekt på Københavns Universitet. 

Ud af undersøgelsens deltagere har 68,8 procent af dem med psykisk sygdom svaret, at de føler sig dårligt behandlet på arbejdspladsen. Det er markant højere end procentsatserne for dem med ryglidelse (46,5 procent) og dem med hudlidelser (16,7 procent).

”Det tyder på, at der er en del arbejdspladser, hvor man ikke helt har fundet ud af, hvordan man skal håndtere psykiske sygdomme”, siger Yun Ladegaard, der står i spidsen for projektet, til dr.dk.

Undersøgelsen viser dog også, at hver fjerde med psykiske lidelser, der er anmeldt som arbejdsskader, føler sig godt behandlet af chefen eller arbejdsmiljørepræsentanten. 

Stor vækst i anmeldte psykiske skader

I 2017 blev over 23.175 danske medarbejdere så syge i forbindelse med deres arbejde, at de meldte det som en arbejdsskade.

Samtidig oplyser Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, at antallet af anmeldte psykiske erhvervssygdomme er steget med over 50 procent fra 2010 til 2016.

Det sidste kan nemt have med at gøre, at siden 2013 har Arbejdsmiljøloven omfattet både de fysiske som såvel de psykiske arbejdsmiljøer, hvorfor man ikke umiddelbart skulle tro, at der var forskel på, hvordan arbejdspladserne håndterer forskellige lidelser. Men der er stadig forskel, fortæller Yun Ladegaard til dr.dk:

”Vi er kommet et stykke vej i forhold til det fysiske arbejdsmiljø. Men vi skal arbejde mere systematisk med det psykosociale arbejdsmiljø. Det handler om at få vidensniveauet op hos ledere og tillidsvalgte”.

Læs også: Undersøgelse: Arbejdsgiveren skal ikke blande sig i de ansattes private forhold

Lettere at håndtere et brækket ben
Ifølge Pernille Knudsen, der er viceadministrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, har både arbejdsgivere og -tagere en fælles interesse i at sikre, at folk trives på arbejdspladsen.

Problemet ligget imidlertid i, at det kan være vanskeligt at håndtere de psykiske lidelser frem for et brækket ben.

”Folk kommer jo ind på arbejdspladsen med hele deres levede liv. Og der kan være forhold, som slet ikke har noget med arbejdet at gøre, der spiller ind. Det gør det sværere og mere komplekst end fysiske lidelser, som man lettere kan håndtere”, siger hun.

Derfor ser man hos Dansk Arbejdsgiverforening også frem til, at regeringens ekspertudvalg i midten af 2018 vil komme med anbefalinger om arbejdsmiljø, der også tæller arbejdsmarkedets parter.

”Vi mangler stadig et datagrundlag, som skal bidrage til, at man bedre kan identificere forskellene. Men det er noget af det, vi venter på, så vi kan blive klogere”, siger hun.

Læs også: De mange ting medarbejderinvolvering kan

Nyt ændringsforslag sender chefen uden for døren
For nylig indsendte regeringen, med opbakning fra Folketinget, et ændringsforslag til arbejdsmiljøloven i høring – en lovændring, der ved kontrolbesøg på arbejdspladserne skal give Arbejdstilsynet ret til at tale med de ansatte om det psykiske arbejdsmiljø uden chefens tilstedeværelse:

”Det er mit håb, at de nye redskaber, som Arbejdstilsynet får, kan være med til at forebygge nogle af de problemer med det psykiske arbejdsmiljø, som vi ser på landets arbejdspladser”, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der har fremsat forslaget, til dr.dk.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening ser man bekymret på ændringsforslaget:

”Mange virksomheder har en oplevelse af, at gruppesamtaler kan få et konfliktniveau til at stige frem for at falde. Eller simpelthen skabe problemer, der ikke var der på forhånd. Og derfor skal arbejdsgiverne som hovedregel være en del af dialogen om arbejdsmiljøproblemer”, siger Pernille Knudsen til dr.dk.

Læs også: Progressive chefer skal få kvinder ind i direktionslokalerne

Det er imidlertid en bekymring, der undrer professor Peter Hasle fra Aalborg Universitet. I stedet stiller han spørgsmålstegn ved, at arbejdsgiverne i Danmark er afvisende over at lade myndighederne håndtere det psykiske arbejdsområde:

”I Sverige og Norge er man langt mere vidtgående. Og her ser man ikke de samme samarbejdsproblemer omkring det psykiske arbejdsmiljø. Det ville være lettere at få fremdrift på området, hvis arbejdsgiverorganisationerne gik mere positivt ind i et samarbejde”, siger han til dr.dk.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser

18.02.2025CABI

Sponseret

Arbejder du i en mindre eller mellemstor virksomhed? Så er ESG også aktuelt for jer

13.02.2025Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har for første gang doneret 50.000 måltider til hjemløse på et år

03.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny kønsbalancelov og ophævelse af ÅRL § 99 b: Hvad betyder det for kønsfordelingen i din virksomhed?

03.02.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Medarbejderinvolvering og ansvar er afgørende for bæredygtige landvindinger i Toms Gruppen

03.02.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

The Global Anti-Gender Movement: What can companies do?

24.01.2025CSR.dk

De superrige frygter konsekvenserne af ekstrem koncentration af rigdom og magt

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart