Flere kvinder i ledelse kræver længere barsel til mændene
Selvom man længe har diskuteret, hvordan man kan sikre flere danske kvinder på ledelsesgangene, så står udviklingen generelt stille. Hvis kvinderne skal i top, så skal fædrene holde længere barsler, viser en ny rapport.
En ny rapport fra Boston Consulting Group (BCG) viser, at kvinder udgør 15 pct. af topledelserne i landets 1.200 største virksomheder, skriver finans.dk.
”Hvis du spørger de fleste danskere, vil de nok mene, at vi har ligestilling. Det har vi også på rigtig mange områder. Men det halter i vores ledelser, og det er vi nødt til at gøre noget ved,” siger Jacob Bech Hansen, konsulent og medforfatter til rapporten ”How policies can drive gender diversity in Denmark”.
Barsel i Danmark
1. Barselsreglerne i Danmark fungerer sådan, at 18 uger er forbeholdt moderen og to uger faderen. De uger bortfalder, hvis de ikke bliver holdt, men kan ikke overføres til den anden part.
2. 32 uger kan derudover frit fordeles mellem forældrene. Kvinderne tager dog langt hovedparten.
Kilde: finans.dk
Derfor har han og en række andre forfattere undersøgt, hvordan man kan få flere kvinder ind i virksomhedsledelserne. Og her er de ikke i tvivl: Virksomhederne skal være fleksible over for familier, men vigtigst så skal de danske mænd tage længere barsler.
Sammenhæng mellem kvindelige ledere og mænd på barsel
Rapporten viser, at der er en klar sammenhæng mellem andelen af kvindelige ledere i et land og længden på mænds barsel.
Her står Danmark ud blandt de nordiske lande som landet, der har den laveste andel af kvindelige topledere og laveste andel af mænd, der tager barsel.
Sverige og Island har derimod den største ligelige fordeling for barsel mellem forældrene.
”Vi er nødt til at få flere mænd til at tage længere barsel og få en sundere ligestilling på det punkt for at få udlignet, hvor vi er,” påpeger Jacob Bech Hansen.
Han foreslår derfor, at vi øremærker barsel til mænd, ligesom man har gjort hos vores nordiske naboer.
Læs også: Der er ingen kvinder i bestyrelsen i Danmarks største virksomheder
De danske kvinder tager næsten 90 pct. af al barsels- og forældreorlov i Danmark. Det mener forskerne er medvirkende til, at det også er kvinderne, der tager 75 pct. af barnets første sygedage og har større tilbøjelighed til at gå på deltid i forbindelse med, at de får børn.
I DI mener man også, at der skal gøres mere for at få fædrene på banen i familierne.
”Vi vil gerne have flere kvinder i ledelse, end vi har. Det betyder, at vi skal give de bedst mulige betingelser for at gøre karriere. Det kan sagtens være, at øremærket barsel er den rigtige medicin,” siger Steen Nielsen, underdirektør i DI.
Mænd på barsel giver økonomisk gevinst
Ifølge en undersøgelse fra Rockwool Fonden, så stiger familiernes velstand, når manden holder længere barsel. En uge ekstra til far øger familiens samlede indkomst med 14.000 kroner om måneden.
”Det afspejler, at især lønindkomst går fremad, når far tager mere barsel, og at fars lønindkomst overordnet ikke bliver påvirket. Faktisk ser det i visse tilfælde ud til, at når far tager lidt mere barsel, øger det hans indkomst”. Det forklarede forskningsleder Signe Hald Andersen i april ved en høring på Christiansborg om emnet.
Tre fokusområder
BCG rapporten viser, at flere kvinder i ledelsen kræver, at virksomhederne prioriterer og fokuserer på særligt tre områder.
- At de i rekrutteringen sørger for at have en ligelig fordeling af mænd og kvinder og gerne har interne kvindelige rollemodeller, som nye ansatte kan spejle sig i.
- At de arbejder med fleksible ordninger for arbejdstider og -plads, så man kan indrette sig bedst muligt, når man vender tilbage fra barsel, særligt når børnene er små.
- At man fokuserer på kulturen i virksomheden. 40 pct. af lederne svarer ifølge konsulentvirksomheden, at de mener, at der er en ”mandekultur” på arbejdspladsen.
”Vi har lige muligheder - men vi har et kulturelt problem. De kvindelige universitetsstuderende har ikke samme ambitionsniveau som de mandlige, og allerede i folkeskolen og gymnasiet kan vi se, at piger og kvinder ikke vælger de fag, som i sidste ende skaber ledere. Det starter tidligt,” siger Jacob Bech Hansen.
Læs også: Uden kvinder i ledelsen vil man sidde fast i fortiden
Spørger man kvinderne direkte, er der 9 pct. færre kvinder, der svarer, at de er interesseret i en lederstilling, skriver finans.dk.
-JJK