Folkemøde 2018: Cirkulære iværksættere og socialt ansvar efterlyses

Potentialet i cirkulær økonomi er stort, men iværksætterne lader vente på sig. Og så skal virksomhederne tage både deres sociale ansvar og verdensmålene til sig. Årets Folkemøde kom (som altid) vidt omkring.

Erhvervskundedirektør i Danmarks Grønne Investeringsfond, Michael Zöllner (th.), var blandt debattørerne på Iværksætterskibet. Han efterlyste bedre business cases omkring cirkulær økonomi, så skal investeringerne nok komme. Foto: Anders Kampmann.

25.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Iværksætterskibet var et af de (mange) andre steder, der satte aspekter af bæredygtighed på dagsordenen i form af en debat om cirkulær økonomi og de entreprenører, der skal være med til at fremme udviklingen på området – for de mangler, mener man.

Snakken tog bl.a. udgangspunkt i den rapport, som regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi for et års tid siden præsenterede for offentligheden, til blandet kritik. Rapporten slog fast, at der er en kæmpe samfundsmæssig gevinst at hente i cirkulær økonomi, men iværksætterne er altså, ifølge arrangørerne fra Danmarks Grønne Investeringsfond, ikke kommet på banen endnu.

Dialog skal fremme genbrugsprodukter
Flere af debattørerne pegede på manglen på egentlig handling fra de relevante aktører, offentlige såvel som private.

”Jeg ser masser af skåltaler og lovprisninger, når det kommer til cirkulær økonomi, men ingen eller alt for lidt action, der kan få idéerne til at blive til virkelighed”, sagde Hans Axel Kristensen, der er CEO for genbrugsplastvirksomheden Plastix.

Han fremhævede den manglende efterspørgsel på sin virksomheds primære produkt, plastik fremstillet med råvarer indsamlet i verdenshavene, som et problem, der kalder på opmærksomhed i industrien.

Læs også: Danmark sakker bagud med genanvendelse

Her indskød direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen, at der er en udfordring omkring kvaliteten og prisen på genbrugsplasten kontra den ’jomfruelige’, som de fleste fabrikanter sværger til, men, understregede han, det er ikke noget, der burde afholde flere fra at bruge genbrugsplasten.

Den problematik er man også bekendt med på investorsiden af bordet, fortalte erhvervskundedirektør i Danmarks Grønne Investeringsfond, Michael Zöllner, der også pegede på modebranchen som et andet oplagt indsatsområde.

”Der er masser af investeringsvillig kapital derude, men business casene er simpelthen ikke gode nok, og der mangler dialog mellem producenterne og dem, der skal aftage produkterne. Det gælder også inden for tøj- og tekstilindustrien, hvor der er åbenlyse muligheder, men for lidt initiativ”, sagde han.

17 bundlinjer
I et telt lidt længere henne af kajkanten holdt nonprofit-organisationen Code of Care til, og her havde man bl.a. inviteret professor i ledelse ved Aarhus Universitet, Steen Hildebrandt, til debat om, hvorvidt socialt ansvar er et krav til fremtidens virksomhed.

Det mente han, måske ikke så overraskende, at det bør være, gerne med FN’s bæredygtighedsmål, SDG’erne, som fundament.

”Noget af det værste, jeg ved, er at høre en virksomhed eller en leder sige at ’Vi kan jo ikke redde hele verden’. Det er manipulation og uværdigt at tale sig ud af sit sociale ansvar på den måde. Vi ser nu, at rigtig mange selskaber tager SDG’erne til sig, med det indbyggede fokus på CSR, de indeholder, og det mener jeg er vejen frem”, sagde han og fortsatte:

Læs også: Ny rapport: Regeringen glemmer Verdensmålene

”Vi bør bevæge os uden om at lovgive om rapportering omkring SDG’erne og i stedet presse virksomhederne til at være transparente i deres arbejde med dem, for så vil de sprede sig. Alle danske virksomheder burde bygge sig op omkring dem og rapportere på om ikke 17 bundlinjer, så i hvert fald mange”.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Cabi skal sikre fokus på S'et i ESG-projekt for SMV'er

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus