Forskere præsenterer ny metode til udvikling af dansk økologi

En gruppe forskere har udviklet en metode til, hvordan man kan løse udfordringen med effekterne af økologisk produktion på tværs af producenter, forbrugere og detailhandel, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

En ny metode til udvikling af dansk økologi bygger på en konkret ide om et værktøj, eksempelvis en elektronisk platform som for eksempel en app, hvor man kan få detaljeret indsigt i dyrenes trivsel hos den økologiske svineproducent samt indsigt i, hvordan kødet bliver emballeret i miljørigtig emballage..

20.01.2014

CSR.dk

Effekterne af økologisk produktion er mangfoldige og komplekse. De er svære at måle og vurdere og tilsvarende vanskelige at kommunikere. Men nu har en gruppe af forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Videncenter for Landbrug, Økologisk Landsforening, Thise Mejeri og The Animation Hub udviklet en metode til, hvordan denne udfordring kan løses på tværs af producenter, forbrugere og detailhandel.

Metoden bygger på en konkret ide om et værktøj, eksempelvis en elektronisk platform som for eksempel en app, hvor man kan få detaljeret indsigt i dyrenes trivsel hos den økologiske svineproducent samt indsigt i, hvordan kødet bliver emballeret i miljørigtig emballage på et slagteri med fokus på at bruge så lidt energi som muligt.

Her vil man kort sagt kunne få indsigt i alle detaljerne omkring et givent produkt – også dem, som ligger ud over det, som kræves for at få det røde Ø-mærke.

Læs også: Klimabelastende kødproduktion sættes under lup

”Målet har været at skabe et værktøj, som kan bruges af alle, som ønsker mere gennemsigtighed, dybere indsigt og mulighed for at få indflydelse på økologiens udvikling. Økologi handler jo i høj grad om tillid og troværdighed, og det kan kun bevares og styrkes ved at skabe et gennemsigtigt system, hvor man kan få indsigt i alle facetter omkring produkter og produktion – og hvor man har mulighed for at få indflydelse”, forklarer lektor og projektleder Hugo Fjeldsted Alrø fra Institut for Agroøkologi - Jordbrugsproduktion og Bæredygtighed ved Aarhus Universitet i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.

Forbrugerne skal have indflydelse
Idéerne og tankerne bag konceptet er resultatet af forskningsprojektet Multi-Trust, hvor forskerne har arbejdet på at udvikle metoder til at lave mere omfattende helhedsvurderinger af de effekter, som økologiske fødevaresystemer har på miljø, natur og samfund samt metoder, som kan gøre det muligt at kommunikere og bruge disse komplekse vurderinger i praksis.

Selve værktøjet eksisterer dog ikke endnu, men konceptet ligger klar, og tilbage er ”blot” at udvikle og implementere det.

Men udover det førnævnte fokus på gennemsigtighed bygger metoden også på, at forbrugeren skal kunne oprette sin egen profil, hvor forbrugeren kan vælge præcis de kriterier, denne træffer sine forbrugsvalg ud fra.

Læs også: Landmændene tømmer kassen

På den måde kan forbrugeren gøre landmanden og slagteriet opmærksomme på, hvad der er vigtigt for denne, når vedkommende køber økologisk. Disse informationer har landmanden og slagteriet så mulighed for at bruge i deres produktudvikling og på den måde udvikle deres produkt i harmoni med forbrugeres individuelle ønsker og krav.

”Hvis økologien fortsat skal udgøre et troværdigt og attraktivt alternativ, skal den udvikle sig i forhold til ønsker og behov hos forbrugere, politikere og samfundet generelt, og det er disse udfordringer, vi har forsøgt at løse via Multi-Trust-projektet,” slutter lektor og projektleder Hugo Fjeldsted Alrø.

Forudsætningen for, at det elektroniske værktøj kan blive en realitet, er nye bevillinger, som kan dække omkostningerne til udvikling, produktion og markedsføring af værktøjet.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online