Forskere præsenterer ny metode til udvikling af dansk økologi

En gruppe forskere har udviklet en metode til, hvordan man kan løse udfordringen med effekterne af økologisk produktion på tværs af producenter, forbrugere og detailhandel, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

En ny metode til udvikling af dansk økologi bygger på en konkret ide om et værktøj, eksempelvis en elektronisk platform som for eksempel en app, hvor man kan få detaljeret indsigt i dyrenes trivsel hos den økologiske svineproducent samt indsigt i, hvordan kødet bliver emballeret i miljørigtig emballage..

20.01.2014

CSR.dk

Effekterne af økologisk produktion er mangfoldige og komplekse. De er svære at måle og vurdere og tilsvarende vanskelige at kommunikere. Men nu har en gruppe af forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Videncenter for Landbrug, Økologisk Landsforening, Thise Mejeri og The Animation Hub udviklet en metode til, hvordan denne udfordring kan løses på tværs af producenter, forbrugere og detailhandel.

Metoden bygger på en konkret ide om et værktøj, eksempelvis en elektronisk platform som for eksempel en app, hvor man kan få detaljeret indsigt i dyrenes trivsel hos den økologiske svineproducent samt indsigt i, hvordan kødet bliver emballeret i miljørigtig emballage på et slagteri med fokus på at bruge så lidt energi som muligt.

Her vil man kort sagt kunne få indsigt i alle detaljerne omkring et givent produkt – også dem, som ligger ud over det, som kræves for at få det røde Ø-mærke.

Læs også: Klimabelastende kødproduktion sættes under lup

”Målet har været at skabe et værktøj, som kan bruges af alle, som ønsker mere gennemsigtighed, dybere indsigt og mulighed for at få indflydelse på økologiens udvikling. Økologi handler jo i høj grad om tillid og troværdighed, og det kan kun bevares og styrkes ved at skabe et gennemsigtigt system, hvor man kan få indsigt i alle facetter omkring produkter og produktion – og hvor man har mulighed for at få indflydelse”, forklarer lektor og projektleder Hugo Fjeldsted Alrø fra Institut for Agroøkologi - Jordbrugsproduktion og Bæredygtighed ved Aarhus Universitet i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet.

Forbrugerne skal have indflydelse
Idéerne og tankerne bag konceptet er resultatet af forskningsprojektet Multi-Trust, hvor forskerne har arbejdet på at udvikle metoder til at lave mere omfattende helhedsvurderinger af de effekter, som økologiske fødevaresystemer har på miljø, natur og samfund samt metoder, som kan gøre det muligt at kommunikere og bruge disse komplekse vurderinger i praksis.

Selve værktøjet eksisterer dog ikke endnu, men konceptet ligger klar, og tilbage er ”blot” at udvikle og implementere det.

Men udover det førnævnte fokus på gennemsigtighed bygger metoden også på, at forbrugeren skal kunne oprette sin egen profil, hvor forbrugeren kan vælge præcis de kriterier, denne træffer sine forbrugsvalg ud fra.

Læs også: Landmændene tømmer kassen

På den måde kan forbrugeren gøre landmanden og slagteriet opmærksomme på, hvad der er vigtigt for denne, når vedkommende køber økologisk. Disse informationer har landmanden og slagteriet så mulighed for at bruge i deres produktudvikling og på den måde udvikle deres produkt i harmoni med forbrugeres individuelle ønsker og krav.

”Hvis økologien fortsat skal udgøre et troværdigt og attraktivt alternativ, skal den udvikle sig i forhold til ønsker og behov hos forbrugere, politikere og samfundet generelt, og det er disse udfordringer, vi har forsøgt at løse via Multi-Trust-projektet,” slutter lektor og projektleder Hugo Fjeldsted Alrø.

Forudsætningen for, at det elektroniske værktøj kan blive en realitet, er nye bevillinger, som kan dække omkostningerne til udvikling, produktion og markedsføring af værktøjet.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams