Investorer: Virksomheder bør oplyse, hvad klimaforandringer kan koste dem

Selvom mange virksomheder er gode til at fortælle omverdenen om deres energi- og klimabevidsthed, er det imidlertid ikke helt nok for investorerne, der nu efterlyser information om klimaforandringernes omkostninger for hver virksomhed.

Ifølge den danske pengetank ATP er det primært de store vejrbegivenheder verden over, som har øget interessen hos investorerne for at få vished om, hvor dyrt det kan blive for den virksomhed, hvis den skulle blive ramt. Arkivfoto..

03.11.2017

CSR.dk

”Færre end 10 procent af de store danske virksomheder rapporterer om risikoen ved klimaforandringer, og det kan blive et problem, hvis internationale investorer så fravælger dem, fordi de mangler information om risikoen”, siger Niels Vendelbo, der er partner i KPMG, til Finans.dk.

Globalt anerkender 72 procent af de store og mellemstore virksomheder ikke de finansielle risici for klimaforandringer i deres årsregnskaber - og hvordan de håndterer risikoen.

I KPMG's rapport står der samtidig, at der kun i fem lande i verden er et flertal af de 100 største virksomheder, der nævner klimarelaterede risici i deres finansielle rapporter: Taiwan (88 procent), Fankrig (76 procent), Sydafrika (61 procent), USA (53 procent) og Canada (52 procent). Heraf beror offentliggørelsen sig primært på opfordringer fra regeringen eller andre i den finansielle sektor.

Når det kommer til, hvilke brancher der scorer højest i at offentliggøre finansielle risici for klimaforandringer, er det virksomheder inden for skovbrug (44 procent), kemikalier (43 procent), mineindustrien (40 procent) og olie & gas-sektoren (39 procent), der ligger højest på listen.

Store vejrbegivenheder har øget interessen
Ifølge den danske pengetank ATP er det primært de store vejrbegivenheder som orkanerne i USA, tsunamier i Asien og det mere ekstreme vejr i Nordeuropa, der har øget interessen blandt investorer for at få vished for, hvor dyrt det i sidste ende kan blive for en virksomhed, hvis den skulle blive ramt.

”Klima er et område, der klart har stigende bevågenhed hos os. Derfor er det et emne, vi i stigende grad har dialog med selskaberne om, herunder hvordan de rapporterer om det. Vi ser gerne, at de medtager klima i deres årsrapport og ikke blot i en særskilt CSR-rapport”, siger Claus Wiinblad, der er aktiechef i ATP, til Finans.dk

Han påpeger samtidig, at selvom de danske virksomheder i mange år har været gode til at gøre rede for, hvordan de påvirker miljøet, interesserer man sig også for, hvordan de omvendt kan blive påvirket af klimaet.

Det er noget, man er bevidst om hos transportgiganten A.P. Møller-Maersk, hvor man nu er gået i gang med regnearbejdet.

”For vores vedkommende er vi fuldt opmærksomme på problemstillingen og er i gang med at analysere hvilke risici, klimaforandringer indebærer for fremtidige forretningsinvesteringer og de globale handelsmønstre”, siger chef for Sustainability Strategy & Shared Value, John Kornerup Bang, til Finans.dk.

Ingen nem øvelse
Også hos Novo Nordisk forbereder man sig på presset udefra for at skulle sætte et beløb på risikoen for klimaforandringerne.

Læs også: 37 virksomheder sagsøgt for klimaforandringer

"Vi har et billede af risikoen, men vi har ikke finansielle beregninger. Og vi er med på, at det er noget, der vil forventes af os, og det kommer vi sikkert også til at gøre. Men det er ingen nem øvelse", siger Susanne Stormer, der er global chef for bæredygtighed, til Finans.dk.

- EL

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams