Investorer: Virksomheder bør oplyse, hvad klimaforandringer kan koste dem

Selvom mange virksomheder er gode til at fortælle omverdenen om deres energi- og klimabevidsthed, er det imidlertid ikke helt nok for investorerne, der nu efterlyser information om klimaforandringernes omkostninger for hver virksomhed.

Ifølge den danske pengetank ATP er det primært de store vejrbegivenheder verden over, som har øget interessen hos investorerne for at få vished om, hvor dyrt det kan blive for den virksomhed, hvis den skulle blive ramt. Arkivfoto..

03.11.2017

CSR.dk

”Færre end 10 procent af de store danske virksomheder rapporterer om risikoen ved klimaforandringer, og det kan blive et problem, hvis internationale investorer så fravælger dem, fordi de mangler information om risikoen”, siger Niels Vendelbo, der er partner i KPMG, til Finans.dk.

Globalt anerkender 72 procent af de store og mellemstore virksomheder ikke de finansielle risici for klimaforandringer i deres årsregnskaber - og hvordan de håndterer risikoen.

I KPMG's rapport står der samtidig, at der kun i fem lande i verden er et flertal af de 100 største virksomheder, der nævner klimarelaterede risici i deres finansielle rapporter: Taiwan (88 procent), Fankrig (76 procent), Sydafrika (61 procent), USA (53 procent) og Canada (52 procent). Heraf beror offentliggørelsen sig primært på opfordringer fra regeringen eller andre i den finansielle sektor.

Når det kommer til, hvilke brancher der scorer højest i at offentliggøre finansielle risici for klimaforandringer, er det virksomheder inden for skovbrug (44 procent), kemikalier (43 procent), mineindustrien (40 procent) og olie & gas-sektoren (39 procent), der ligger højest på listen.

Store vejrbegivenheder har øget interessen
Ifølge den danske pengetank ATP er det primært de store vejrbegivenheder som orkanerne i USA, tsunamier i Asien og det mere ekstreme vejr i Nordeuropa, der har øget interessen blandt investorer for at få vished for, hvor dyrt det i sidste ende kan blive for en virksomhed, hvis den skulle blive ramt.

”Klima er et område, der klart har stigende bevågenhed hos os. Derfor er det et emne, vi i stigende grad har dialog med selskaberne om, herunder hvordan de rapporterer om det. Vi ser gerne, at de medtager klima i deres årsrapport og ikke blot i en særskilt CSR-rapport”, siger Claus Wiinblad, der er aktiechef i ATP, til Finans.dk

Han påpeger samtidig, at selvom de danske virksomheder i mange år har været gode til at gøre rede for, hvordan de påvirker miljøet, interesserer man sig også for, hvordan de omvendt kan blive påvirket af klimaet.

Det er noget, man er bevidst om hos transportgiganten A.P. Møller-Maersk, hvor man nu er gået i gang med regnearbejdet.

”For vores vedkommende er vi fuldt opmærksomme på problemstillingen og er i gang med at analysere hvilke risici, klimaforandringer indebærer for fremtidige forretningsinvesteringer og de globale handelsmønstre”, siger chef for Sustainability Strategy & Shared Value, John Kornerup Bang, til Finans.dk.

Ingen nem øvelse
Også hos Novo Nordisk forbereder man sig på presset udefra for at skulle sætte et beløb på risikoen for klimaforandringerne.

Læs også: 37 virksomheder sagsøgt for klimaforandringer

"Vi har et billede af risikoen, men vi har ikke finansielle beregninger. Og vi er med på, at det er noget, der vil forventes af os, og det kommer vi sikkert også til at gøre. Men det er ingen nem øvelse", siger Susanne Stormer, der er global chef for bæredygtighed, til Finans.dk.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online