Klimapartnerskaber– nu og i fremtiden

Gennem finanskrisen oplevede DONG Energys klimapartnerskaber det, de kalder ’nogen afmatning’. Selskabet forventer dog at det vil ændre sig. Ikke så meget på grund af lysere tider, men fordi klimaet ’bare ikke bliver bedre’.

En havvindmølle får vinger..

16.12.2015

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

2007 underskrev DONG Energy og Novo Nordisk den første klimapartneraftale. Med sådan en får virksomheden bl.a. DONG Energys konsulenter til at hjælpe sig med at finde besparelser i energiforbruget og forpligter sig samtidig til at købe certifikater fra DONG Energys havmølleparker. Indtægten herfra bruger DONG Energy til at finansiere opførelsen af nye vedvarende energiprojekter.

Klimapartnerskaberne fremstår med en Kinderægslignende effekt med fordele til både virksomheder, DONG og den grønne omstilling. De forener DONG Energys lovmæssigt bestemte pligt til at tilvejebringe energibesparelser med deres vision om at omstille hele produktionen fra fossil til bæredygtig. For virksomhederne, der indgår partnerskaber handler det om at få bragt energiforbruget og dermed udgifterne ned og om at leve op til deres strategi for mere bæredygtig drift og konkurrencedygtige omkostningsniveauer.

Klimapartnerskaberne bidrager til den grønne omstilling, ved at besparelserne i virksomhederne bruges til at betale for vindcertifikater, og den indtægt bruger DONG Energy til at finansiere  nye projekter med vedvarende energi.

Op- og nedtur
Der var da også rigtig godt gang i partnerskaberne op til og efter COP15, det store klimatopmøde i København, i  2009. Der kom hele tiden nye virksomheder til som klimapartnere.

”Men så blev vi ramt af finanskrisen. Og der måtte vi erfare, at mange administrerende direktører og finansdirektører nok ser sådan noget som bæredygtig hed som en luksus – en som du ikke kan tillade dig, når krisen kradser,” fortæller Christian Garnæs.

Det har i alt fald været væsentligt sværere at få nye partnerskaber i gang i de senere år. Antallet ligger i dag stabilt omkring 100. Men det er naturligvis planen, at det skal ændre sig.

Mere individuelle pakker
I øjeblikket arbejder DONG Energy også på at udvide partnerskabspakken lidt, så man udover vindenergi også kan bruge sine besparelser på at matche virksomhedens naturgasforbrug med certifikater fra bionaturgas. Derudover er samarbejdsrelationer ved at blive etableret, så man i sit klimapartnerskab også kan få rådgivning om andre ressourcespørgsmål. Et eksempel er bortskaffelse af bioaffald, som kan blive kørt til et bionaturgasanlæg. Det er stadig på tegnebrættet, men man kan forestille sig, at relevante dele af en virksomheds affald køres til et bionaturgasanlæg, hvor det opgraderes og sendes ud i naturgasnettet, hvor det så kommer tilbage til kunden som gasforbrug.

Det er ikke nogen revolution af konceptet, men partnerskaberne vil kunne designes lidt mere i forhold til den enkelte virksomheds udfordringer.

Det store billede
Klimapartnerskaberne er et forretningsområde for DONG. Ingen tvivl om det. Der er dog også et større projekt om national konkurrenceevne, som partnerskaberne indgår i.

”Energiforbruget i verden er stigende og understreger det akutte behov for en omstilling af energiproduktionen. Danmark udmærker sig ved at være frontløber for den omstilling. Desværre er vedvarende energi fortsat dyrere end fossilbaseret energi, og det udfordrer virksomhederne. Mange konkurrerer på et globalt marked, hvor deres konkurrenter har lavere udgifter til energi. Hvis ikke vi i Danmark formår at nedbringe energiudgifterne, bliver resultatet en svækket konkurrenceevne og flytning af arbejdspladser til udlandet. Det er hverken i Danmarks eller DONG Energys interesse at realisere det scenarie”, siger Christian Garnæs.

Fremtidig vækst
I forhold til fremtiden glæder Christian Garnæs sig over en stigende mængder analyser og surveys, som viser, at administrerende direktører er blevet mere opmærksomme på at agere bæredygtigt. Samtidig med at lovgivning og omgivelserne vil forvente det.

”Klimaet bliver bare ikke bedre. Jeg er nok forudindtaget, men eksperter fortæller os jo, at ligegyldigt hvad vi gør, så kan vi jo ikke stoppe den globale opvarmning. Den er i gang, og den har konsekvenser, og jeg kan dårligt forestille mig andet, end at der dermed bliver større lydhørhed,” siger han.

Dermed ikke sagt, at alt fremover vil blive styret af den gode vilje. Der skal stadig ”en bundlinjekrog på”, som Christian Garnæs kalder det. Men den kommer nok også til at forandre sig.

”I takt med at vi ser og mærker konsekvenserne af klimaforandringerne, så tror jeg, at det kommer til at have økonomiske konsekvenser, hvis man ikke opfører sig ansvarligt i forhold til klimaet.” siger Christian Garnæs.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V