09.02.2016  |  Supply chain

Luftrensning mod madspild i forsyningskæden

Et treårigt forskningsprojekt skal hindre spild af mad og blomster på grund af dårlig luftstyring i løbet af produktion, fragt, lagring og salg. Spildet løber årligt op i tre mia. kr.

Tonsvis af madvarer går tabt årligt pga. utilstrækkelig luftkvalitet. Det koster samfundet milliarder. Forskningsprojekt vil søge efter løsninger. Foto: Flickr/Robert Wallace

Tonsvis af madvarer og blomster går hvert år tabt, fordi ventilationen og luftstyringen ikke er optimal i de områder, hvor varerne bliver produceret, pakket, fragtet, lagret og solgt. Det vil et nyt, tre år langt forskningsprojekt nu søge at råde bod på. Spildet koster nemlig op mod tre milliarder kroner om året. Det skriver DR.

Læs også: Fransk lov mod madspild fra butikker vedtaget

Netop madvarer og blomster er to varekategorier, der er meget følsomme over for påvirkninger fra luften, de befinder sig i. En af de centrale årsager til dette spild er molekylet ethylen, der frigives fra frugt, grønt og blomster under modningsprocessen og fremskynder denne yderligere. Effekten kan igangsætte en kædereaktion, som overmodner en hel container eller et lager af frugt eller grønt.

Samarbejdet bliver støttet af Innovationsfonden og har fået navnet FRESH – Fresh produce through Reduction of Ethylene during Storage and Handling. Projektgruppen omfatter otte parter og skal arbejde for at udvikle en teknologisk løsning, der kan holde øje med niveauerne af ethylen under produktion, transport, oplagring og salg af frugt, grønt og blomster, og fjerne den fra luften.

Store besparelser i vente
Teknologisk Institut og Aalborg Universitet er de to repræsentanter fra forskningsverdenen, og her er man ikke i tvivl om de potentielle gevinster ved projektet.

”Hvis man kan finde en løsning til måling af ethylen, der er billig nok til at man kan benytte mange af disse fordelt i fx en container eller en lagerhal, og kombinerer det med en effektiv luftrensning som kan reducere mængderne af ethylen uden nogle af de ulemper som løsninger baseret på direkte udluftning eller på brug af fx ozon kan have, er der mulighed for at spare mange ressourcer og penge hos danske virksomheder, der producerer eller håndterer frugt, grønt og blomster”, siger konsulent hos Teknologisk Institut, Jacob Ask Hansen, i en pressemeddelelse.

Læs også: Eva Kjer Hansen: arbejde med madspil kan bruges i markedsføringen

Med i projektet er også Blue Ocean Robotics, der står for at producere selve luftrensningssystemet, mens Develco Products udvikler systemerne til at styre sensorerne. Tre producenter og forhandlere af frugt, grønt og blomster (Gartneriet PKM, Aarstiderne og Dansk Supermarked) samt vognmanden Alex Andersen Ølund deltager på branchens vegne.

Det samlede projektbudget lyder på 18,6 millioner kr., hvoraf Innovationsfonden har bidraget med de 10,7 mio.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med m…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere