Minister: vi skal støtte robotudvikling i Danmark

Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen skal Danmark satse stort på robotter og automatisering for at holde på arbejdspladser i fremtiden. Udviklingslande kan miste dem i millionvis.

Det er specielt lande med bilproduktion, der har mange robotter. Danmark bør også støtte op om udviklingen for at holde arbejdspladser i landet, mener erhvervs- og vækstministeren. Foto: Flickr/Steve Jurvetson.

15.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

I tirsdags præsenterede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sin regerings stort anlagte vækstplan, og i den forbindelse adresserede han også perspektiverne inden for robotteknologi og automation, som er et område, Danmark i hans optik bør satse massivt på, skriver Trendsonline.

Læs også: Affaldsrobotter gavner både mennesker og miljø

“Danmark har en enestående position i forhold til robotter. Her kan vi kan både fastholde og tiltrække arbejdskraft. Vi skal støtte små og mellemstore virksomheder, der arbejder med robotter og automatisering. Det kan skabe vækst og give arbejdspladser”, sagde han til pressemødet.

Et ofte omtalt aspekt når det kommer til robotternes indtog på diverse arbejdspladser, er udsigten til at de ikke bare supplerer, men også erstatter de menneskelige ansatte. Det er dog ikke et perspektiv, der skræmmer ministeren.

“Vi kan flytte produktion til Danmark. Et eksempel jeg gerne vil fremhæve er en dansk dynefabrikant, som jeg besøgte for nylig. De har ved hjælp af robotter og automatisering fået omkostningsniveauet ned, så det kan betale sig at producere dyner i Danmark i stedet for i Kina”, sagde Troels Lund Poulsen.

Udsatte udviklingslande
Netop Kina er imidlertid et af de lande, der kan se frem til at miste arbejdspladser i millionvis. En ny rapport fra Citi og The Oxford Martin School ved Oxford universitet har analyseret en lang række byer og landes sårbarhed over for automation, herunder hvad teknologiens indtog vil gøre ved traditionelle modeller for økonomisk vækst og hvordan myndigheder kan håndtere disse udfordringer.

Et af rapportens hovedpunkter er en vurdering af, hvor mange arbejdspladser, der potentielt kan blive automatiserede i en række lande med fokus på verdens udviklingsregioner. Blandt de 41 developing countries, der er inkluderet i undersøgelsen ligger Kina i den høje ende af spektret med en andel af arbejdsstyrken på 77 procent, der er i ”høj risiko” for at blive automatiserede. Kun Cambodia, Nepal og Etiopien, der topper med 85 procent, er mere udsatte i denne sammenhæng.

Længere nede af listen finder vi Indien på 69 procent mens Usbekistan lukker leddet med ”kun” 55 procent i højrisikogruppen. Bland de udvalgte vestlige lande, undersøgelsen nævner, ligger USA på 47 procent og Storbritannien på 35, mens gennemsnittet i OECD er 57 procent.

Kina vil rykke – men har også mest at tabe
Forbedringspotentialet i nogle af disse lande er tilsvarende også stort. International Federation of Robotics (IFR) har således opgjort antallet af industrirobotter i forskellige funktioner per 10.000 ansatte i fremstillingssektoren. Her er Sydkorea klar i spidsen med 478, Japan og Tyskland er tætte på 2. og 3. pladsen med 314 hhv. 292 enheder, mens USA er med i top 4 med 164 robotter per 10.000 ansatte.

Ifølge Ingeniørernes interesseforening IDA er tallet for Danmark 155, pænt over det europæiske gennemsnit på 85 og det globale på 66. I Kina er der derimod ikke mere end 36 industrirobotter på plads for hver 10.000 human workers, et tal IFR dog forventer vil stige kraftigt i de kommende år. Beregningerne viser således, at mere end hver tredje industrirobot vil blive installeret i Kina i 2018.

Generelt forudser IFR, at ”… den digitale transformation og automation vil fortsætte med at drive triumftoget af industrielle robotter frem mod 2018. ’Industri 4.0’-projekter betyder at eksempelvis menneske-robot-teams er på kanten af et gennembrud. Simplificeringen af brugen af robotter åbner for nye markeder og nye anvendelsesmuligheder, og det gælder både for SMV’er og store virksomheder i alle sektorer.”

Læs også: 15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

I forlængelse heraf peger Citi/Oxford Martin-rapporten på, at automationstendensen ser ud til at få tendensen omkring outsourcing af produktion til at ændre sig. Ifølge rapporten er der således ”… klare tegn på tempoet i fragmenteringen af vareproduktion over landgrænser er faldende.” Det bliver bakket op af 70 procent af de adspurgte i undersøgelsen, der svarer, at de tror at den stigende automation og udviklingen inden for 3D-print vil få flere virksomheder til at flytte deres produktion tættere på deres hjemmemarked. Her bliver USA set som en potentiel vinder, mens Kina har mest at tabe.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus