15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

UN Global Compact har listet 15 trends, der vil påvirke det globale erhvervsliv de næste 15 år. Listen byder på både dystre og mere opmuntrende perspektiver. Læs om et udpluk her.

Megabyer som Mexico City er et centralt element for fremtidens erhvervsliv. Både som udgangspunkt for ny forskning og udvikling, men også flere miljø- og befolkningsmæssige udfordringer. Foto: Flickr/Nacho Pintos.

08.01.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Forandring er konstant, og erhvervsledere kan ikke nøjes med et bakspejl for at følge med udviklingen. Med det udgangspunkt har Global Compact, FNs netværk for bæredygtig forretningsførelse, identificeret 15 trends de mener vil præge den internationale forretningsverden de næste 15 år.

Læs også: Global Compact: en global bevægelse for et mere bæredygtigt forretningsliv

Listen rummer både de negative elementer såsom ressourceknaphed, klimaforandringer, energiforsyningssikkerhed, voksende arbejdsløshed og ditto forskelle i indkomst, men også mere positive perspektiver i form af mulighederne i ny teknologi, innovation og bæredygtighed.

Pres på Jorden, ressourcer og arbejdskraft
Den første trend på Global Compacts liste handler om det generelle, menneskeskabte pres på Jordens økosystemer og de afledte konsekvenser i form af klimaforandringer, skovrydning, tab af biodiversitet, forsuring af verdenshavene, udpining af landbrugsjord og forurening over en bred kam. Specielt det langsigtede perspektiv og risikoen for at anrette uoprettelige skader kan få katastrofale følger.

Menneskehedens nærmest eksponentielt voksende ressourceforbrug er andet fokuspunkt på listen. Fortsætter den nuværende tendens skal vi i 2050 bruge tre jordkloder for at dække vores behov for vand, fødevarer og energi. Til den tid vil vandmangel påvirke næsten halvdelen af det globale BNP, og madproduktionen skal tillige øges med 70 procent, hvilket vil medføre enorme udfordringer.

Et skifte til langt mere vedvarende energi er en del af svaret på ovenstående situation. Omkostningerne til VE vil falde dramatisk og øge presset på producenterne af fossil energi og få konsekvenser for forsyningssikkerheden på en lang række markeder. Udviklingslandende vil få en unik mulighed for at springe direkte ind i den vedvarende æra, men de fossile brændstoffers position skaber usikkerhed omkring timingen af denne overgang.

Læs også: Menneskehedens ressourcekvote er opbrugt - for i år

På det globale arbejdsmarked vil stigende automation i en lang række brancher sætte beskæftigelsen under pres nærmest verden over. Og vi har langt fra set toppen endnu, påpeger GC. Det at arbejde kun for at skaffe midler til basale fornødenheder kan blive et levn fra fortiden. Massearbejdsløshed og rigdom samlet på stadig færre hænder vil blive en central udfordring i vor tid.

Byerne kommer til at spille en stadig større rolle fremover. 60 procent af verdens befolkning vil bo i byer i 2030, og de største – megabyerne – vil på en og samme tid være drivere for smart teknologi, bæredygtighed (bl.a. i form af lokal produktion, et andet punkt på listen) og modstandsdygtige løsninger, men også det modsatte i mange udviklingslande. Overbefolkede slumområder med dårlige sanitære forhold, massiv forurening, fattigdom, arbejdsløshed, kriminalitet og sociale spændinger vil brede sig.

Teknologisk udvikling, mere IoT og bæredygtighed
Der er heldigvis også mere opløftende udsigter på Global Compacts liste. Den digitale teknologis udvikling vil fortsætte med at revolutionere vores kommunikationsformer og – specielt via de sociale medier – skabe et endnu større behov for gennemsigtighed (hyper-transparency) i virksomhedernes forretningsgange og forsyningskæder. Rigdom i informationsalderen vil i stadig stigende grad befinde sig i ikke-fysiske aktiver såsom brands, patenter og forbrugertillid.

Et andet teknologisk fænomen, vi skal forholde os til, er Internet of Things (Tingenes Internet, IoT), der allerede nu nærmer sig et tipping point. I 2020 anslår man at op mod 50 milliarder enheder vil være forbundet til nettet og for alvor give os mulighed for autonomt at overvåge, optimere og kontrollere vores liv. Trusler mod vores sikkerhed og privatliv vil følge med, men ikke desto mindre vil IoT revolutionere produktion, ressourceforbrug, smarte netværk og personlig pleje.

Bæredygtig forretningsførelse vil også vinde frem. Traditionelle forretningsmodeller vil blive udfordret af socialt bevidste iværksættere med deleøkonomi, crowd-funding, open source og de cirkulære principper i cradle-to-cradle som centrale tankegange, allerede nu manifesteret i tjenester som Airbnb og Uber. Sociale og miljømæssige påvirkninger vil blive en del af den ’samlede regning’.

Læs også: Vi skal deles om de smarte byer

Endelig er der et tveægget sværd i form af radikal innovation. På den ene side vil gennembrud inden for eksempelvis robot- og nanoteknologi, kunstig intelligens og 3D-printning skabe store omvæltninger. På den anden side kan denne teknologi gøre omfattende skade i de forkerte hænder. Genmanipulation, manipulering af økosystemer i stor skala, kommercielle interesser i den menneskelige arvemasse og biologisk krigsførelse skaber grund til bekymring.

Listen er en del af en større rapport, der markerer 15-året for Global Compacts stiftelse. Læs mere og find hele rapporten her.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V