Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Alt imens der bliver talt om klimaforandringer og CO2-udslip rundt om i verden, bliver der udviklet nye kulstofs-fattige teknologier. Edie.net har samlet nogle af de bedste grønne innovationsprojekter:
Bil-ædende busser
Der er tæt trafik og masser af bilos i Kina. Men med en ny kæmpebus, der ikke generer den øvrige trafik, kan disse problemer måske mindskes. Den kinesiske designer Song Youzhou har nemlig præsenteret en livemodel af en bil-spisende megabus, der kan erstatte 40 almindelige busser og kan fragte 1.400 personer rundt i byen. Bussen påvirker (næsten) ikke den øvrige trafik, da den kører henover de almindelige personbiler på vejen. Bussen fungerer nemlig som en slags kørende tunnel, som passagererne sidder i toppen af. Bussen er ikke bare tidsbesparende i en travl trafik, den kan også spare 800 tons benzin og 2.480 tons CO2-udledninger per år.
Se en video af den bil-ædende bus her
Læs også: Sustainia 2016: Der er penge i at løse globale problemer
Dansende turbiner
Fremover kan de traditionelle vindmøller meget vel blive erstattet med dasende turbiner. Det spanske firma Vortex Bladeless står bag den vingeløse asparges-lignende turbine, der genererer strøm ved at danse. Turbinen bruger hvirvlende masser af luft til at skabe elektricitet ved at tiltrække hvirvelvinde. Da turbinen ikke består af mange dele – grundet frastødende magnetteknologi - bruges der langt mindre karbon under opførelsen end ved traditionelle vindmøller.
Læs mere om de dansende turbiner her
Næste generation af træ, glas og stål
Forskere ved University of Maryland College Park har udviklet et nyt produkt, der kan fungere som erstatning for både træ og glas, og som er stærkere end stål. Ved at tage lignin (biologisk polymer, der beskytter træagtige planter) fra karplanter og injicere venerne af træ med en form for epoxy, har forskere været i stand til at producere "usynlig" træ, der blandt andet kan forbedre isoleringen til huse. Produktet kan ligeledes bruges til at udvikle solceller, der er 30 procent mere effektive end konventionelle solceller.
Cigaretskod bliver til fremtidens mursten
Forskeren Dr. Abbas Mohajerani fra RMIT University i Melbourne har drømt om en fremtid, hvor man kan fjerne cigaretaffald ved at bruge det til at lave mursten. Han hævder, at man ved at blande skod i traditionelle teglsten vil kunne reducere den nødvendige energi til fremstillingen med 58 procent. Han har desuden forsket i cigaret-murstenens stabilitet og har konstateret, at de er bedre til isolering og vil kunne reducere energiomkostningerne til opvarmning og køling. Desuden betyder murstenenes lave vægt, at de er lettere at transportere. Forskning har tilmed vist, at hvis man udskifter lidt mere end to procent af den globale murstensproduktion med cigaret-mursten, vil det kunne udligne al affald fra cigaretskodder.
Læs også: Investorer er vilde med bæredygtige selskaber
Tofu-genbrug
Edie.net har tidligere reporteret om, at den indonesiske biobrændstofindustri er kollapset. Det har fået landets regering til at igangsætte et nyt program, der skaber energi ud af rester fra produktionen af tofu. Derfor sender regeringen nu tanke rundt i landet, der kan indsamle de store mængder spildevand fra produktionen af tofu. Herefter behandles spildevandet med bakterier, der dermed transformeres til biogas. For at fuldede cirklen pumpes biogassen tilbage til de tusindvis af familier, der producerer tofu.
Se en video om tofu-biogassen her
-SSM