Ny rapport: Kakao dyrkes ulovligt i beskyttede nationalparker

Beskyttede skovområder og nationalparker i Ghana og Elfenbenskysten lider under ulovlig kakaoproduktion, viser en undersøgelse fra Mighty Earth. Chokoladeproducenterne skal tage ansvar for deres forsyningskæder og handle med det samme, mener organisationen.

I Ghana og Elfenbenskysten lider mange nationalparker og skovområder under ulovlig kakaoproduktion, der tager hårdt på naturen. .

16.10.2017

CSR.dk

Dyrkningen af kakao er skyld i afskovning og destruktion af nationalparker i Ghana og Elfenbenskysten, hvilket går ud over både dyre- og plantearter, der lever de vestafrikanske lande. Det er konklusionen i en undersøgelse foretaget af den globale kampagneorganisation Mighty Earth.

Læs også: Pakistan planter en milliard træer i kampen mod afskovning

Undersøgelsen viser, at store naturområder, der egentlig er beskyttede, bliver brugt til at dyrke kakao til nogle af verdens store chokoladefirmaer – blandt andre Mars og Nestle. Og det har ledt til afskovning og ødelæggelse af naturområder i både Ghana og Elfenbenskysten, der er verdens to største kakaoproducenter.

”De gamle skove i landet var engang et paradis for dyr som chimpanser, leoparder, flodheste og elefanter. Nu er naturområderne blevet destrueret og ryddet i en grad, der næsten svarer til total udryddelse. Afskovningen skyldes primært dyrkningen af kakao. Vores land er blevet afhængigt af den destruerende kakaoindustri. Vi skal have skabt en bæredygtig kakaoindustri, der respekterer skovene og rent faktisk kommer både lokalsamfundene og landets økonomi til gode”, siger Kouamé Soulago Fernand, Generalsekretær i Roscidet, et netværk af miljøspecialiserede NGO’er fra Elfenbenskysten.

Chokoladeproducenterne skal tage kædeansvar - nu
I undersøgelsen belyser Mighty Earth, hvordan kakaobønnerne rejser gennem en kæde, der starter hos de lokale producenter i de vestafrikanske nationalparker, bliver handlet videre via mellemmænd til nogle af de store virksomheder, der kontrollerer verdens kakaomarked – herunder Cargill – for til sidst at ende hos chokoladeproducenter, der omdanner bønnerne til chokolade i alle afskygninger.

”Store chokoladebrands som Mars er linket sammen med destruktionen af nationalparkerne i et chokerende omfang”, siger Etelle Higonnet, jura- og kampagnedirektør hos Mighty Earth.

”De her virksomheder er nødt til at handle med det samme for at sætte en stopper for skovrydningen én gang for alle og for at rette op på den skade, der allerede er sket”, tilføjer hun.

Også Kouamé Soulago Fernand mener, at chokoladeproducenterne skal tage aktion:

”De store chokoladevirksomheder skal støtte regeringens (i Elfenbenskysten, red.) bevarelsesarbejde – både med finansielle og tekniske bidrag”, siger generalsekretæren.

Læs også: Burgere får skovrydningen til at stige

Læs hele undersøgelsen i rapporten ’Chocolate’s dark secret’.

-CHM

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.06.2025Schneider Electric

Sponseret

Strømskinner sikrer kritisk forsyning på Mary Elizabeths Hospital

21.05.2025Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny analyse: Investeringer i mere bæredygtige værdikæder kan være en løftestang for økonomisk og bæredygtig udvikling på det afrikanske kontinent

20.05.2025CSR.dk

13 procent af verdens fødevarer bliver til spild i den kolde forsyningskæde

08.05.2025Beierholm

Sponseret

Finansiel støtte til arbejdet med bæredygtighed

08.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Over 100 år med minikredsbryderen

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra vision til forretning: SMV’er kan vinde markedsandele ved at satse på bæredygtighed

24.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Dagrofa aps
Kursus
Deltag i kulinarisk masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Den 3. og 10. juni inviterer Dagrofa Foodservice til inspirerende kulinariske masterclasses i henholdsvis Odense og Ishøj.

Dato

03.06.2025

Tid

13:00

Sted

Odense og Ishøj

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia