Ny rapport: Kakao dyrkes ulovligt i beskyttede nationalparker

Beskyttede skovområder og nationalparker i Ghana og Elfenbenskysten lider under ulovlig kakaoproduktion, viser en undersøgelse fra Mighty Earth. Chokoladeproducenterne skal tage ansvar for deres forsyningskæder og handle med det samme, mener organisationen.

I Ghana og Elfenbenskysten lider mange nationalparker og skovområder under ulovlig kakaoproduktion, der tager hårdt på naturen. .

16.10.2017

CSR.dk

Dyrkningen af kakao er skyld i afskovning og destruktion af nationalparker i Ghana og Elfenbenskysten, hvilket går ud over både dyre- og plantearter, der lever de vestafrikanske lande. Det er konklusionen i en undersøgelse foretaget af den globale kampagneorganisation Mighty Earth.

Læs også: Pakistan planter en milliard træer i kampen mod afskovning

Undersøgelsen viser, at store naturområder, der egentlig er beskyttede, bliver brugt til at dyrke kakao til nogle af verdens store chokoladefirmaer – blandt andre Mars og Nestle. Og det har ledt til afskovning og ødelæggelse af naturområder i både Ghana og Elfenbenskysten, der er verdens to største kakaoproducenter.

”De gamle skove i landet var engang et paradis for dyr som chimpanser, leoparder, flodheste og elefanter. Nu er naturområderne blevet destrueret og ryddet i en grad, der næsten svarer til total udryddelse. Afskovningen skyldes primært dyrkningen af kakao. Vores land er blevet afhængigt af den destruerende kakaoindustri. Vi skal have skabt en bæredygtig kakaoindustri, der respekterer skovene og rent faktisk kommer både lokalsamfundene og landets økonomi til gode”, siger Kouamé Soulago Fernand, Generalsekretær i Roscidet, et netværk af miljøspecialiserede NGO’er fra Elfenbenskysten.

Chokoladeproducenterne skal tage kædeansvar - nu
I undersøgelsen belyser Mighty Earth, hvordan kakaobønnerne rejser gennem en kæde, der starter hos de lokale producenter i de vestafrikanske nationalparker, bliver handlet videre via mellemmænd til nogle af de store virksomheder, der kontrollerer verdens kakaomarked – herunder Cargill – for til sidst at ende hos chokoladeproducenter, der omdanner bønnerne til chokolade i alle afskygninger.

”Store chokoladebrands som Mars er linket sammen med destruktionen af nationalparkerne i et chokerende omfang”, siger Etelle Higonnet, jura- og kampagnedirektør hos Mighty Earth.

”De her virksomheder er nødt til at handle med det samme for at sætte en stopper for skovrydningen én gang for alle og for at rette op på den skade, der allerede er sket”, tilføjer hun.

Også Kouamé Soulago Fernand mener, at chokoladeproducenterne skal tage aktion:

”De store chokoladevirksomheder skal støtte regeringens (i Elfenbenskysten, red.) bevarelsesarbejde – både med finansielle og tekniske bidrag”, siger generalsekretæren.

Læs også: Burgere får skovrydningen til at stige

Læs hele undersøgelsen i rapporten ’Chocolate’s dark secret’.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

19.03.2025Slow A/S

Sponseret

Slow overtager African Coffee Roasters fra Coop amba og IFU – En ny æra for bæredygtig kaffe

13.03.2025Fristads Kansas

Sponseret

Resultatdrevet transformation: Første miljøvaredeklaration for tøj leverer markante besparelser

10.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Elektrikerne har akut behov for regeringens nye uddannelsesmillioner

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle