Regeringen vil sætte ind mod stress på arbejdspladsen
En voldsom stigning i antallet af stressramte får pensionsselskaber til at efterlyse en debat om, hvordan danskernes hverdag er indrettet. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ser på tallene med stor alvor.
En ny analyse af sundhedstilstanden hos 13.500 af pensionsselskabet PFAs kunder har nu fået selvsamme selskab til at slå alarm.
Ifølge analysen har hver femte PFA-kunde nemlig følt sig så psykisk belastet af for eksempel stress inden for de seneste 14 dage, at det har begrænset dem i at udføre deres sædvanlige arbejde og almindelige aktiviteter, skriver Finans.dk.
Samtidig har PFA siden 2014 oplevet en stigning på 43 procent i antallet af kunder, som henvender sig til PFA’s sundhedsforsikring med stress. Således fik PFA i 2014 1.743 anmeldelser om skader efter stress, og i 2017 var tallet steget til 2.489:
”En stigning på 43 procent er helt vildt. Vi kaster ikke bare psykologer i nakken på folk, men 85 procent af skaderne på vores sundhedsforsikring bliver straksgodkendt”, siger Rikke Bay Haaber, der er chef for strategisk sundhed i PFA.
For store ambitioner
Også hos pensionsselskabet Danica har man oplevet en stor stigning i antallet af anmeldelser om skader efter stress til sundhedsforsikringen.
Således er psykiske lidelser, herunder stress, den primære årsag til, at selskabet udbetaler erstatning for tabt erhvervsevne:
”Når vi udbetaler erstatning for tabt erhvervsevne, har folk mistet mere end halvdelen af deres erhvervsevne”, siger Lone Ryberg, chef for skade og helbred, til Finans.dk.
Ifølge hende skyldes den kedelige tendens, at vi danskere har for store ambitioner til os selv:
”Det skal stå snorlige derhjemme, børnene skal gå til en masse, vi skal selv alt muligt, og karrieren ska passes”, siger hun til Finans.dk.
Derfor er det også en god idé at skabe en samfundsdebat om, hvordan vi danskere har indrettet os, lyder det fra Rikke Bay Haaber.
Men det er at sparke en åben dør ind, lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Finans.dk:
”På det psykiske arbejdsmiljø går udviklingen den helt forkerte vej, og vi kommer til at have den diskussion”.
Alle kan bidrage til debatten
For at få sat stress på dagsordenen har regeringen nedsat et ekspertudvalg, der skal gentænke hele den danske arbejdsmiljøindsats, fordi udviklingen i det psykiske arbejdsmiljø går den forkerte vej i forhold til regeringens målsætninger om et bedre arbejdsmiljø i 2020.
Udvalget kommer med sine anbefalinger til efteråret, og regeringen håber efterfølgende på en samfundsdebat om, hvordan den negative udvikling bliver vendt, når det kommer til stress:
”Ingen har præsenteret mig for den gyldne løsning endnu, og jeg vil gerne indbyde alle, der har lyst til at blande sig i debatten”, siger Troels Lund Poulsen til Finans.dk og fortsætter:
Læs også: Undersøgelse: Ansatte med psykiske lidelser føler sig svigtet på arbejdet
”Hvis man går ind til benet, er stress en alvorlig tilstand for mange mennesker. Mange er væk fra arbejdsmarkedet i lang tid, og det kan også risikere at koste samfundet dyrt”.
- EL