Ros til Indiens klimaplan afløst af kritik

Da Indien afleverede sine klimaambitioner til FN for en måneds tid siden var der lovord fra flere sider. Nu er rosen imidlertid forstummet.

24 procent af Indien er dækket af skov. Som en del af landets klimamål, skal dette tal på længere sigt hæves til 33 procent. Foto: Flickr/Sachin Jadhav.

04.11.2015

CSR.dk

Det skortede ikke på de positive tillægsord, da Indien den 1. oktober i år indgav sine klimamål til FN i form af den INDC (Intended Nationally Determined Contribution), alle verdens lande opfordres til at formulere frem mod det store klimatopmøde, COP21, i Paris til december.

Læs også: Verdens første CO2-neutrale lufthavn ligger i Indien

Verdensnaturfonden WWF kaldte planen ambitiøs og spændende, og også Greenpeace var positiv og beskrev målene som ”skridt i den rigtige retning”, skriver Politiken. Men sidenhen har eksempelvis NGO’en Climate Action Tracker (CAT) analyseret Indiens INDC nærmere og giver den karakteren ”Medium”.

Begrundelsen går bl.a. på, at ambitionsniveauet har rykket sig for lidt siden landets løfter i forbindelse med COP15 i København i 2009. Her fremsatte man et mål om at reducere udledningsintensiteten i forhold til BNP med 20-25 procent i 2020 sammenlignet med 2005, og selvom det går den rette vej – intensiteten faldt med 12 procent fra 2005 til 2010, hvilket UNEP (United Nations Environment Programme) anerkendte i sin Emission Gap Report 2014 – så er CAT altså ikke imponerede.

I dag hedder målet 33-35 procent i 2030, stadig med 2005 som sammenligningsgrundlag. Herudover trækker det også gevaldigt ned, at Indien fortsat investerer massivt i kul og nye miner for at følge med det hastigt voksende energiforbrug.

Mere skov
Et andet af Indiens mål handler om at forbedre landets kapacitet til at lagre drivhusgasser i såkaldte carbon sinks, hvilket rent praktisk betyder, at man vil øge mængden af skov. I sin INDC fremhæver Indien, at skovdækket i landet faktisk er øget – fra 23,4 procent i 2005 til 24 procent i 2013 – og at det langsigtede mål (uden specifikt årstal) hedder 33 procent.

Men selvom der er afsat 6 mia. USD (omkring 40 mia. kr.) til planerne, så er der alligevel problemer med ambitionen. Midlerne er således ikke blevet anvendt, fordi det indiske Skovministerium selv har påpeget, at der ganske simpelt ikke er tilstrækkelig plads.

”Man har haft målet om 33 procent skov i over 20 år. Problemet er, at der slet ikke er jord nok til det. Man kan måske opfylde 30-40 procent af det, hvis regeringen lever op til en lov fra 2006, som giver lokalbefolkningen rettigheder over skoven”, siger chef for den internationale NGO Rights and Resources Initiative, Arvind Khare, til Politiken.

Læs også: Verdens lunge skal også med til COP21

30 procent af Indiens befolkning på i dag godt 1,2 mia. lever i dag i fattigdom. Frem mod 2030 ventes den samlede befolkning at runde 1,5 mia., hvoraf 40 procent kommer til at bo i byerne mod under 1/3 i dag. Og da både landets BNP og ikke mindst energiforbrug i samme periode ventes at blive næsten firdoblet, så stiller det enorme krav til nationens infrastruktur og forsyningsapparat.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J