Ulovligt fiskeri skal bekæmpes med blockchain
WWF Verdensnaturfonden vil bekæmpe ulovligt fiskeri med blockchain. Det gør det muligt at spore truede tunfisk, fra de bider på krogen, til de ender på tallerkenen.
Blockchain, der er teknologien bag Bitcoin, kan afsløre snyd i varekæder. Det mener WWF Verdensnaturfonden, der har sat større midler ind for at bekæmpe ulovligt fiskeri.
Læs også: Unilever vil bruge blockchain til at sikre bæredygtig the-supply chain
Verdensfondens afdelinger i Australien, Fiji og New Zealand har startet et nyt pilotprojekt i samarbejde med softwarevirksomhederne ConsenSys og TraSeable. Tanken er at udnytte den nye blockchain-teknologi til at følge tunfisk fra de bliver fanget på vandet, over behandlingen og til sidst hos distributør og forhandler, skriver danwatch.dk.
”Dette innovative projekt har potentiale til at forbedre menneskers liv og beskytte miljøet gennem smart, bæredygtig fiskeri,” siger Verdensfonden New Zealands direktør Livia Esterhazy på fondens hjemme side.
Tidligere undersøgelser viser, at når du køber tunfisk, så er der risiko for, at fisken kommer fra ulovligt fiskeri eller ligefrem slavearbejde.
Verdensnaturfonden har tidligere gjort en indsats for at bekæmpe ulovligt fiskeri, og denne gang vil fonden tage helt nye midler i brug.
”Med blockchain-teknologi vil det snart være muligt simpelthen at scanne en dåse tun med sin mobiltelefon og få hele historien om tunfisken – hvor og hvornår fisken blev fanget, af hvilket skib og hvilken metode,” siger Livia Esterhazy.
Blockchain - teknologien bag
Pilotprojektet bygger på blockchain-teknologien, som kort sagt fungerer som en digital logbog. Her kan alle godkendte deltagere i en varekæde tilføje informationer, som ikke kan ændres eller manipuleres efterfølgende.
En RFID-chip, som vi kender fra vores dankort, kan hjælpe med at spore den enkelte tunfisk, lige fra den bider på krogen, til den ender på tallerkenen.
”Blockchain giver mulighed for at erstatte usikkerhed med viden”, forklarer Roman Bech, der leder Københavns IT-Universitets nye European Blockchain Center til danwatch.dk.
Dog påpeger Roman Bech, at en blockchain ikke er bedre end de informationer, der bliver tilføjet.
Potentiale i flere brancher
Verdensnaturfondens projekt om tun er ingen undtagelse. Ifølge Roman Bech, så har teknologien potentiale til at skabe åbne, gennemsigtige varekæder i stort set alle brancher.
Læs også: Nyt samarbejde med WWF skal hjælpe Letz Sushi til at blive 100 procent grøn
Han forklarer, at man f.eks. med transport af olivenolie automatisk kunne kontrollere, at når bilen kører fra Palermo til Milano, så ved vi, at bilen skal dukke op inden for otte timer. Hvis det ikke sker, så kan der være en god grund til at spore uregelmæssigheder, skriver danwatch.dk.
Verdensfondens pilotprojekt er stadig i opstartsfasen, men den nye teknologi forventes klar til brug i slutningen af året.
-JJK