Verdens største banker ser stort på fossile brændstoffer

Selvom de største banker verden over havde reduceret deres investeringer i fossile brændstoffer fra 2015 til 2016, glemmer de stadig at sætte flere penge i vedvarende energi.

Det kan være en god idé at foretage flere grønne investeringer, hvis man som bank vil holde på sine kunder, mener Lena Moffitt, der er senior campaign director hos Sierra Club. Arkivfoto..

02.08.2017

CSR.dk

Interessen for den globale opvarmning er efterhånden noget, der fylder meget rundt om i verden – men ikke desto mindre er det noget, flere af verdens største banker ser stort på.

Ifølge rapporten ”Banking on Climate Change 2017", sætter verdens største banker nemlig flere penge i fossile brændstoffer fremfor i vedvarende energi, skriver den britiske avis the Guardian.

Læs også: Flere gør oprør mod Trumps klimapolitik

I 2016 havde de selvsamme banker ellers mindsket deres investeringer i de fossile brændstoffer fra cirka 700 milliarder kroner i 2015 til cirka 550 milliarder kroner i 2016.

Alligevel viser rapporten, der er udarbejdet af en gruppe NGO’er, herunder Rainforest Action Network og Sierra Club, at selvom bankerne har gjort opmærksom på flere grønne investeringer, har de stadigvæk sendt penge efter skadelige brændstoffer.

Ingen banker får topkarakterer
I rapporten har bankerne fået karakterer fra A til F ud fra deres praksis, herunder bankernes politikker, investeringer, størrelse og typen af transaktioner samt deres indvirkning på klimatiske ændringer.

Den højeste karakter, der blev givet, var B. Her opnåede en håndfuld banker karakteren grundet nedskæring i deres støtte til blandt andet kulminedrift. De resterende fik lavere karakterer grundet emner som olieboring og udnyttelse af tjæresand.

Tilbage i 2015 var mange af de store banker ellers nogle af de største stemmer, når det kom til at støtte klimaaftalen i Paris. Her lovede banker som Citigroup og Bank of America blandt andet at reducere deres finansiering af kul ved at begrænse deres eksponering af kulstofintensive fossile brændstoffer.

Læs også: Apple samarbejder med leverandører om grønnere forsyningskæde

Ifølge Lena Moffitt, der er senior campaign director hos Sierra Club, kan bankernes engagement i klimaændringer også have betydning for antallet af kunder:

”Folk holder øje med, hvor og hvad bankerne investerer i, og de giver ikke op, før bankerne forpligter sig til at investere i en fremtid, der gavner lokalsamfundet, deres økonomi og deres velvære”.

Banker utilfreds med rapport
Ifølge the Guardian har flere af de banker, der optræder i rapporten, udtalt, at de aktivt engagerer sig i en overgang væk fra de skadelige fossile brændstoffer.

Derudover mener flere, at rapporten ikke har været i stand til at tage højde for deres aktiviteter mod at øge den grønne økonomi som for eksempel investeringer i vedvarende energi og grønne obligationer til sociale og miljømæssige projekter.

Læs også: Det kræver den rette strategi at tjene penge på bæredygtighed

En af de banker, der klarede sig bedst ud fra rapporten, er britiske HSBC. Her tager man i stedet imod kritikken og opfordrer til, at alle samarbejder på tværs af samfundet mod et fælles mål:

”Vi kan kun undgå skadelige klimaændringer, hvis vi samarbejder og regeringer, virksomheder og civilsamfund går efter et fælles mål. Også her har den finansielle sektor en vigtig rolle, når det kommer til den kritiske overgang til en kulstoffattig økonomi”, siger en talsmand fra HSBC.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København