Verdensbanken dropper støtten til olie og gas i 2019

Fra 2019 vil Verdensbanken ikke længere finansiere udvinding af olie og gas, hvilket blev annonceret i forbindelse med gårsdagens klimatopmøde i Paris.

Verdensbanken vil inden for to år stoppe med at låne penge til nye olie- og gasboringer. .

13.12.2017

CSR.dk

Verdensbanken vil opgive alt økonomisk støtte til olie og gas inden for opstrømssektoren, som er den del af olie- og gassektoren, der handler om at udvinde de fossile brændstoffer fra bl.a. olieplatforme. Det skriver The Guardian.

Verdensbanken er en global organisation, der låner penge til nationalstater under mottoet ’Working for a world free of poverty’. Og nu vil banken altså droppe støtten til olie- og gasboringer i år 2019, hvilket begejstrer Greenpeace Internationals klimaforkæmper, Gyorggy Dallos:  

”Enden er tydeligvis nær for olie- og gasindustrien, i takt med at tempoet for forandringerne accelererer. Verdens finansielle institutioner står nu der, hvor de skal beslutte si, hvorvidt deres finansieringer skal være del af problemet eller løsningen”, siger Gyorggy Dallost til The Guardian.

Læs også: 100 virksomheder skal give den mindre gas

Beslutningen blev annonceret i går i forbindelse med klimatopmødet ’One Planet Summit’ i Paris, som den franske præsident Macron havde indkaldt til i anledningen af toårsdagen for vedtagelsen af klimaaftalen fra COP21. I en pressemeddelelse skriver banken blandt andet, at den finder det nødvendigt at foretage ændringerne i en ”hastigt forandrende verden”, og at den har en målsætning om at 28 % af bankens udlån skal gå til klimarelaterede formål i 2020.

I de seneste år har Verdensbanken årligt finansieret for cirka én milliard dollars i nye olie- og gasboringer, men det skal nu være fortid. Dog siger banken, at den under særlige omstændigheder vil overveje at låne penge til olie- og gasprojekter til de fattigste lande, men kun hvis projektet både vil hjælpe de fattige indbyggere med at få adgang til energiressourcer og samtidig ikke er i strid med klimaaftalen fra 2015.

Læs også: Rapport: Sådan kan virksomheder maksimere deres indflydelse på bæredygtighedsmål

Betydningen af Verdensbankens tiltag bemærkes også af Stephen Kretzmann, direktør for den amerikanske advokatgruppe Oil Change International:

”Det er svært at overvurdere betydningen af denne historiske annoncering fra Verdensbanken”, siger han til The Guardian. Han tilføjer:

”Verdensbanken har hævet barren for klimalederskab ved at anerkende det simple og dog ubelejlige faktum, at for at nå målsætningerne i Paris-aftalen, bliver man nødt til at stoppe udvidelsen af industrien for fossile brændstoffer. Det er på tide at alle institutioner, lande, investorer og individer, der stadig er en del af klimaaftalen, stopper med at finansiere de fossile energier – én gang for alle”.

-CHM

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V