Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

Gennem DI-projektet ”Fra filantropi til forretning” giver 21 danske og udenlandske virksomheder inspiration til, hvordan de har implementeret FN’s Udviklingsmål. Konference tilføjede konkrete metoder.

Future Fit Foundations Geoff Kendall på scenen i Industriens Hus, hvorfra han bl.a. opfordrede virksomheder med SDG-ambitioner til at tænke holistisk på hele systemet. Foto: Anders Kampmann.

27.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Om projektet

”Fra filantropi til forretning” startede d. 1. oktober 2017 og afsluttes 31. marts 2020, og er støttet af Industriens Fond med 5,25 mio. kroner.

Dansk Industri varetager den daglige ledelse af projektet, som udføres i samarbejde med Industriens Fond, Global Compact Network Denmark og CBS. Projektet samarbejder desuden med blandt andre UNDP, State of Green, Food Nation og Verdens Bedste Nyheder.

Se også projektets LinkedIn-netværk.

De deltagende virksomheder:

  • bObles
  • DuPont
  • Egmont
  • Fischer Lighting
  • FLSchmidt
  • Gehl
  • Haldor Topsøe
  • Hempel
  • Herning Vand
  • Kampstrup
  • Kopenhagen Fur
  • Krüger
  • LE34
  • Orana
  • Peter Larsen Kaffe
  • Plus Pack
  • Roskilde Festival
  • Royal Greenland
  • Stena Recycling
  • Stjernholm
  • Tasso

Projektet omfatter indtil videre 21 virksomheder, alle med strategiske ambitioner på området, og som via cases deler ud af deres erfaringer med at implementere målene i deres daglige arbejde og bruge dem til at skabe bæredygtige gevinster.

Den 12. juni indbød DI så til konference i hovedsædet ved Rådhuspladsen for at give de fremmødte deltagere konkret viden om, hvordan man som virksomhed kan tage de første spadestik til at skabe forretning gennem verdensmålene.

Tænk på systemets værdi
CEO for non-profit-konsulentvirksomheden Future Fit Foundation, Geoff Kendall, anerkendte at det ikke er så ligetil, men at selskaberne, med inspiration fra deltagerne i ”Fra filantropi til forretning”, ikke desto mindre skal gøre forsøget.

”De 21 virksomheder, der er med her, er sande ledere, fordi de ikke helt kender vejen til det mål, de har sat sig, men gør en indsats og gerne vil have folk med sig på turen. Her er SDG’erne som fælles ordforråd et fantastisk værktøj”, sagde han.

”Alle virksomheder er jo enige i målene, det svære er at vide, hvad man egentlig kan gøre. Derfor må vi gentænke den måde, vi driver og vurderer vores forretninger på. Som virksomhed er man nødt til at se på det jeg kalder system value, som tager det hele med; man har kun en forretning, hvis samfundet trives”, tilføjede Geoff Kendall.

Firmaer i alle brancher er derfor nødt til at tage højde for de systemiske påvirkninger, de bliver udsat for, pointerede han. I transportbranchen drejer det sig eksempelvis om faktorer som selvkørende lastbiler og konkurrencen fra ikke bare andre bilfirmaer, men også – og måske endnu vigtigere – tjenester som Uber.

Behov for intern transparens og fælles forståelse
En af virksomhederne i DIs projekt er industriproducenten FLSchmidt, der som koncernens kommunikationschef Sofie Karen Lindberg sagde, ”har et stort impact, ikke mindst fra vores miner og fabrikker”, hvor man udvinder mineraler som kobber og guld hhv. fremstiller bl.a. cement.

Samtidig er man udfordret af manglen på ressourcer som energi, vand og råmaterialer, som gør driften mere kompleks og omkostningsfuld, og ultimativt presser både resultater og kunder. Derfor har arbejdet med ansvarlighed, centreret omkring bæredygtighedsmålene, fået mere opmærksomhed på det seneste.

”Vi har arbejdet med SDG’erne i knap 2½ år nu, og fra i år vil de blive en del af vores overordnede strategi fremover. Det betyder blandt andet at vi skal have en større intern transparens, og vi skal opbygge en fælles forståelse for, hvor vi skal hen, hvilket vi mangler pt. Men grundlæggende vil vi gerne gøre noget, der er større end os selv”, sagde hun.

For de virksomheder, der har lignende målsætninger, serverede DIs chef for international forretningsudvikling, Jacob Kjeldsen, med inspiration fra John F. Kennedys berømte indsættelsestale fra 1961, et ganske konkret råd til forsamlingen, der nærmest vendte eftermiddagens tema på hovedet:

”Spørg ikke, hvad SDG’erne kan gøre for din virksomhed, men hvad din virksomhed kan gøre for SDG’erne”.

Læs også: Pas nu på: SDG-washing i fokus

Konferencen havde også deltagelse af trykkeriet KLS PurePrint (der bl.a. trykker CSR Quarterly), som ved kommerciel direktør Kasper Larsen fortalte om sin omstilling i retning af at blive verdens grønneste af sin slags – både ”for at redde verdenen, men ligeså meget for at redde vores forretning”, som han sagde.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V