Virksomheder styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

Hos en række danske virksomheder er medarbejderne med til at sikre kvindelige kaffebønder i Kenya en ordentlig betaling og hjælp til at forbedre kaffefarmene, hver gang de drikker en kop kaffe.

Kvinderne har den rette røde farve på neglene, så de ved hvilke kaffebær, der er helt modne. Simpelt men effektivt..

04.10.2023

Sponseret

NGUVU

Kaffehøsten i Kenya er netop overstået og 199 kvindelige kaffebønder i Meru, nær Mount Kenya, har fået en ordentlig betaling for deres røde kaffebær. Sidste år fik kvinderne 38 procent mere end markedsprisen.

Det er blandt andet takket være danske virksomheder, der hælder kvindernes kaffebønner i kontorernes kaffemaskiner. Virksomhederne er også med til at sikre, at kvinderne får træning med agronomer, så de kan forbedre kaffefarmene. Samtidig får kvinderne flere kaffetræer, så de kan øge indtægtsgrundlaget.

Dansk kaffekoncept har fokus på kvinderne

Det er danske NGUVU, der står bag kaffekonceptet i Kenya. 

"Vi støtter op om kvinderne, så de skridt for skridt kan forbedre deres små kaffefarme og dermed arbejde sig over fattigdomsgrænsen", fortæller Rune Sandholt, stifer af NGUVU.

Kvinderne får også vandtanke, så de har bedre adgang til vand, og de får køer, som giver gødning og mulighed for salg af mælk.

Resultat er meget konkret. Ved den netop overståede høst har kvinderne leveret flere kaffebær end tidligere. Samtidig er kaffebærrene blevet bedre. Sidste år blev 9,64 kilo kaffebær konverteret til 1 kilo grønne kaffebønner, som NGUVU kan sælge. I år skal der kun 8,38 kilo kaffebær til at give 1 kilo grønne, salgbare kaffebønner. 

Desuden er kvaliteten røget i vejret. Sidste år udgjorde andelen af kvalitetsbønner (AA, AB og PB) 28 procent af den samlede mængde kaffebønner. Det er de kaffebønner, som bliver solgt her i Danmark. I år er andelen af kvalitetsbønner røget helt op på 50 procent.

"Det er fantatsik at se, at kvindernes hårde arbejde på farmene bogstaveligt talt bærer frugt. Det viser, at vi virkelig kan gøre en forskel, hvis vi tænker ansvarlighed ud i yderste led af værdikæden", siger Rune Sandholt.

Klar til klimaforandringerne

I øjeblikket er kvinderne i Meru i gang med at få træning af agro-økologer, så de kan genskabe naturen og økosystemerne på kaffefarmene. Det bliver helt afgørende, hvis kvinderne skal kunne drive sunde kaffeforretninger på trods af klimaforandringerne, der rammer Kenya, især i form af længere tørkeperioder og mindre vand.

En masse frugt- og nøddetræer er i gang med at blive plantet på NGUVU's planteskole, så de kan komme ud på kvindernes farme, hvor de skaber skygge og mere frugtbar jord.

"Frugten og nødderne fra træerne er samtidig med til at give kvinderne en ekstra indtægt. Det er et vigtigt sikkerhedsnet, der kan konkret kan betyde, at de kan skaffe mad, drikke og skolegang til børnene", slutter Rune Sandholt.

Læs mere om NGUVU's arbejde.

Virksomheder der hælder kvindernes kaffebønner i kaffemaskinerne dækker blandt andet over Ferm Living, Mindfuture, Netlight, Social Foodies, Makio, 21-5, Big Bio, PBU - Pædagogernes Pension, Cosmo Laser og Soundvenue.

08.03.2024NGUVU

Sponseret

Kvindernes Kampdag: Kvindelige kaffebønder i Kenya kæmper for bedre vilkår og mod klimaforandringer

22.01.2024NGUVU

Sponseret

Nye træer giver mere end skygge

06.11.2023NGUVU

Sponseret

Kaffevirksomhed styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.10.2023NGUVU

Sponseret

Virksomheder styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.08.2023NGUVU

Sponseret

Klimaforandringer rammer kaffefarmere

12.06.2023NGUVU

Sponseret

Mød kaffefarmer Miriam