Zara og H&M vil gøre op med "brug og smid væk"-kulturen

Et stigende antal kæder i modebranchen er blevet opmærksomme på mulighederne i genanvendelse, og opfordrer derfor forbrugerne til at komme forbi med deres aflagte tøj. Men faktisk kan den samlede effekt gå stik i mod tankerne bag.

Alene i Storbritannien forventer man at have sendt 235 millioner items til deponering i dette forår, hvilket har fået flere tøjkæder til at reagere. Arkivfoto..

30.05.2017

CSR.dk

Når man går ind i en high-street butik, er det som regel for at kigge på nyt tøj og ikke en ældre, brugt sag. Men nu viser en ny tendens, at tøjbutikker i højere grad giver kunderne mulighed for at komme forbi med deres aflagte tøj.

Alene i Storbritannien forventer man at have sendt 235 millioner items til deponering i dette forår, der i stedet kunne være blevet genanvendt, skriver The Guardian.

Læs også: H&M's ambitioner kan flytte hele branchen

Som en reaktion på dette øger mærker som H&M og Zara nu deres genbrugsinitiativer, som gør det muligt for kunderne at tage forbi med deres aflagte tøj. Men de er imidlertid ikke de eneste, der har fokus på genanvendelse.

Således kunne virksomheder som Adidas og Kering (ejeren af mærker som Alexander McQueen og Gucci), til denne måneds Copenhagen Fashion Summit annoncere, at de vil fastsætte 2020-mål for beklædningsgenstande.

Tanken er at øge tekstilindsamling og genanvendelse og reducere unødvendigt affald til deponering.

Vil fortsætte med udvikling
Hos H&M har man meddelt, at man har samlet omkring 40.000 tons tøj ind siden starten af deres ordning i 2013, men det betyder ikke, at modegiganten har tænkt sig at stoppe her.

I stedet vil de nemlig øge samlingen til 25.000 tons om året fra 2020 gennem reklamekampagner, kuponer og uddannelse af medarbejdere, der kan informere kunderne om ordningen.

Spanske Zara meddeler, at man snart vil have afsluttet opsætningen af indsamlingsspande (bins) i sine butikker i Kina. I Europa begyndte man at udrulle dem sidste år, og kædens ejer, Inditex, donerer det indsamlede tøj til velgørende organisationer, herunder Røde Kors.

Kan fordre øget forbrug
Kritikere stiller imidlertid spørgsmålstegn ved den samlede effekt af initiativer som disse. I det store perspektiv kan de godt være gavnlige for ressourceeffektiviteten, men isoleret set kan der også være en bagside af medaljen.

"Det kan risikere at understøtte et mere samvittighedsløst forbrugsmønster, hvor kunderne tænker, at det er en god idé at købe og bruge (eller ikke bruge) i evigt stigende mængder uden at tænke på tøjets indlejerede værdi i form af arbejdskraft og ressourcer", siger leder for bæredygtig mode ved London College of Fashion, Dilys Williams, til The Guardian.

Læs også: Endnu en undersøgelse efterlyser transparens i tøjindustrien

Derudover sker der, som teknologien er til det i dag, et ganske stort værditab, når det indsamlede tøj skal genanvendes, påpeger Cyndi Rhoades, grundlægger af genbrugsteknologivirksomheden Worn Again, og efterlyser derfor en mere cirkulær tilgang.

Råmaterialerne i tøjet skal således genudvindes og returneres til tøjfabrikanterne til konkurrencedygtige priser, i stedet for som i dag, at bliver solgt billigt videre og brugt til karklude og lignende, der ofte ender som affald til forbrænding.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle