31.07.2015 | Klima, miljø og energi
Økonomien vægter højest for danskernes grønne valg
4 ud af 5 danskere vil vælge vedvarende energikilder for pengenes skyld, viser en ny undersøgelse. Det skyldes blandt andet den spare-bevidsthed, som finanskrisen og den efterfølgende lavvækst har medført, vurderer chefanalytiker i Spar Nord.
Undersøgelsen bekræfter, at det miljømæssige og økonomiske incitament meget gerne skal gå hånd i hånd, hvis vi for alvor skal vække en interesse for at investere i vedvarende energi, siger energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard.
Når danske forbrugere skal træffe grønne valg, er det især økonomien, der spiller en afgørende rolle. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for energiselskabet NRGi og Spar Nord.
Læs også: Kunder kan nudges til at træffe grønne valg
I undersøgelsen svarer 80 procent af de godt 1.000 adspurgte danskere, at de overvejer at investere i vedvarende og miljøvenlige energikilder, fordi det kan betale sig rent økonomisk. 65 procent af de adspurgte angiver dog også miljøet som betydningsfuldt for deres beslutning om at investere i grønne løsninger.
Tilsvarende angiver de adspurgte, der ikke overvejer at investere i vedvarende og miljøvenlige energikilder, prisen som den primære årsag til den manglende interesse for de grønne løsninger.
Undersøgelsen bekræfter, at det miljømæssige og økonomiske incitament meget gerne skal gå hånd i hånd, hvis vi for alvor skal vække en interesse for at investere i vedvarende energi. Og heldigvis er det også sådan i de fleste tilfælde, at det på lang sigt er en god investering at tænke grønt, siger energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard.
Spare-bevidsthed dominerer
Ifølge Martin Lundholm, chefanalytiker i Spar Nord, skyldes det blandt andet, at privatforbruget i Danmark stadig bærer præg af den spare-bevidsthed, som finanskrisen og den efterfølgende lavvækst har medført.
Siden krisen har vi set en udpræget spare-bevidsthed, der blandt andet kommer til udtryk i form af et lavere forbrug og et højere opsparingstempo, og det smitter uden tvivl også af på vores villighed til at investere i vedvarende energikilder, siger Martin Lundholm og fortsætter:
De seneste år har vi eksempelvis set salget af de miljøvenlige minibiler stige markant, efter en omlægning af afgifterne gjorde dem mere økonomisk attraktive. Og det er et godt eksempel på en disposition, hvor vi forener økonomiske hensyn og miljøhensyn, uanset hvad end der så vægter tungest i forhold til den købsbeslutning.
Læs også: Økonomi er afgørende for klimavenlig adfærd
Benny Hebsgaard mener, at samme tendens har vist sig i forhold til private solcelleanlæg. Her er efterspørgslen stort set forsvundet, efter nettomålerordningen med årlig afregning blev afskaffet ved udgangen af 2012.
Da nettomålerordningen med årlig afregning var gældende, blev der alene i 2012 opstillet omkring 70.000 private solcelleanlæg. Siden er udviklingen stagneret, og i 2015 er der i årets første fem måneder kun opstillet nogle få hundrede anlæg, forklarer Benny Hebsgaard.
-SSM
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.