Økonomien vægter højest for danskernes grønne valg

4 ud af 5 danskere vil vælge vedvarende energikilder for pengenes skyld, viser en ny undersøgelse. Det skyldes blandt andet den spare-bevidsthed, som finanskrisen og den efterfølgende lavvækst har medført, vurderer chefanalytiker i Spar Nord.

”Undersøgelsen bekræfter, at det miljømæssige og økonomiske incitament meget gerne skal gå hånd i hånd, hvis vi for alvor skal vække en interesse for at investere i vedvarende energi”, siger energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard..

31.07.2015

CSR.dk

Når danske forbrugere skal træffe grønne valg, er det især økonomien, der spiller en afgørende rolle. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for energiselskabet NRGi og Spar Nord.

Læs også: Kunder kan nudges til at træffe grønne valg

I undersøgelsen svarer 80 procent af de godt 1.000 adspurgte danskere, at de overvejer at investere i vedvarende og miljøvenlige energikilder, fordi det kan betale sig rent økonomisk. 65 procent af de adspurgte angiver dog også miljøet som betydningsfuldt for deres beslutning om at investere i grønne løsninger.

Tilsvarende angiver de adspurgte, der ikke overvejer at investere i vedvarende og miljøvenlige energikilder, prisen som den primære årsag til den manglende interesse for de grønne løsninger.

”Undersøgelsen bekræfter, at det miljømæssige og økonomiske incitament meget gerne skal gå hånd i hånd, hvis vi for alvor skal vække en interesse for at investere i vedvarende energi. Og heldigvis er det også sådan i de fleste tilfælde, at det på lang sigt er en god investering at tænke grønt”, siger energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard.

Spare-bevidsthed dominerer
Ifølge Martin Lundholm, chefanalytiker i Spar Nord, skyldes det blandt andet, at privatforbruget i Danmark stadig bærer præg af den spare-bevidsthed, som finanskrisen og den efterfølgende lavvækst har medført.

”Siden krisen har vi set en udpræget spare-bevidsthed, der blandt andet kommer til udtryk i form af et lavere forbrug og et højere opsparingstempo, og det smitter uden tvivl også af på vores villighed til at investere i vedvarende energikilder”, siger Martin Lundholm og fortsætter:

”De seneste år har vi eksempelvis set salget af de miljøvenlige minibiler stige markant, efter en omlægning af afgifterne gjorde dem mere økonomisk attraktive. Og det er et godt eksempel på en disposition, hvor vi forener økonomiske hensyn og miljøhensyn, uanset hvad end der så vægter tungest i forhold til den købsbeslutning”.

Læs også: Økonomi er afgørende for klimavenlig adfærd

Benny Hebsgaard mener, at samme tendens har vist sig i forhold til private solcelleanlæg. Her er efterspørgslen stort set forsvundet, efter nettomålerordningen med årlig afregning blev afskaffet ved udgangen af 2012.

Da nettomålerordningen med årlig afregning var gældende, blev der alene i 2012 opstillet omkring 70.000 private solcelleanlæg. Siden er udviklingen stagneret, og i 2015 er der i årets første fem måneder kun opstillet nogle få hundrede anlæg, forklarer Benny Hebsgaard.

-SSM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online