05.09.2019  |  Klima, miljø og energi

​Efterskoleelever tester pantstemmeboks

Indhold fra partner Hvad er dette?

På Nørre Åby Efterskole kan eleverne nu stemme med deres pant. De er nemlig ved at teste en afstemningsboks, som Dansk Retursystem har opfundet.

Tomme flasker og dåser skal ikke i skraldespanden eller ende i blomsterbedene for den sags skyld. Det ved de fleste godt, men det var alligevel ofte det, der var tilfældet på Nørre Åby Efterskole, erfarede Martin Madsen, der er lærer på skolen. Noget måtte gøres, og håbet fra skolen var, at efterskoleeleverne kunne få nogle bedre vaner. Hos Dansk Retursystem, der driver det danske pantsystem, genkender de problematikken.

”Danskerne er rigtig gode til at aflevere deres pant. Især det vi har derhjemme. Det kniber derimod med at få afleveret emballagerne fra det, vi drikker på farten. Derfor er vi i gang med at teste forskellige initiativer, der kan hjælpe on-the-go-panten på vej. Sammen med Nørre Åby Efterskole ser vi på, om det giver eleverne mere lyst til at pante deres tomme flaske eller dåse, når de kan give deres mening til kende – og selv være med til at bestemme, hvad panten skal gå til”, forklarer Anne-Mette Bundgaard, der er marketingchef i Dansk Retursystem.

Pantstemmeboksen skal hjælpe Dansk Retursystem med at teste pantadfærd blandt teenagere. Konkret er der tale om en beholder med tre rør. Hvert rør repræsenterer en svarmulighed, og eleverne svarer dermed ved at putte deres tomme flaske eller dåse i det rør, som passer til deres svar, de vil stemme på. Og på Nørre Åby Efterskole kan lærerne godt se potentialet i løsningen.

”Vi har sagt ja til at deltage i prototypeafprøvningen, fordi mine kolleger og jeg synes, det er en pædagogisk opgave at lære 16-årige efterskoleelever, at ressourcer skal genanvendes og ikke svine i naturen eller brændes af. Skolen er deres andet hjem, og kan vi skabe en adfærdsændring hos nogle af dem, så synes jeg, vi er nået langt”, siger Martin Madsen, der er lærer på Nørre Åby Efterskole.

Tiden vil vise, om antallet af tomme flasker og dåser i skraldespandene bliver mindre, efter pantstemmeboksen er landet på skolen. Eleverne er selv med til at bestemme, hvad der stemmes om, og hvad panten dermed skal gå til.

Mere fra Dansk Retursystem

Dansk Retursystem

https://www.dansk-retursystem.dk/

Dansk Retursystem er en non-profit miljøvirksomhed, som ud fra en cirkulær økonomisk forretningsmodel driver det danske pantsystem. Hvert år afleverer danskerne over 1,4 milliarder engangsflasker og dåser med pant. Det svarer til godt 3,8 millioner om dagen. 90 procent af alle pantflasker og dåser afleveres tilbage. Vi sørger for, at de bliver g…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere