Vi er alle sammen nødt til at genanvende, for vi har ingen Planet B
På Folkemødet var Dansk Retursystem vært for en debat om klimaforandringer og cirkulær økonomi. Omdrejningspunktet for debatten var spørgsmålet "Hvordan omstiller vi os til en mere bæredygtig fremtid, og hvem har ansvaret for at drive udviklingen?".
I panelet var klimaekspert Jesper Theilgaard, tidligere formand for FN’s generalforsamling Mogens Lykketoft (S), adm. direktør i Dansk Retursystem Lars Krejberg Petersen, informations- og miljøchef i Matas Henrik Engberg Johannsen og Forbrugerrådets formand Anja Philip. De diskuterede vejen til mere cirkulær økonomi og ansvarlig forvaltning af vores ressourcer. Vibeke Hartkorn modererede debatten, og hun bad de fem paneldeltagere beskrive med et ord, hvad de synes er vigtigst for, at genanvendelse bliver endnu større i Danmark. Indsigt, information, storytelling, nemt og hverdagspraktisk var ordene.
Panelet gav konkrete bud på, hvordan vi alle kan gøre en forskel ved at ændre adfærd. Jesper Theilgaard foreslog for eksempel indførelse af kødfrie dage. Jesper Theilgaard efterspørger også mærkning af holdbarhed på produkter og mulighed for at genanvende madvarers emballage.
"Vi skal ikke overforbruge, vi skal genbruge".
Mogens Lykketoft foreslog en mere gennemgribende indsats, hvor bæredygtighed og FN's 17 verdensmål skal indgå som obligatoriske rammer i undervisnings- og uddannelsessystemet.
”Der burde ikke være nogen opgaver, der ikke tog stilling til FN’s verdensmål – på Arkitekt- og Designskolen gør de det allerede”.
Både Matas og Dansk Retursystem har allerede i dag retursystemer, hvor forbrugerne har muligheder for at sende deres brugte emballager til genanvendelse, og her mente Anja Philip fra Forbrugerrådet, at det var afgørende, at disse ordninger var lette at bruge for forbrugerne.
Vi må alle ændre adfærd
Jesper Theilgaard indledte debatten med at fortælle, at vores klode er under hårdt pres, og at vi alle er nødsagede til at agere. Mogens Lykketoft støttede op om dette budskab og sagde, at vi ikke kan blive ved med at leve på den måde, vi gør. Vi må alle ændre adfærd, og Lykketoft foreslog, at vi skal gå forrest i Danmark.
Det var derfor nærliggende for Vibeke Hartkorn, der var moderator, at høre Forbrugerrådets formand Anja Philip, hvad forbrugerne er klar til at gøre. Anja Philip fortalte, at forbrugerne rigtig gerne vil genanvende, men det skal være nemt og praktisk i en travl hverdag.
Lars Krejberg Petersen, der er adm. direktør i Dansk Retursystem, er enig i, at det skal være nemt for forbrugerne at aflevere deres tomme flasker og dåser, og der lød da også stort bifald fra tilhørerne, da han fortalte, at 9 ud af 10 emballager bliver returneret.
"Pantsystemet fungerer, fordi genanvendelsen drives i et samspil mellem forbrugere, producenter og detailhandlen. Alle tre parter er enige om, at det er en god ide, og det giver os næsten 1,2 mia. tomme flasker og dåser retur hvert år, som samtidig sparer atmosfæren for 109.000 tons CO2".
Henrik Engberg Johannsen, der er informations- og miljøchef i Matas medvirkede i panelet som repræsentant fra erhvervslivet. Matas har gennem flere år givet deres kunder mulighed for, at de kan aflevere deres tomme shampooflasker og cremetuber i Matas, som derefter sørger for at sende materialerne til genanvendelse.
"1 ud af 10 solgte emballager bliver returneret til os. Vi har måske brug for at gøre mere opmærksom på og fortælle om muligheden for at aflevere emballagerne tilbage til vores butikker”.
Undervejs i debatten fortolkede Anders Morgenthaler pointerne og udfordrede panelet med sine tegninger. Han tegnede bl.a. en dåse og en flaske, der havde mødt hinanden på Tinder. Her var budskabet, at det er vigtigt at vide, hvor dåser, plast- og glasflasker har været – det er ligesom med kønssygdomme. For som dåsen sagde, så er de to et godt match, fordi de har pant på, hvortil flasken svarede, at hvis de ikke begge to var af genanvendt materiale, ville den være nervøs, når de senere skulle smelte sammen i hed elskov. Som Anders Morgenthaler så fint udtrykte det:
”Vi har ingen Planet B. Så genanvend for satan og helvede”.