’Man bliver nødt til at blande sig’

Servicegiganten ISS har i mere end 20 år drevet ”ISS Jobudvikling” som en afdeling i virksomheden, hvor ideen om det rummelige arbejdsmarked bliver til virkelighed.

Bettina (i midten) arbejder efter flere år uden for arbejdsmarkedet nu i en ISS-drevet kantine. Foto: ISS.

13.02.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

På vegne af kommuner og i samarbejde med over 20 jobcentre har ISS kontakt til omkring 1.000 virksomheder i Danmark, når de arbejder på at matche mennesker på kanten af arbejdsmarkedet med arbejdspladser, som har brug for arbejdskraft. Og som samtidig gerne vil løfte et samfundsansvar.

Det match mestrer ISS Jobudvikling rigtig godt. Minimum 1.500 mennesker er igennem ISS Jobudvikling i løbet af et år, og i gennemsnit kommer minimum 40 procent i arbejde oven på et forløb med f.eks. praktik, job med løntilskud, fleksjob eller almindelige stillinger.

Rya Terney. Foto: ISS).

Vi forstår virksomheder
Så hvad er det, ISS Jobudvikling kan, og hvad kan andre virksomheder lære af det?

”For det første kan vi det, at en tredjedel af de mennesker, vi hjælper på vej i ISS Jobudvikling, er eller bliver vores egne kollegaer. Vi kender driften i ISS, ved hvordan virksomheden, fagområderne, mange af de forskellige teams fungerer, og hvad de kan klare. Det tror vi, gør en forskel,” siger Rya Terney, som er leder af det område, der rummer ISS Jobudvikling, ISS Danmarks øvrige CSR-indsats og erhvervspartnerskaber

Opgaven er ifølge Rya Terney sværere end nogensinde, fordi de fleste af de mennesker, der skal sluses ud på arbejdsmarkedet i dag ofte har en eller flere andre udfordringer end arbejdsløshed – alt fra sygdomme, misbrug eller traumer fra tidligere oplevelser.

”Det er rigtig svært at lykkes med, men vi prøver at lave intelligente match og sørger for at folk lander hos en arbejdsgiver, som evner at tage hånd om den sårbare borger og som reelt også har et job på sigt. Det kræver at man kommer rigtig tæt på og lytter og forventningsafstemmer med borgeren, og det handler om både noget kreativitet og noget psykosocial indsat,” forklarer Rya Terney.

Det almindelige er det svære
Hvad betyder det så, når Rya Terney flere gang siger, at det er svært at få til at lykkes? Det betyder, at man skal finde ud af at arbejde med de helt nære ting og på en anden måde end med sine ”plug and play”-kollegaer. At man skal finde en måde, hvor man blander sig lidt i et andet menneskes liv, men uden at være intimiderende eller grænseoverskridende.

”Man bliver nødt til at kunne tale med ens nye kollega om nogle ting, som for nogle af os andre synes ret almindelige. Det kan være hygiejne eller at man skal gå med til frokost, så man kan blive en del af fællesskabet, at det er vigtigt man kommer hver dag, hvis man overhovedet kan osv.,” siger Rya Terney.

”Den anden variant er, at man skal turde spørge ind til folks udfordringer. Hvis din nye kollega har udfordringer med psyken, så skal man kunne sætte ord på det og spørge ind. Man skal turde ringe til en kollega, der ikke dukker op og måske tilbyde at komme og hente ham eller hende på svære dage, og samtidig prøve ikke at dømme. Ideelt set er det mange eller i al fald flere kollegaer, som tager del i at hjælpe, for det kræver vedholdenhed. Mange at de mennesker, som er i praktik eller lignende, har jo haft udfordringer fra de var børn eller helt unge, så der er meget at gøre op med,” fortsætter hun.

Tre gode råd fra ISS

1. Sørg for at organisationen er klar og vær sikker på at mange nok er med på ideen. Det sker ind i mellem, at en ledelse eller CSR-ansvarlige bliver begejstret for ideen om at hjælpe nogen ind på arbejdsmarkedet, men glemmer at få resten af medarbejderne med på ideen. Det er ofte en direkte vej til fiasko, til skade for alle parter.

2. Sørg for at få en god relation til jeres samarbejdspartnere på jobcenteret. De ansatte der har rygende travlt og har sjældent mulighed for at være de opsøgende i jeres forhold. Til gengæld har I brug for hinanden til at få projektet til at lykkes, og oddsene for succes stiger jo bedre I kender hinanden.

3. Hold fast – når I har taget beslutningen!  Ellers står der nogle mennesker, der rigtig gerne ville finde vej ind på arbejdsmarkedet, og som virkelig ikke har brug for et nederlag og en afvisning.
 

Fordi det gør alle bedre

På trods af udfordringerne giver det ifølge ISS rigtig god mening at arbejde med at integrere sårbare grupper.

For samfundet betyder det konkrete besparelser, som nye regneværktøjer fra især Cabi kan hjælpe med at gøre op. Hos ISS Jobudvikling har man således regnet ud, at man i 2018 sparede samfundet for 40,5 millioner kroner.

Men det er mindst lige så givtigt for virksomhederne, der tager imod en ny kollega fra en sårbar gruppe.

”Det giver de teams, der hjælper en ny kollega ind på arbejdsmarkedet en kæmpe stolthed. Og deres kollegaer bliver stolte over at være i en virksomhed, som kan finde ud af den slags. Og vi får nogle sindssygt loyale medarbejdere,” forklarer Rya Terney.

Og så er der også det med at mangfoldighed betaler sig.

”ISS Danmark har fået lavet en forskningsundersøgelse af hvad mangfoldighed betyder for en virksomhed. Den viste, at mangfoldige teams giver 3,7 procent mere på bundlinjen, fordi den slags teams gør teamlederne dygtigere til at lede, og teamsene har mindre sygefravær, færre der holder op og højere medarbejdertilfredshed. What’s not to like?,” siger Rya Terney.

Man skal bede om det man har brug for
En anden analyse viser, denne gang fra DI – dansk industri – at op mod 46 procent af de nye ansatte i servicefagene kommer fra kanten af arbejdsmarkedet, bl.a. fordi man har mange ufaglærte jobs i denne del af arbejdsmarkedet.

Der er dog stadig gode muligheder for at være med, hvis man er en virksomhed, hvor ens job kræver et vist uddannelsesniveau.

”Vi kan se, at i den gruppe, der er på ledighedsbænken nu, sidder der ret mange med gode uddannelser, som af forskellige grunde er faldet ud af arbejdsmarkedet og skal have lidt hjælp til at komme ind igen,” siger Rya Terney.
”Det er helt i orden at sige til jobcenteret, at man har brug for bestemte fagligheder eller uddannelser.  Det er vigtigt at være ærlig om, hvad man har brug for og hvad man kan rumme,” fortsætter hun.

High-tech og partnerskaber
Rya Terney har mange – også eksterne – jern i ilden, og har to bud på, hvordan arbejdet i ISS Jobudvikling kommer til at forme sig i de kommende år.

For det første handler det om teknologi – især virtual reality.

”Hvis nu mennesker med f.eks. angst eller autisme kunne forberede sig på at komme hen på arbejdspladsen i trygge rammer i deres eget hjem. Se og høre, hvordan der ser ud og hvad der foregår – det ville være fantastisk,” siger hun, og fortæller at ISS har fået tildelt midler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til, bl.a. sammen med Den Sociale Kapitalfond, at udvikle modeller for brugen af teknologi på området.

For det andet handler det om partnerskaber.

”Vi når mere i partnerskaber, hvor alle bidrager med det, de gør allerbedst. Det kan f.eks. betyde, at de mest erfarne virksomheder på området skal bruges til at hjælpe SMV’erne med det. Og at virksomhederne er dem, der vurderer om det reelt er muligt at skabe et job til en person, efter at jobcentrene har lavet den social-faglige udredning, som de er virkelig dygtige til. Noget af det mest interessante, jeg har været med til for nylig, er oprettelsen af Akademiet for Social Innovation, hvor det offentlige, virksomheder og civilsamfundet sammen vil arbejde på at finde de bedste løsninger frem på sociale udfordringer. Det bliver spændende at følge,” siger Rya Terney.
 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: det inkluderende arbejdsmarked

Der arbejdes og eksperimenteres med at udvide arbejdsmarkedet til at rumme kollegaer, der måske ikke er skåret helt som de andre. Men hvordan får man succes med at være en rummelig arbejdsplads? Hvem har knækket koden til integration og værdiskabelse?

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

05.07.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk hjælper krigsskadede ukrainere

26.06.2024CSR.dk

Rapport: Forbrugere vælger oftere genbrugstøj

26.06.2024Dagrofa aps

Sponseret

Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet