’Meget kan lade sig gøre, hvis man tror nok på det’

Det handler om de basale elementer i god ledelse, når man skal have udsatte grupper ind på arbejdsmarkedet. Det skal bidrage til at skaffe den arbejdskraft, der mangler i dag.

Thorkil Sonne er formand for Rådet for samfundsansvar og verdensmål og bestyrelsesformand i Specialisterne Foundation..

13.02.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det næsten nye Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål (Rådet) har socialt ansvar som et af sine fokusområder. Det passer rådets formand, Thorkil Sonne, rigtig godt.

For ud over sin nyligt erhvervede titel som formand for regeringens råd for samfundsansvar og verdensmål så er Thorkil Sonne nemlig stifter og bestyrelsesformand for Specialisterne Foundation, som ejer den socialøkonomiske virksomhed Specialisterne. I det regi har han arbejdet for at give autistiske personer lettere adgang til arbejdsmarkedet i 15 år. Så der ligger noget vægtig og personlig erfaring, som kan bidrage til de anbefalinger, Rådet skal komme med til regeringen i løbet af de næste år.

Bedre balance mellem udbud og behov
Socialt ansvar er et af de to hovedspor for Rådets arbejde, som er nævnt i kommissoriet for Rådet for samfundsansvar og verdensmål. I det står der, at det både er godt for forretningen at give plads til udsatte på arbejdsmarkedet, at der findes mange modeller for hvordan det kan gøres i danske virksomheder, at det skaber værdi for samfundet og er afgørende for at realisere verdensmål otte om anstændige jobs og økonomisk vækst.
Thorkil Sonne er lidt mere direkte i sin formulering.

”Vi skal være med til at finde ud af, hvordan man får en bedre balance mellem arbejdsudbud og behov for arbejdskraft. Svare på, hvad det er, der gør, at der er mange mennesker uden for arbejdsmarkedet og samtidig mangel på arbejdskraft?,” siger han. 

Ikke nogen snakkeklub
Konkret har Rådet nu etableret en temagruppe, som skal arbejde med emnet. Den består af fire af rådets medlemmer, og det bliver ikke nogen snakkeklub.

”Vi skal arbejde med en agil udviklingsmodel, hvor vi skal prøve nogle ting af i praksis. Kommissoriet lægger op til at facilitere dialog og engagement blandt de gode initiativer, der er, og at vi selv skal tage initiativer, være praktiske og bruge erfaringer og viden til at lave anbefalinger. Vores fokus på at teste ting i praksis er, så vidt jeg ved, en nye måde at arbejde på for sådan et organ som Rådet. Men vi er først lige begyndt, så hvad det fører til, det kan vi ikke sige endnu,” forklarer Thorkil Sonne.

Han understreger dog, at hverken han eller Rådet som sådan er naive og tror at det helt kan løse behovet for arbejdskraft at integrere udsatte grupper.

”Men det kan bidrage, og vi skal gøre hvad vi kan, for at få bygget bro mellem udbud og behov. Og så siger min egen erfaring mig, at meget kan lade sig gøre, hvis man tror nok på det.”

Om Rådet og Specialisterne

Om Rådet for samfundsansvar og verdensmål
Den 10. oktober 2018 lancerede regeringen Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, som regeringens nye platform for dialog og aktiviteter om virksomheders strategiske arbejde med samfundsansvar og FN’s 17 Verdensmål. Rådet er uafhængigt af regeringen. Regeringen kan dog anmode rådet om at tage bestemte problemstillinger op. Rådets mandat er midlertidigt og løber i fire år fra 1. juli 2018. Rådet, herunder formanden, refererer til Erhvervsministeren. Rådet har 17 medlemmer inkl. Formanden. De er personligt udpeget af erhvervsministeren, beskæftigelsesministeren, finansministeren eller udvalgte organisationer.

Om Specialisterne
Specialisterne blev stiftet i 2003 af Thorkil Sonne som en socialøkonomisk virksomhed, der ville ansætte autistiske mennesker til at løse opgaver i IT-branchen. Målet var at ændre samfundets holdning til mennesker med autisme. Specialisterne opererer i dag fra Ballerup, men Specialisterne Foundation samarbejder med partnere 35 steder i 17 lande internationalt.

Specialisterne Foundation har en målsætning om – inden 2030 – at skabe én million jobs for mennesker med autisme på verdensplan. I Danmark er målsætningen 1000 jobs. Specialisterne Foundation er associeret med FN og målsætningen om 1000 jobs i Danmark er støttet af Velux Fonden.

Arbejdsmarkedet har kun ét paradigme
Tager Thorkil Sonne sin anden kasket på, den fra Specialisterne, så er der til gengæld en hel del mere at sige om, hvad en indsats kan føre til:

”Jeg har noget erfaring med at skabe komfortzoner for autistiske mennesker, så de kan bidrage til en virksomheds arbejde og udvikling. Den erfaring viser, at hvis folk føler sig velkomne, så vil de fleste mennesker bidrage med alt det, de kan.”

Meget af det handler om at udvikle det, som Thorkil Sonne kalder et miljø, som byder alle og ikke kun en slags medarbejder velkommen.

”Det er som om arbejdsmarkedet kun har et paradigme. De fleste stillingsopslag efterspørger en team player, som kan holde mange bolde i luften og selv organisere sin tid. Hos Specialisterne stiller vi spørgsmålet: Hvorfor det? Måske er der nogle ledere til stede, som kan hjælpe med prioriteringer, forventningsafstemning osv. Den bedste måde at være forberedt på en fremtid med innovation og forandring er at have teams, som kan rumme mange slags udfordringer og det betyder mange slags medarbejdere. Skal man det, er det vigtigt at kigge ud over den etablerede norm og se på, hvordan man kan få utraditionelle profiler ind,” siger Thorkil Sonne.

Basalt god ledelse
Det, Specialisterne arbejder med, er at hjælpe virksomheder til at skabe nogle miljøer, hvor man ikke skal sælge sig selv, men i stedet vise hvad man kan inden for nogle klart definerede rammer.

”I forhold til autistiske personer – og måske også andre grupper, som er usikre på, hvordan de skal passe ind på en arbejdsplads – handler meget om at ’sige hvad du mener, og mene hvad du siger’,”forklarer Thorkil Sonne.

Det betyder for det første, at du sørger for at invitere personen ind på arbejdspladsen og sikre dig, at de er godt tilpas. Det betyder især, at medarbejderen forstår, hvad der forventes af ham eller hende, og at de ved, hvor og til hvem de skal henvende sig og få svar på deres spørgsmål. Og så ingen ironi og sarkasme – det forvirrer.

”På mange måder er det basal god ledelse. Vi har i Specialisterne hjulpet store, internationale virksomheder med at starte rekrutteringsprogrammer op for autistiske personer, og deres ledere siger selv, at de bliver bedre ledere af at lede nogle medarbejdere, som måske er lidt uden for normen. Netop fordi de bliver nødt til at finde tilbage til det basale i godt lederskab: at folk ved, hvad de skal, hvor de kan få hjælp og føler sig værdsatte og som en del af en gruppe,” fortæller Thorkil Sonne.

Mindset, holdninger og commitment
Men nu har alle mennesker i det man her kalder ”udsatte grupper” jo ikke autisme, men kommer med andre og helt anderledes udfordringer. Det ved Thorkil Sonne selvfølgelig godt. Og så alligevel:

”De største barrierer i forhold til integration af en hvilken som helst gruppe i vores arbejdsmarked er de mentale. Så det er dem, vi skal arbejde med uanset hvad. Det handler mere end noget andet om et generelt mindset og holdninger, vi skal have fat i”, siger han.

Der er en ting mere, som kan gøre forskellen på succes eller ud i sandet.

”Det er et solidt ”commitment”. Det er min erfaring også fra Specialisternes arbejde i udlandet, at ting sker, når nok forpligter sig på det. I Danmark er vi så endda så heldige, at der er et godt velfærdssystem vi bygge oven på, når virksomheder går ind og tager opgaven på sig,” afslutter Thorkil Sonne.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: det inkluderende arbejdsmarked

Der arbejdes og eksperimenteres med at udvide arbejdsmarkedet til at rumme kollegaer, der måske ikke er skåret helt som de andre. Men hvordan får man succes med at være en rummelig arbejdsplads? Hvem har knækket koden til integration og værdiskabelse?

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)