Care Danmark: ’Vi er nødt til at tænke nyt’

Med en ny strategi og en tung virksomhedsprofil om bord vil Care Danmark kæmpe klimakampen med partnerskaber baseret på forretning. Sådan kommer virksomhedernes implementeringskraft i spil.

Rasmus Stuhr Jakobsen (tv) og Jonas Engberg vil i kontakt med den private sektors resourcer, energi og kompetencer. Foto: Jakob Dall.

06.02.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis nogen går rundt og tror, at de klassiske udviklings- og nødhjælpsorganisationer ligner sig selv, så tager de fejl. Og den nok største udviklingstendens i NGO-branchen i disse dage er innovation og udvidet samarbejde med den private sektor.

Det gælder også organisationen Care Danmark, som i 2018 fik en nye strategi, hvor man sætter alt ind på klimadagsordenen og retter blikket mod et langt tættere samarbejde med den private sektor. Ifølge Rasmus Stuhr Jakobsen, som er generalsekretær i Care Danmark, skabte de beslutninger et nyt behov.

”Vi kunne se, at vi havde et behov for at forstå den private sektor lidt bedre. Vi kan se at der er en masser løsninger, ressourcer, god energi og viden i den private sektor i forhold til klimaforandringer, og dem vil vi naturligvis gerne i kontakt med,” siger han.

Jeg har nogle gange savnet en som mig
Og ind på Care-scenen trådte fra december 2018 Jonas Engberg, som en ganske tung virksomhedsprofil og leder af deres nyetablerede afdeling for partnerskaber, innovation og engagement.

Jonas Engberg havde brugt de 14 forudgående år af sit arbejdsliv på bæredygtighed i IKEA. Det var han glad for, meget glad for, men der var noget, der trak.

Om Care og Care Danmark

Care-alliancen består af organisationer i 14 lande med aktiviteter i 93 lande i verden. Organisationen har fokus på at bekæmpe klimaforandringer.

Care Danmark er ved at udvikle sig til et slags learning lab, hvor man arbejder sammen i innovationspartnerskaber med forretningsmodeller som central driver. 

”I min tid på virksomhedssiden af bordet, har jeg nogle gange savnet en som mig på NGO-siden. Altså en som rigtig vidste, hvad det er, der driver forretning og virksomheder. I dag er samarbejdet mellem virksomheder og organisationer på vej ind i en ny fase, hvor samfundsansvaret handler om et ansvar for jorden, vores egen overlevelse, for sig selv som virksomhed i fremtiden. Det peger ind i en fælles agenda som den private sektor og civilsamfundsorganisationerne har sammen, og hvor alliancer kan låse op for løsninger på en ny og fantastisk spændende måde,” forklarer han.

”Vi synes, vi kan fornemme hos den private sektor, at der er et kæmpe potentiale og en kæmpe interesse - de smarte virksomheder har forstået, hvad der skal til for at overleve i fremtiden. Så vi fornemmer en omstilling, i en rasende fart, i forhold til at blive klogere på at opføre sig som en ansvarlig virksomhed. Der vil vi gerne lave nogle fornuftige links over til vores arbejde og målsætninger, som giver mening for alle,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Forretningsbaseret er hjørnestenen
En af hjørnestenene i den model er, at samarbejdet skal være forretningsbaseret. Det er også nyt. Den gamle model med donorpenge, hvor Care Danmark som med en partner i syd implementerer en løsning fortsætter, men der skal geares om.

Vi kommer aldrig i mål med verdensmålene, hvis vi kun gør, som vi plejer. Vi er nødt til at tænke nyt”, fortæller Rasmus Stuhr Jakobsen.

“Derfor vil vi investere i nye måder at løse udfordringerne på, som kan give os nogle kvantespring. Vi skal sammen med private virksomheder, start ups, uddannelsesinstitutioner og lokale partnere ud at teste nye teknologier og ideer af,” fortsætter han.

Et nyt tilbud til den private sektor
Der hvor udfordringen ligger – og hvor Jonas Engberg i særlig grad skal bidrage – er at udvikle nogle forretningsmodeller, som alle deltagere er tilfredse med. Det, tror Care Danmark, godt kan lade sig gøre.

”Vi kommer til at lave forretningsmodeller i multistakeholderpartnerskaber, der faktisk løser nogle af verdens store problemer. Det er et nyt tilbud til den private sektor, som inviterer virksomhederne direkte med ind i løsningen af problemer, samtidig med at de kan bygge en forretning op ud fra deres deltagelse,” siger Jonas Engberg.

”Care Danmarks faglighed i sådan nogle alliancer er til gengæld, at en indsats giver mening, at den passer ind i det eksisterende og at der er en reel efterspørgsel, selvfølgelig. Men også at det nødvendige engagement i forhold til myndigheder og lokale institutioner er på plads, så vi ikke bare kommer og kaster noget ned med en helikopter og tror, at det løser noget,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Verdens første klimavenlige flygtningelejr
Konkret betyder det, at Care Danmark kommer til at lancere en stribe nye samarbejder, inden for områder hvor danske virksomheder især har noget at bidrage med. Det første, største og bedste eksempel herpå er Camp+: Verdens første klimavenlige flygtningelejr.

Camp+ i Uganda skal - hvis Care Danmar lykkes med projektet - være ikke bare verdens første klimavenlige flygtningelejr, men også være baseret på udviklingen af forretningsmodeller, som gør det interessant for den private sektor at være involveret. .

Care Danmark er i fuld gang med at partnersource på de forskellige behov og udfordringer, og taler med biotekselskaber, arkitektvirksomheder, vandteknologiske eksperter og cirkulære løsnings-udbydere. Noget af opstarten er finansieret af en investering fra norske Innovasjon Norge.

Det hele skal skydes i gang i 2019 og foregå i Kyengwali i det nordlige Uganda, hvor mange flygtninge har boet længe på grund af langvarige konflikter i DR Congo og Sydsudan.

Camp+’s indsatsormåder kan ses i grafikken. Formålet er at gøre op med det store pres på et lokalt økosystem, som en flygtningelejr har.

”Det er et veldefineret problem, og man ved at det kan løses med eksisterende teknologier. Visionen er at samle partnere rundt om at gøre det, på en måde som er interessant for virksomheder, fordi løsningerne skal distribueres på en eller anden form for markedsvilkår,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Virksomheder skal kunne se fidusen
Men kan verden overhovedet bære flere pilotprojekter? For er det ikke sådan et, Camp+ er?

”Vi har gjort rigtig meget ud af at sikre en lokal forankring og inddrage myndighederne, så vi ved, at der er en modtager, som er med, en efterspørgsel. Den anden store nøgle bliver, om vi kan skabe en forretningsmodel omkring projektet og dets elementer, som er bæredygtig og interessant nok for alle parter. Det bliver jo den store test, for alle parter,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

”Virksomhederne skal kunne se fidusen, for det er gennem deres volumen og implementeringskraft at skaleringen skal komme. Og det forudsætter jo, at der er nok ”i det” for dem,” fortsætter han.

”Det er ikke det rene gætværk, når vi siger, at vi tror, at det vil kunne lade sig gøre. I dag er adgangen til mange nye markeder for virksomhederne omstændelig, mens direkte deltagelse i et projekt gennem salg af sine produkter og kompetencer er mere direkte,” siger Jonas Engberg.

Vandforsyning er et eksempel på, hvordan en forretningsmodel kunne blive finansieret i Camp+. I dag bliver vand kørt ind på lastbiler til en given pris pr måned. Det betaler lejren for med penge ydet gennem bistand. Så der er et budget.

”De penge er vi helt sikre på kan bruges bedre på et andet vandforsyningssystem. Eller kan vi hjælpe lejrens indbyggere med at skabe mere disponibel indkomst hos dem, gennem bedre arbejdsprocesser i det, de laver, så lejrens beboere selv kan bidrage mere,” forklarer Jonas Engberg.

'Vi skal bruge risikovillig kapital
Innovationsbølgen i NGO-verdenen er ikke tilfældig. Den handler om verdensmålene, om klimatruslen og om der afledte behov for nye og hurtigere løsninger. Kombineret med et tryk inde fra.

”Jeg har været i udviklingsbranchen i 20 år. Jeg – og andre som mig – anerkender fuldt og helt de mange gode løsninger derude, men er også opmærksomme på en vis inerti i noget af det, der foregår i praksis – en inerti alle gerne vil forbi.”

”Inertien er der i høj grad fordi vores finansiering gennem donorer stort set er fuldstændigt øremærkede bevillinger. Det er skatteydernes penge, og dem løber vi ikke risiko for. Men vi skal bruge risikovillig kapital til at innovere og tage nogle chancer,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen

Den mulighed har Danida nu skabt ved at gøre det tilladt at bruge nogle af deres midler, de tildeler en organisation, til innovation. De godt to millioner danske kroner, Camp+ har fået fra Innovasjon Norge gør også en forskel.

"Den chance skal vi gribe og få mest muligt ud af, så det kan inspirere flere. Så kan det blive rigtigt spændende i løbet af de næste år!,” afslutter Rasmus Stuhr Jakobsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams