“Du er nødt til at finde en måde, der faktisk ændrer systemet”

Et samarbejde mellem virksomheder og en global faglig organisation er på langt sigt den løsning, som H&M mener kan føre til ordentlig løn og ordentlige forhold for syersker i hele verden.

Tekstilarbejdere på fabrikker i Cambodia, som på billedet her, kan på sigt nyde godt af ACT's store indsats i netop deres land. .

17.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Leveløn er et vældig stædigt systemisk issue. Det handler om at sørge for en løn, man kan leve af, til de millioner af mennesker i især Asien og Afrika, der producerer de mange varer, som forbrugere i hele verden køber i imponerende mængder.

Det gælder ikke mindst for syersker og andre medarbejdere på tekstilfabrikker, og verdens store brands er gennem årtier blevet kraftigt kritiseret for ikke at gøre noget ved problemet.

Som for eksempel i 2017, hvor Nordeas sustainable investment team fremlagde en beregning, som ifølge dem viste, at en for- dobling af lønnen til syerskerne i Bangladesh ville lægge blot 2,19 kroner til prisen på en skjorte, der på H&Ms hjemmeside koster 129 kroner. Skulle man sikre leveløn ville prisen skulle stige med 3,80 kroner.

Helena Helmersson er chief operating officer i H&M og stor fortaler for de lange seje træk for at løse systemiske problemer. .

Hvorfor hæver de ikke bare lønnen?
CSR.dk fik under Copenhagen Fashion Summit i maj måned 2019 mulighed for at spørge H&M’s Chief Operating Officer, Helena Helmersson om netop det.

”Vi er nødt til at bevæge os videre i den debat. For os er det vigtige, at vi får gjort noget, som kan påvirke alle medarbejderne i produktionsleddet. Og selvom det er nemt nok at sige, at vi bare skal hæve lønnen i en fart, så ved vi efterhånden godt, at hvis du skal skabe varige og egentlig forandring, så er du nødt til at finde en måde, der faktisk ændrer systemet – selvom det er en langsom proces og meget sværere at kommunikere om,” svarede hun.

655 fabrikker er ikke løsningen
Konkret ligger løsningen i at styrke medarbejderne, så de kan udgøre en stærk forhandlingspartner i forhold til ledelsen, og at tekstilvirksomhederne ser sig selv i spejlet og gør noget ved egen indkøbspraksis.

”For H&M har det betydet, at vi har taget aflønning af medarbejderne ud af forhandlinger om pris med vores leverandører. Så lønnen kan der ikke røres ved,” forklarer Helena Helmersson.

Den beslutning er forankret i koncernens Fair Living Wage-strategi, og den seneste opgørelse viser, at indsatsen berører op mod en million medarbejdere på 655 fabrikker, som får bedre lønforhold.

Det resultat til trods, siger Helena Helmersson, at det helt store potentiale ligger i et andet projekt, som de har været med til at sætte i gang, nemlig branchesamarbejdet ACT, som står for ”Action, Collaboration, Transformation.”

Fællesforhandlede nationale overenskomster
I det samarbejde er der nu omkring 20 virksomheder fra mode- og tekstilbranchen – inklusive danske Bestseller – som i partnerskab med den globale tekstilarbejderfagforening, IndustriALL, arbejder på landeniveau.

Som deltager i ACT har hver af disse virksomheder underskrevet et Memorandum of Understanding med IndustriALL, som forpligter dem til at sikre at deres indkøbsprak- sis vil støtte op om opnåelsen af leveløn, og at de vil bede deres leverandører om fuld respekt for retten til medarbejderrepræsenta- tion og at de lever op til de overenskomster, ACT vil føre til.

Målet er at etablere fælles overenskom- ster for tekstilbranchen i et helt land, for- handlet af demokratisk valgte medarbej- derrepræsentanter og arbejdsgivere. Det hjælper ACT begge parter med at have kapacitet til.

Kunderne, som er ACT’s medlemmer, forpligter sig til gengæld til at tilpasse egen indkøbspraksis, bl.a. ved at indarbejde højere lønninger i deres indkøbspriser og ved at garantere køb af nærmere bestemte ordrestørrelser over en periode – så længe der er fællesoverenskomster på plads, der arbejder i retning af stigende løn til medarbejderne.

Samtidig arbejder ACT med kapacitetsopbygning i de lokale produktionsvirksomheder, så der bliver bedre systemer og standarder for human resources, medabrejderudvikling og ikke mindst lønsystemer. Sidstnævnte systemer indebærer, at der er åbenhed om lønnen, og at lønstigninger og forfremmelser er logiske og forudsigelig og baseret på erfaring, kompetencer og resultater i arbejdet.

Langsomt kommunikerer dårligt - men gør forskellen
I første omgang har ACT arbejdet intenst med vilkårene i Cambodia, og senest har man indledt dialog med Tyrkiet. Men er det nok, i betragtning af at ACT officielt blev lanceret i 2015?

”Det er en del af udfordringen: at det tager lang tid at opnå resultater. Der er mange stakeholdere involveret, når man skal have en overenskomst, der dækker alle producenter og alle arbejdere i et helt land. Der er meget praksis at ændre på hos på køberne og meget kapacitet at opbygge hos virksomhederne og medarbejderne,” erkender Helena Helmersson.

”Til gengæld opnår man rigtig forandring på systemniveau. Hvor forandringerne kom- mer alle i en branche til gode, og hvor ændringer og forbedringer – og det er helt essentielt – ikke bare kan rulles tilbage, uanset om en virksomhed som os er tilstede som kunde eller ej,” forklarer hun.

Lovgivning gør det
Den analyse bakkes op af Peder Michael Pruzan-Jørgensen, som efter 10 år i ledelsen af kongen af sektorsamarbejder, rådgivningsvirksomheden BSR, i dag er selvstændig konsulent. Som han siger:

”Rigtig forandring kommer, når man får ændret på de institutionelle strukturer, bl.a. egentlig lovgivning. ACT er et eksempel på et initiativ, der siger, at uanset hvem du er, så skal du respektere en kollektiv overenskomst fordi den er lovfæstet. Det er nogle strukturer, der kommer på plads, og det er det, der skal ske på en lang række områder – ikke kun mode og tekstil.”

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: anstændige jobs

Hvordan ser anstændige jobs ud, og hvordan kan man arbejde med at have dem i både sin egen drift og i sin værdikæde? Temaet ser på, hvordan virksomheder konkret arbejder med anstændige jobs og udfolder centrale dele af denne vigtige dagsorden. 

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg