“Du er nødt til at finde en måde, der faktisk ændrer systemet”

Et samarbejde mellem virksomheder og en global faglig organisation er på langt sigt den løsning, som H&M mener kan føre til ordentlig løn og ordentlige forhold for syersker i hele verden.

Tekstilarbejdere på fabrikker i Cambodia, som på billedet her, kan på sigt nyde godt af ACT's store indsats i netop deres land. .

17.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Leveløn er et vældig stædigt systemisk issue. Det handler om at sørge for en løn, man kan leve af, til de millioner af mennesker i især Asien og Afrika, der producerer de mange varer, som forbrugere i hele verden køber i imponerende mængder.

Det gælder ikke mindst for syersker og andre medarbejdere på tekstilfabrikker, og verdens store brands er gennem årtier blevet kraftigt kritiseret for ikke at gøre noget ved problemet.

Som for eksempel i 2017, hvor Nordeas sustainable investment team fremlagde en beregning, som ifølge dem viste, at en for- dobling af lønnen til syerskerne i Bangladesh ville lægge blot 2,19 kroner til prisen på en skjorte, der på H&Ms hjemmeside koster 129 kroner. Skulle man sikre leveløn ville prisen skulle stige med 3,80 kroner.

Helena Helmersson er chief operating officer i H&M og stor fortaler for de lange seje træk for at løse systemiske problemer. .

Hvorfor hæver de ikke bare lønnen?
CSR.dk fik under Copenhagen Fashion Summit i maj måned 2019 mulighed for at spørge H&M’s Chief Operating Officer, Helena Helmersson om netop det.

”Vi er nødt til at bevæge os videre i den debat. For os er det vigtige, at vi får gjort noget, som kan påvirke alle medarbejderne i produktionsleddet. Og selvom det er nemt nok at sige, at vi bare skal hæve lønnen i en fart, så ved vi efterhånden godt, at hvis du skal skabe varige og egentlig forandring, så er du nødt til at finde en måde, der faktisk ændrer systemet – selvom det er en langsom proces og meget sværere at kommunikere om,” svarede hun.

655 fabrikker er ikke løsningen
Konkret ligger løsningen i at styrke medarbejderne, så de kan udgøre en stærk forhandlingspartner i forhold til ledelsen, og at tekstilvirksomhederne ser sig selv i spejlet og gør noget ved egen indkøbspraksis.

”For H&M har det betydet, at vi har taget aflønning af medarbejderne ud af forhandlinger om pris med vores leverandører. Så lønnen kan der ikke røres ved,” forklarer Helena Helmersson.

Den beslutning er forankret i koncernens Fair Living Wage-strategi, og den seneste opgørelse viser, at indsatsen berører op mod en million medarbejdere på 655 fabrikker, som får bedre lønforhold.

Det resultat til trods, siger Helena Helmersson, at det helt store potentiale ligger i et andet projekt, som de har været med til at sætte i gang, nemlig branchesamarbejdet ACT, som står for ”Action, Collaboration, Transformation.”

Fællesforhandlede nationale overenskomster
I det samarbejde er der nu omkring 20 virksomheder fra mode- og tekstilbranchen – inklusive danske Bestseller – som i partnerskab med den globale tekstilarbejderfagforening, IndustriALL, arbejder på landeniveau.

Som deltager i ACT har hver af disse virksomheder underskrevet et Memorandum of Understanding med IndustriALL, som forpligter dem til at sikre at deres indkøbsprak- sis vil støtte op om opnåelsen af leveløn, og at de vil bede deres leverandører om fuld respekt for retten til medarbejderrepræsenta- tion og at de lever op til de overenskomster, ACT vil føre til.

Målet er at etablere fælles overenskom- ster for tekstilbranchen i et helt land, for- handlet af demokratisk valgte medarbej- derrepræsentanter og arbejdsgivere. Det hjælper ACT begge parter med at have kapacitet til.

Kunderne, som er ACT’s medlemmer, forpligter sig til gengæld til at tilpasse egen indkøbspraksis, bl.a. ved at indarbejde højere lønninger i deres indkøbspriser og ved at garantere køb af nærmere bestemte ordrestørrelser over en periode – så længe der er fællesoverenskomster på plads, der arbejder i retning af stigende løn til medarbejderne.

Samtidig arbejder ACT med kapacitetsopbygning i de lokale produktionsvirksomheder, så der bliver bedre systemer og standarder for human resources, medabrejderudvikling og ikke mindst lønsystemer. Sidstnævnte systemer indebærer, at der er åbenhed om lønnen, og at lønstigninger og forfremmelser er logiske og forudsigelig og baseret på erfaring, kompetencer og resultater i arbejdet.

Langsomt kommunikerer dårligt - men gør forskellen
I første omgang har ACT arbejdet intenst med vilkårene i Cambodia, og senest har man indledt dialog med Tyrkiet. Men er det nok, i betragtning af at ACT officielt blev lanceret i 2015?

”Det er en del af udfordringen: at det tager lang tid at opnå resultater. Der er mange stakeholdere involveret, når man skal have en overenskomst, der dækker alle producenter og alle arbejdere i et helt land. Der er meget praksis at ændre på hos på køberne og meget kapacitet at opbygge hos virksomhederne og medarbejderne,” erkender Helena Helmersson.

”Til gengæld opnår man rigtig forandring på systemniveau. Hvor forandringerne kom- mer alle i en branche til gode, og hvor ændringer og forbedringer – og det er helt essentielt – ikke bare kan rulles tilbage, uanset om en virksomhed som os er tilstede som kunde eller ej,” forklarer hun.

Lovgivning gør det
Den analyse bakkes op af Peder Michael Pruzan-Jørgensen, som efter 10 år i ledelsen af kongen af sektorsamarbejder, rådgivningsvirksomheden BSR, i dag er selvstændig konsulent. Som han siger:

”Rigtig forandring kommer, når man får ændret på de institutionelle strukturer, bl.a. egentlig lovgivning. ACT er et eksempel på et initiativ, der siger, at uanset hvem du er, så skal du respektere en kollektiv overenskomst fordi den er lovfæstet. Det er nogle strukturer, der kommer på plads, og det er det, der skal ske på en lang række områder – ikke kun mode og tekstil.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: anstændige jobs

Hvordan ser anstændige jobs ud, og hvordan kan man arbejde med at have dem i både sin egen drift og i sin værdikæde? Temaet ser på, hvordan virksomheder konkret arbejder med anstændige jobs og udfolder centrale dele af denne vigtige dagsorden. 

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)