”Nu kan vi straffe CO2-synderne – og belønne de gode”

Laserbaseret måleudstyr kan hurtigt og præcist måle drivhusgasserne i udstødningen fra køretøjer. Det åbner for helt andre muligheder i forhold til at straffe dem, der sviner mest eller prøver at snyde – og belønne dem, der gør det godt, forklarer udvikleren bag.

Remote Sensing har længe været testet i USA, her i staten Virginia. Måleudstyret sidder i den grønne kasse, hvorfra laseren måler drivhusgasserne og partikelniveauet i bilernes udstødning. Foto: NEQ.

12.01.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Samtidig er det at rense udstødningen en stor (og dyr) udfordring for bilproducenterne, hvilket i stor stil fører til snyd, sådan som Volkswagen-skandalen, også kendt som ’dieselgate’, illustrerede i 2015. En dansk virksomhed har imidlertid for nylig gennemført testforløb med en teknologi, der har et stort potentiale til at hjælpe myndigheder og andre interessenter med at tage hånd om problemet.

Det drejer sig om en løsning ved navn Remote Sensing (RS), som kan måle drivhusgasserne CO, CO2, HC og NOX samt antallet af partikler i udstødningen fra de køretøjer, der passerer forbi måleudstyret. Kort fortalt skydes en lysstråle igennem udstødningsgassen og fra den kan man få en øjeblikkelig og præcis måling af gassens sammensætning.

"Målingerne kan bruges som et værktøj for politikere, forskere, virksomheder osv., der vil have et grundlag for eksempelvis at straffe dem, der sviner mest eller prøver at snyde. Eller man kan vende den om og belønne dem, der er renest”, foreslår direktør for NEQ, Christian Rud Ingvardsen. Foto: NEQ.

Netop tempoet og præcisionen i de målinger, Remote Sensing kan levere, er afgørende for de muligheder, teknologien rummer, forklarer direktør Christian Rud Ingvardsen fra NEQ, som står bag løsningen herhjemme.

”Med denne her teknologi kan vi tjekke udstødningen på 2-3.000 køretøjer om dagen, og vi måle det eksakte individuelle niveau fra den enkelte bil eller lastbil. I kombination med et kamera kan vi på den måde afgøre præcis, hvor meget det enkelte køretøj sviner, og hvem det tilhører, og så agere ud fra det”, siger han og fortsætter:

”Fordi målingerne leverer store mængder nøjagtige data, så kan de bruges som et værktøj for politikere, forskere, virksomheder osv., der vil have et grundlag for eksempelvis at straffe dem, der sviner mest eller prøver at snyde. Eller man kan vende den om og belønne dem, der er renest”, foreslår Christian Rud Ingvardsen.

Velafprøvet teknologi
Hvordan det mere specifikt skal foregå, og hvilke konsekvenser, der kunne blive aktuelle i fx svindelsager, vil Christian Rud Ingvardsen lade være op til lovgiverne, men han peger dog på ”bøder og begrænsninger” til de værste tilfælde.

På virksomhedsniveau giver RS også muligheder for de selskaber, der vil gøre deres forsyningskæder grønnere, men måske mangler konkrete metoder i processen.

”Store transportører som fx Dansk Supermarked, Ikea, DSV osv. kan og bør stille miljøkrav til de speditører og vognmænd, de arbejder sammen med, men ofte kan det være både kompliceret, dyrt og tidskrævende at håndhæve de her krav. Her er Remote Sensing en oplagt løsning”, siger Christian Rud Ingvardsen.

Selve teknologien er da også velafprøvet og har faktisk været i brug i 20 år i både USA, Europa og Asien. Ligeledes var det Remote Sensing, der afslørede de uregelmæssigheder, der førte til dieselgate. Her er et af de centrale punkter, at RS måler udstødningsniveauet fra motoren, mens den er under reel belastning på vejen (Real Driving Emissions), modsat de opstillede forsøg, VW formåede at snyde med.

I USA bliver RS blandt andet brugt til at kontrollere flåder af køretøjer, herunder f.eks. Bostons flåde af ca. 1.000 bybusser. Disse køretøjer bliver kontrolleret to-tre gange om året for at sikre, at indbyggerne i den nordøstamerikanske millionby ikke bliver udsat for unødig luftforurening.

En Remote Sensing-opstilling omfatter flere elementer, der skal give præcise og brugbare resultater. Illustration: NEQ.

Private virksomheder skal selv styre deres indsats
Spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan teknologien kan opnå bredere udbredelse i en dansk kontekst. Her der ifølge Christian Rud Ingvardsen ”et stykke vej endnu”, og han peger derfor på behovet for at få gang i nogle pilotprojekter.

Her kan NEQ, og evt. en organisation som Opus RSE (Remote Sensing Europe), være samarbejdspartner og udvikle mindre projekter, der kan løbe fra en uge og op til flere år. På grund af både geografiske forskelle og skiftende fokuspunkter med arbejdet, så er der ifølge NEQ sjældent to RS-programmer, der er ens, hvilket gør danske testforløb essentielle.

”Det er helt afgørende at få nogle lokale resultater, som man kan forholde sig til. Her er de tunge køretøjer ekstra vigtige i forhold til at gøre myndighederne interesserede, som er det, vi gerne vil starte med. Vi vil selvfølgelig også gerne have de private aktører med, og for virksomheder som Ikea, DSV etc., så er udgifterne til måling peanuts, spørgsmålet er bare, om de er klar til at håndtere eventuelle negative resultater. Men det skal de selv styre”, siger Christian Rud Ingvardsen.

Læs også: VW-CEO: "Vi vil tilbage på toppen af bæredygtighedsranglisterne"

På europæisk niveau er der formentlig lagt op til mere central kontrol af udstødningen fra kontinentets køretøjer. I hvert har både en komité under Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen anbefalet brugen af RS i stedet for kun at stole på bilproducenternes oplysninger.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

23.06.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom