”Vi renoverer for lidt og for langsomt”
Renoveringen af den eksisterende bygningsmasse i Danmark går for langsomt. Derfor vil samfundspartnerskabet Rebus gøre processerne nemmere for alle parter, til glæde for samfund, miljø og mennesker.
Opførsel og drift af bygninger i Danmark er en af de største poster på det danske klimaregnskab. Nyere byggerier inddrager efterhånden klimahensyn på ganske mange parametre, men den lidt ældre del af den eksisterende bygningsmasse er lidt af en klimaklods om benet.
Det forklarer Martha Katrine Sørensen, der er sektionsleder på Teknologisk Institut og projektleder for samfundspartnerskabet Rebus. Navnet er en sammenskrivning af ordene Renovating Buildings Sustainably, og heri ligger også projektets raison d’etre, nemlig at fremme bæredygtige renoveringer.
Og det er der et udtalt behov for, understreger Martha Katrine Sørensen.
”Bygningsmassen fra specielt 1960’erne og ’70’erne trænger i den grad til en renovering, og lige nu sker der for lidt, og det går for langsomt. Bygninger fra denne periode har ofte et forholdsvis højt energiforbrug i drift, ligesom indeklimaet tit ikke er optimalt”, siger hun.
For at sætte skub i udviklingen og markedet for bæredygtige renoveringer, vil Rebus fremme en række processer, der kan gøre det mere effektivt og enkelt at renovere. Indsatsen har man delt ind i tre overordnede kategorier:
- Det strategiske plan omkring rammevilkår og organisationsformer,
- de tekniske og digitale aspekter med løsninger til facader og installationer, og
- standarder og beslutningsredskaber til styring og dokumentation af effektiv renovering.
”Generelt fokuserer vi på nogle metoder, som skal gøre renoveringsprojekter nemmere, hurtigere og billigere. Fx arbejder vi med en industrialisering af processen, hvor vi får flere præfabrikerede elementer i spil, som er mere standardiserede og derfor kan fremstilles i større mængder på forhånd. Det giver mindre byggeplads på det enkelte projekt, til glæde for beboere, samfund, miljø og økonomi”, siger Martha Katrine Sørensen.
Om Rebus
Partnerskabet skal finde nye løsninger på de udfordringer, som præger renoveringsområdet i dag. Gennem en række fokusområder og afprøvning i fuldskala, skal projektet udvikle metoder og værktøjer til renovering, der gavner miljøet, beskæftigelsen, indeklimaet og innovationskraften i byggeriet. Projektet skal sikre 50 procent lavere energiforbrug efter renovering, 30 procent lavere ressourceforbrug under renovering og 20 procent øget produktivitet.
Innovationsfonden har investeret 35 mio. i projektet, Realdania 8 mio. og Grundejernes Investeringsfond har bidraget med 6 mio. Med partnernes medfinansiering er budgettet for REBUS samlet set ca. 81 millioner kroner. Læs mere om fondene her.
Bag Rebus står repræsentanter fra alle led i byggeriets værdikæde fra teknologiudvikling og rådgivning til slutbruger og marked. Partnerne tæller bl.a. Cowi, Henning Larsen, NCC og DTU.
Netop de præfabrikerede elementer – eller bare prefab – er noget, Martha Katrine Sørensen og Rebus har forventninger til vil gøre fremtiden lettere for byggebranchen, som vil kunne sammensætte både nybygningsopgaver og renoveringsprojekter på en langt mere simpel måde.
”Der er ingen tvivl om, at udviklingen går i retning af mere prefab, og det kan forenkle en lang række opgaver. Man kan jo forestille sig et ’Ikeakøkken-agtigt’ program, hvor man som bygherre selv kan vælge de elementer, man har brug for, og med det samme få et overslag på pris, klimabelastning, leveringstid etc.”, siger hun.
Før vi når så langt, skal byggebranchen dog omstille sig, og det er ikke nødvendigvis så nemt, påpeger Martha Katrine Sørensen.
”Der er mange mekanismer i spil her, og industrien kan være lidt træg. Vi kan nok se frem til en situation, hvor nogle aktører måske får lidt mindre at lave, men hvor kagen samtidig bliver større og bedre. De fleste skal i hvert fald være klar til at droppe vanetænkningen; ’Vi gør som vi plejer’ kan modarbejde hele udviklingen”, siger hun.
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: bæredygtigt byggeri