100 mest bæredygtige virksomheder præsterer bedre
2023-udgaven af Corporate Knights liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder viser, at listens virksomheder giver finansielt baghjul til de knap så bæredygtighedsambitiøse
Corporate Knighs ”Global 100 Index” har i nu 19 år forsøgt at give svaret på, hvilke virksomheder gør det bedst inden for bæredygtighed.
Listen har siden 2019 fået stor opmærksomhed i Danmark, fordi danske virksomheder i nu fem år har indtaget enten første- eller andenpladsen – eller begge – på listen. I 2023 er Vestas Wind Systems da også placeret som nummer to efter sidste år at have toppet listen.
I 2023 indtages førstepladsen af Schnitzer Steel, noget så overraskende som en amerikansk skrothandler, der siden sin stiftelse i 1906 er blevet en milliardforretning inden for stål – der ifølge Corporate Knights er verden mest genbrugte materiale.
Global 100 Index består af børsnoterede virksomheder med en omsætning på minimum en milliard US dollar. For at lave listen analyserer man flere end 6.000 virksomheders offentligt tilgængelige information på 25 kerneområder.
Finansielt baghjul
Man vil altid kunne diskutere validiteten af rankings som denne. Er det de rigtige kriterier de måler på, er dokumentationen god nok og afgøres en virksomheds placering på listen i høj grad også af, hvor umage den har gjort sig med at gøre netop den information, som listens ejere efterspørger, offentligt tilgængelig?
Derfor kan det også være mere interessant end listen i sig selv, at se på hvilke andre konklusioner man kan drage ud fra analysens data.
I år har Corporatre Knights f.eks. sammenlignet Global 100’s resultater med MSCIs All Country World Index (ACWI). Hovedkonklusionen fra den øvelse er, at Global 100 hvert år siden 2005 har leveret bedre afkast. Det gør de ved at sende næsten syv gange så meget kapital i retning af bæredygtige investeringer og skabe 10 gange så meget bæredygtig omsætning. For hvert tons carbon de producerer, genererer Global 100-virksomheder 33 gange mere omsætning end AWCI-virksomheder.
I samlet flok er Global 100 heller ikke en niche i verdensøkonomien. Sammenlagt har de en markedsværdi, der er større end hele olie- og gassektoren.
Virker ledelsesløn knyttet til bæredygtighed?
I 2023 har Corporate Knights desuden for første gang målt på, hvordan de administrerende direktørers variable aflønning er forbundet med bæredygtighed i deres forretning. Kun knap en tredjedel af de 100 virksomheder har endnu taget det redskab i brug.
Corporate Knights har talte med de fem virksomheder, som er nået længst på området. De siger alle, at det er for tidligt at drage endegyldige konklusioner på det område, men at de er sikre på, at det er den rigtige vej at gå.
En af de fem virksomheder er Ørsted, og Ida Krabek, som leder deres global sustainability-team, forklarer, at det er et vigtigt instrument i at gøre det klart for alle, hvad man står for som virksomhed, og hvad man prioriteter i ledelsen af virksomheden.
Ørsted begyndte med at linke arbejdssikkerhedsperformance med aflønning af sin topledelse, og i dag indgår en bredere vifte af bærdygtighedsrelaterede målsætninger. Samlet udgør disse mål 30 procent af topledelsens incentive-program, hvilket er samme andel som rent finansielle mål.
Iberdrola, et multinational el-selskab, er den virksomhed i undersøgelsen, der er gået længst, med halvdelen af de øverste ledelseslags bonus bundet op på fire-fem ESG-målsætninger. Derudover har rigtig mange af virksomhedens øvrige medarbejdere bonusprogrammer med 15-20 procent af knyttet til bæredygtighed.
”Det styrker fællesskabet og partnerskaber. Vi gør ting for fremtiden og det er en ny måde at tænke på,” siger Iberdrolas executive remuneration manager Armando Ugarriza til Corporate Knights.