Aalborg Portlands direktør: Deponering af CO2 kan blive nødvendigt

Hvis Danmark skal nå sit mål om at reducere CO2 udledningerne til 21 mio. tons i 2030 bliver det nødvendigt at satse på CO2-opsamling og –deponering.

Foto: Aalborg Portland.

17.09.2020

CSR.dk

Opsamling og deponering af CO2 kan blive et vigtigt supplement til bl.a. energieffektiviseringer, efterspørgsel på mere bæredygtige produkter, alternative brændsler og elektrificering, mener Michael Lundgaard Thomsen, tidligere formand for regeringens Klimapartnerskab for energitung industri og ikke mindst administrerende direktør for virksomheden med Danmarks største udledninger, Aalborg Portland.

Aalborg Portland kigger derfor ind i muligheden for at kunne deponere store mængder af CO2 i undergrunden i Norge. Det skriver Dansk Energi. CO2-fangst – som er da også en del af virksomhedens aftale med regeringen om reduktion af CO2-udledninger med 660.000 tons frem mod 2030, og i juni i år fortalte virksomheden, at de med knap 7 millioner kr i offentlig støtte og et samlet budget på 11 millioner kr sammen med en række partnere i GreenCem-projektet vil afdække de tekniske og økonomiske vilkår for CO2-fangst, -lagring og -anvendelse.

”Nogle tilbyder allerede at hente CO2. Norge er ved at opbygge et system og kommer til at investere massive i lagring”, påpeger adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland

Der er bred enighed blandt FN’s klimapanel (IPCC), Klimarådet og flere af regeringens klimapartnerskaber om at opsamling og deponering er en absolut nødvendighed, hvis FN’s klimamål fra COP21 i Paris om en maksimal temperaturstigning på 1½-2 grader skal nås.

Norge er first-movers
I Norge kan affaldsanlægget Klemetsrud i Oslo og cementfabrikken Norcem blive de første med storskala CCS-anlæg. Begge virksomheder har projekter om opsamling på op til 400.000 tons CO2.
Projektet Northern Lights der støttes af Equinor, Shell og Total er ved at udvikle en infrastruktur, så CO2’en kan blive transporteret ned under bunden af Nordsøen til permanent ophold.  

Herhjemme har Amager Ressourcecenter (ARC) meldt sig på banen. Forbrændingsanlægget der udleder 480.000 tons CO2 årligt, vurderer at de med et fuldskala-anlæg, vil kunne fjerne op mod 95% af CO2’en. Med støtte fra den statslige EUDP-pulje påbegynder ARC et pilotprojekt i sommeren 2022.

En investering der ikke er til at overse
Hvis CO2-fangst skal blive en realitet for Aalborg Portland, skal virksomheden investere op mod fem milliarder kr. i anlæg til fangst, transport og lagring plus løbende driftsomkostninger.

Cementproducenten skønner at det vil koste ca. 1.500 kr./ton at sende CO2 fra fossile brændsler og processer ned i undergrunden. En omkostning som regeringen og Folketinget er enige om at støtte. Støttepuljen, som i øvrigt er teknologineutral, indledes med 202 mio. kr. i 2024 og bliver optrappet til 815 mio. kr. i 2029 og frem. Støtten løber i 20 år.

- MT

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V