17.09.2020  |  Klima, miljø og energi

Aalborg Portlands direktør: Deponering af CO2 kan blive nødvendigt

Hvis Danmark skal nå sit mål om at reducere CO2 udledningerne til 21 mio. tons i 2030 bliver det nødvendigt at satse på CO2-opsamling og –deponering.

Opsamling og deponering af CO2 kan blive et vigtigt supplement til bl.a. energieffektiviseringer, efterspørgsel på mere bæredygtige produkter, alternative brændsler og elektrificering, mener Michael Lundgaard Thomsen, tidligere formand for regeringens Klimapartnerskab for energitung industri og ikke mindst administrerende direktør for virksomheden med Danmarks største udledninger, Aalborg Portland.

Aalborg Portland kigger derfor ind i muligheden for at kunne deponere store mængder af CO2 i undergrunden i Norge. Det skriver Dansk Energi. CO2-fangst – som er da også en del af virksomhedens aftale med regeringen om reduktion af CO2-udledninger med 660.000 tons frem mod 2030, og i juni i år fortalte virksomheden, at de med knap 7 millioner kr i offentlig støtte og et samlet budget på 11 millioner kr sammen med en række partnere i GreenCem-projektet vil afdække de tekniske og økonomiske vilkår for CO2-fangst, -lagring og -anvendelse.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Nogle tilbyder allerede at hente CO2. Norge er ved at opbygge et system og kommer til at investere massive i lagring”, påpeger adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland

Der er bred enighed blandt FN’s klimapanel (IPCC), Klimarådet og flere af regeringens klimapartnerskaber om at opsamling og deponering er en absolut nødvendighed, hvis FN’s klimamål fra COP21 i Paris om en maksimal temperaturstigning på 1½-2 grader skal nås.

Norge er first-movers
I Norge kan affaldsanlægget Klemetsrud i Oslo og cementfabrikken Norcem blive de første med storskala CCS-anlæg. Begge virksomheder har projekter om opsamling på op til 400.000 tons CO2.
Projektet Northern Lights der støttes af Equinor, Shell og Total er ved at udvikle en infrastruktur, så CO2’en kan blive transporteret ned under bunden af Nordsøen til permanent ophold.  

Herhjemme har Amager Ressourcecenter (ARC) meldt sig på banen. Forbrændingsanlægget der udleder 480.000 tons CO2 årligt, vurderer at de med et fuldskala-anlæg, vil kunne fjerne op mod 95% af CO2’en. Med støtte fra den statslige EUDP-pulje påbegynder ARC et pilotprojekt i sommeren 2022.

En investering der ikke er til at overse
Hvis CO2-fangst skal blive en realitet for Aalborg Portland, skal virksomheden investere op mod fem milliarder kr. i anlæg til fangst, transport og lagring plus løbende driftsomkostninger.

Cementproducenten skønner at det vil koste ca. 1.500 kr./ton at sende CO2 fra fossile brændsler og processer ned i undergrunden. En omkostning som regeringen og Folketinget er enige om at støtte. Støttepuljen, som i øvrigt er teknologineutral, indledes med 202 mio. kr. i 2024 og bliver optrappet til 815 mio. kr. i 2029 og frem. Støtten løber i 20 år.

- MT

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere