Aarhus får EU’s største geotermiske varmeanlæg

Grøn varme fra jordens indre til varmeforbrugerne i Aarhus og omegn er et stort og grønt gennembrud for fjernvarmen i Danmark, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

20.01.2022

CSR.dk

I en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme forlyder det, at AffaldVarme Aarhus og geotermiselskabet Innargi netop har indgået en aftale, der vil sikre at 20 procent af det varme vand, der i 2030 strømmer i de aarhusianske fjernvarmerør, kommer fra jordens undergrund.

Idéen bag kaldes geotermi, og består groft skitseret af at udnytte det 70-80 grader varme vand, man kan finde nogle kilometer nede i undergrunden. Først skal man bore sig dybt ned i undergrunden, derefter skal man pumpe det varme vand, der er dernede, op. Undergrundsvandet vil så blive brugt til at opvarme fjernevarmesystemet i Aarhus, inden det til sidst bliver sendt tilbage i undergrunden (Kilde: TV2). 

"Lige under vores fødder har vi en energiressource, der kan levere grøn varme, også når vinden ikke blæser og solen ikke skinner, til flere hundredetusinde boliger i Danmark. Nu får vi endelig det gennembrud for geotermi i stor skala, som energisektoren har ventet på, så det er en stor dag for den grønne omstilling og ikke mindst for varmekunderne i Aarhus og omegn," siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme, brancheorganisationen for landets fjernvarmeselskaber.

Potentialet er stort
Da geotermi hverken fylder meget over terræn eller larmer, er det en af de få teknologier, der har et stort potentiale i de store byer med høj befolkningstæthed. Som erstatning for el- og varmeproduktion på kul har energisektoren i en årrække investeret i bæredygtig biomasse. Det har sektoren imidlertid selv betegnet som en overgangsløsning, indtil der findes grønne alternativer.

Læs også: Grøn fjernvarme til flere i Lyngby

"Med aftalen i Aarhus er vi kommet et solidt skridt tættere på et alternativ til ikke bare kul, men også til bæredygtig biomasse. Derfor forventer jeg også, at vi over en længere årrække vil se, at flere energiselskaber vil undersøge om geotermi i samspil med andre teknologier kan være løsningen til at opretholde en grøn og fleksibel varmeforsyning," siger Kim Mortensen.

Godt eksempel på samarbejde
Sammen med udmeldingen om at investere i geotermi kunne Innargi i fredags offentliggøre, at ATP og NRGi samtidig bliver medinvestorer i selskabet.

"Geotermi er en teknologi med relativt høje investeringsomkostninger og lave driftsomkostninger. Det er med andre ord forholdsvis dyrt at foretage boringer i jorden. Det kræver kapital, og derfor er den model, som AffaldVarme Aarhus og Innargi sammen med ATP og NRGi, et godt eksempel på offentlig og privat samarbejde, der fremmer den grønne omstilling," lyder det fra Kim Mortensen.

Innargi skal bygge og drive det geotermiske anlæg på 110 MW. I 2025 kan anlægget begynde at levere varme til aarhusianerne, og anlægget skal efter planen være fuldt udbygget i 2030, hvor det vil dække cirka 20 procent af fjernvarmebehovet.

Det geotermiske varmeanlæg i Aarhus bliver EU’s største, og geotermi forventes at kunne dække 20 procent af fjernvarmebehovet i Aarhus. Man forventer desuden, at det vil reducere de årlige CO2-udledninger med cirka 165.000 tons CO2.

Vil du vide mere om, hvordan Danmarks fjernvarmesystem egentlig fungerer? Så lyt med her

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V