Aarhus får EU’s største geotermiske varmeanlæg
Grøn varme fra jordens indre til varmeforbrugerne i Aarhus og omegn er et stort og grønt gennembrud for fjernvarmen i Danmark, lyder det fra Dansk Fjernvarme.
I en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme forlyder det, at AffaldVarme Aarhus og geotermiselskabet Innargi netop har indgået en aftale, der vil sikre at 20 procent af det varme vand, der i 2030 strømmer i de aarhusianske fjernvarmerør, kommer fra jordens undergrund.
Idéen bag kaldes geotermi, og består groft skitseret af at udnytte det 70-80 grader varme vand, man kan finde nogle kilometer nede i undergrunden. Først skal man bore sig dybt ned i undergrunden, derefter skal man pumpe det varme vand, der er dernede, op. Undergrundsvandet vil så blive brugt til at opvarme fjernevarmesystemet i Aarhus, inden det til sidst bliver sendt tilbage i undergrunden (Kilde: TV2).
"Lige under vores fødder har vi en energiressource, der kan levere grøn varme, også når vinden ikke blæser og solen ikke skinner, til flere hundredetusinde boliger i Danmark. Nu får vi endelig det gennembrud for geotermi i stor skala, som energisektoren har ventet på, så det er en stor dag for den grønne omstilling og ikke mindst for varmekunderne i Aarhus og omegn," siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme, brancheorganisationen for landets fjernvarmeselskaber.
Potentialet er stort
Da geotermi hverken fylder meget over terræn eller larmer, er det en af de få teknologier, der har et stort potentiale i de store byer med høj befolkningstæthed. Som erstatning for el- og varmeproduktion på kul har energisektoren i en årrække investeret i bæredygtig biomasse. Det har sektoren imidlertid selv betegnet som en overgangsløsning, indtil der findes grønne alternativer.
Læs også: Grøn fjernvarme til flere i Lyngby
"Med aftalen i Aarhus er vi kommet et solidt skridt tættere på et alternativ til ikke bare kul, men også til bæredygtig biomasse. Derfor forventer jeg også, at vi over en længere årrække vil se, at flere energiselskaber vil undersøge om geotermi i samspil med andre teknologier kan være løsningen til at opretholde en grøn og fleksibel varmeforsyning," siger Kim Mortensen.
Godt eksempel på samarbejde
Sammen med udmeldingen om at investere i geotermi kunne Innargi i fredags offentliggøre, at ATP og NRGi samtidig bliver medinvestorer i selskabet.
"Geotermi er en teknologi med relativt høje investeringsomkostninger og lave driftsomkostninger. Det er med andre ord forholdsvis dyrt at foretage boringer i jorden. Det kræver kapital, og derfor er den model, som AffaldVarme Aarhus og Innargi sammen med ATP og NRGi, et godt eksempel på offentlig og privat samarbejde, der fremmer den grønne omstilling," lyder det fra Kim Mortensen.
Innargi skal bygge og drive det geotermiske anlæg på 110 MW. I 2025 kan anlægget begynde at levere varme til aarhusianerne, og anlægget skal efter planen være fuldt udbygget i 2030, hvor det vil dække cirka 20 procent af fjernvarmebehovet.
Det geotermiske varmeanlæg i Aarhus bliver EU’s største, og geotermi forventes at kunne dække 20 procent af fjernvarmebehovet i Aarhus. Man forventer desuden, at det vil reducere de årlige CO2-udledninger med cirka 165.000 tons CO2.
Vil du vide mere om, hvordan Danmarks fjernvarmesystem egentlig fungerer? Så lyt med her
- MTN