13.02.2015  |  Kommunikation

Aarhus vil ikke længere være Fairtrade-by

En Fairtrade-by forsvinder nu fra landkortet, efter at Aarhus Kommune har besluttet sig for at træde helt ud af ordningen.

Aarhus Kommune med den socialdemokratiske borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen har besluttet ikke at genansøge om at være Fairtrade-by. Det skriver aarhusportalen.dk.

Læs også: Aarhus kan ikke længere kalde sig for en Fairtrade-by

Fravalget handler ifølge Peter Pedersen, økonomidirektør i Aarhus Kommune, om at prioritere ressourcerne og få mest muligt ud af dem.

”Vi arbejder i forvejen med grønne indkøb og ansvarlighed i flere sammenhænge, og så har vi ikke ment, at den konkrete nytteværdi af at være en del af Fairtrade-projektet stod mål med anstrengelserne”, siger han til aarhusportalen.dk

Aarhus blev Fairtrade-by i 2010, hvor kommunen forpligtede sig til at købe en andel af Fairtrade-mærkede produkter. Eksempelvis, at der udelukkende blev serveret Fairtrade-kaffe og -te på rådhuset.

Tvivl om Fairtrade-ordningen
Siden er der blevet sået tvivl om Fairtrade-ordningen, da en gruppe forskere fra University of London i 2014 fastslog, at Fairtrade ikke højnede levevilkårene for fattige bønder i Etiopien og Uganda.  

Den britiske undersøgelse fik efterfølgende de borgerlige i Aarhus til forlange, at kommunen trådte ud af ordningen så hurtigt som muligt.  

I praksis har Aarhus dog ikke været Fairtrade-by siden 2012, hvor en borgers klage over, at kommunen ville forlænge ordningen, sparkede ansøgningen til hjørne. Klagen endte hos Økonomi- og Indenrigsministeriet, der i maj 2013 nåede frem til, at kommuner lovligt kan tage Fairtrade-hensyn.

Læs også: Odense er nu 'Fairtrade By'

Aarhus Kommune vil fremover vægte at være med i Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb i stedet for Fairtrade-ordningen, skriver aarhusportalen.dk.   

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere