Afgørelse om overskudsvarme kan gavne både forbrugere og virksomheder
I sidste uge kunne Skatteankenævnet afgøre, at Facebooks kommende datacenter i Odense ikke skal betale afgift af overskudsvarme. Det giver både fordele til de danske forbrugere og andre virksomheder.
Varmeregningen bliver billigere, og Danmark bliver grønnere. Det bliver resultatet, efter at Skatteankenævnet i sidste uge kunne afgøre en sag om afgifter på overskudsvarme.
Afgørelsen betyder blandt andet, at Facebooks kommende datacenter nær Odense kan få lov til at levere overskudsvarme, uden at der skal betales afgift af det.
Ifølge Kim Mortensen, der er direktør for brancheforeningen Dansk Fjernvarme, er afgørelsen ikke kun et gennembrud for Facebook-koncernen, men også for virksomheder i hele landet:
”I dag køler man overskudsvarmen ned og smider det enten i Vadehavet eller til gavn for gråspurvene i luften. Med den her afgørelse kan vi bruge overskudsvarmen til at smide det ind i fjernvarmesystemet til opvarmning i huse”, siger han til Ritzau.
Læs også: Datacentre skal være en del af den grønne omstilling
Skal kun betale elafgift
Når firmaer producerer varer, bliver der også produceret varme, men den må firmaerne ikke slippe direkte ud i naturen. Derfor betaler store virksomheder som for eksempel Facebook mange penge for at køle vandet ned, inden de skiller sig af med det.
Men efter at Facebook har fået medhold i sin klage til Skatteankenævnet, slipper virksomheden for at betale afgift på overskudsvarmen og nøjes i stedet med kun at betale elafgift.
Det gør, at det kan betale sig for virksomheden at blive grønnere og give varmen væk gratis, så fjernvarmefirmaerne skal bruge færre fossile brændsler, og danskernes varmeregninger bliver billigere.
Gode muligheder i at udnytte energien bedre
Også hos brancheforeningen Datacenter Industrien ser man muligheder i, at eksisterende datacentre kan udnytte overskudsvarmen og dermed energien bedre.
Ifølge Henrik Hansen, der er direktør for foreningen, bliver fjernvarmen dog ikke nødvendigvis billigere for danskerne. Til gengæld vil den i høj grad basere sig på vedvarende energi, fordi datacentrene typisk får strøm fra vindmøller eller solcentre.
Læs også: Pelsfirma sender overskudsvarme til Glostrups parcelhuse
Med Skatteankenævnets afgørelse peger Henrik Hansen samtidig på, at flere virksomheder i fremtiden vil vælge at placere datacentre i Danmark. Det kan blandt andet betyde, at vi opbygger knowhow, som kan bruges i andre lande:
”Der er store eksportperspektiver, fordi det er et af de områder, hvor vi i Danmark har en konkurrencefordel takket være vores fjernvarmesystem”, siger Henrik Hansen til Ritzau.
Det kræver dog, at der også bliver fundet løsninger på en række andre udfordringer, hvorfor Henrik Hansen påpeger et behov for flere uddannede inden for branchen:
”Vi står med et problem i forhold til arbejdskraft, der skal drifte datacentrene. Der er behov for at få uddannet nogle specialister på det område. Samtidig kræver det også anlægsvirksomheder, der har ekspertise i at bygge disse centre”, siger han til Ritzau.
- EL