30.11.2020  |  Medarbejder

Amazon-ansatte strejkede for ansvarlighed på Black Friday

Dårlige arbejdsforhold, skatteunddragelse og miljøsvineri er nogle af de beskyldninger ansatte i internetgiganten Amazon gik til strejke på i fredags.

I fredags, på selveste Black Friday, gik tusindvis af tyske Amazon-ansatte i strejke under devisen #MakeAmazonPay.

Det skriver Fagbladet 3F. 

Der protesteres imod dårlige arbejdsforhold, skatteunddragelse og miljøsvineri.

”Som alle større virksomheder ville Amazons succes være umulig uden de offentlige institutioner, som borgere sammen har opbygget gennem generationer. Men i stedet for at give tilbage til de samfund, der hjalp Amazon med at vokse, udsulter selskabet dem ved hjælp af skatteunddragelse i verdensklasse”, udtaler en af arrangørerne bag strejken.

En ny rapport fra Amnesty International viser, at de dårlige arbejdsforhold kan dokumenteres. Undersøgelsen der fokuserer på arbejdsforholdene på lagre i Europa, konkluderer bl.a. at Amazon er imod at ansatte organiserer sig i en fagforening. Amazon skriver selv i deres årsrapport fra 2019 at eksistensen af fagforeninger udgør en risiko for forretningen.

Læs også: Danmark har fået sin første bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø

”Der er efterhånden rigtig meget evidens for, at Amazon truer folk, der er fagligt aktive i deres virksomheder, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl.

Han mener desuden, at der let kan opstå uenigheder mellem Amazon og de danske fagbevægelser, når Amazon kommer til Danmark, som de forventes at gøre i starten af 2021.

At strejken foregår på Black Friday er ikke tilfældigt. Den årlige forbrugsfest medfører nemlig et opskruet arbejdstempo, der ikke kun øger gigantvirksomhedens profit, men også sætter en kedelig rekord i antallet af tilskadekomne ansatte.

Også under covid-19 pandemien har der været voldsom kritik af Amazons behandling af lagermedarbejdere. Virksomheden er vokset under pandemien og 175.000 nye ansættelser i kombinationen med øgede ordremængder har gjort pladsen på lagrene alt for trang, og har udsat de ansatte for øget smittefare. 

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere