Ambitiøse virksomheder sidder ikke og fifler med marginalerne

Hvordan integrerer virksomheder bæredygtighed? Forskningen peger på fem mulige veje. Ligegyldigt hvilken vej, man tager, stiger kravene til dokumentation og forventningerne til ambitionsniveau.

Virksomheder sætter i stadigt større grad mål, det kræver stor indsats at nå. .

10.12.2021

Louise Thomsen, LT Cambio, CSR.dk

Hvor vi tidligere stort set kun så virksomheders CSR-initiativer være afkoblede fra strategien, er tendensen i dag, at bæredygtighed er blevet et vigtigt strategisk parameter, som skal integreres i virksomhedens DNA og kerneaktiviteter. Det er budskabet fra Steen Vallentin, Academic Director for CBS Sustainability er lektor i CSR på Department of Management, Society and Communication på CBS

”En virksomhed med ambitioner på bæredygtighedsområdet, fifler ikke kun med marginalerne omkring at have orden i eget hus. Man arbejder i stedet langt mere systematisk og stiller spørgsmålet: kan vi gentænke den måde vi skaber værdi og driver forretning?” uddyber Steen Vallentin.

Læs også: DSV løfter ambitionen for bæredygtig transport

Nogle virksomhederne sætter ambitiøse mål ved f.eks. at bruge en metode kaldet ”backcasting”. I den starter man med at beskrive, hvor mani vil hen, og så arbejder man baglæns derfra med en plan for at nå derhen.

”Hele tanken med den forandring vi ser på bæredygtighedsområdet nu er, at virksomhederne forpligter sig på en måde, hvor de bliver nødt til at følge op med konkrete handlinger, og det er med til at sætte barren for bæredygtighedsambitionen for den pågældende branche. Det betyder, at vi ser idealet før vi ser handlingen,” siger Steen Vallentin.

Fem forretningsstrategier for bæredygtighed
Det er dog mere undtagelsen end reglen, at virksomheders arbejde med bæredygtighed begynder som beskrevet oven for.

Forskning viser således, at virksomheder reagerer meget forskelligt på kravene til en mere bæredygtig virksomhedsdrift. Nogle virksomheder ignorerer de stigende bæredygtighedskrav og forsvarer den nuværende praksis i virksomheden. Andre virksomheder tager bæredygtighed helt ind i kernen af virksomhedens kultur og strategi.

Ifølge et forskningsstudie fra York University af Associate Professor Mike Valente kan man kategorisere virksomheder inden for 5 forretningsstrategier for bæredygtighed rangerende fra virksomheder, der helt afviser at arbejde med bæredygtighed, over virksomheder der separerer bæredygtighed fra strategien, til virksomheder, der lader bæredygtighed definere strategien. 

  1. Den mest primitive tilgang til bæredygtighed er ’fornægtelse’.
  2. Dernæst kommer den defensive tilgang, hvor vi ser virksomheder, der tænker meget i compliance.
  3. I midten finder vi den ’isolerede’ tilgang til bæredygtighed, hvor fx en enkelt afdeling eller produktlinje positioneres bæredygtigt, typisk fordi det giver forretningsmæssig mening for virksomheden.
  4. Med den fjerde strategi, kaldet ’indlejret’, er bæredygtighed repræsenteret i alle virksomhedens afdelinger og produkter
  5. Den sidste strategi, ’transformativ,’ kalder på de virksomheder, der med deres forretning skaber betydelig positiv forandring i branchen og samfundet.

”Mange oplever, at deres virksomhed er låst fast imellem den defensive og den isolerede tilgang til bæredygtighed. De oplever det som svært at positionere virksomheden med bæredygtighed helt ind i kerneforretningen og vi ser derfor mange isolerede tiltag,” siger Steen Vallentin.

Steen Vallentin er Academic Director for CBS Sustainability er lektor i CSR på Department of Management, Society and Communication på CBS. Foto: Steen Vallentin.

Dokumentationen skal være i orden
En anden tendens i bæredygtighedsarbejdet er, at virksomheder i dag skal gøre sig relevante på et videnskabeligt grundlag og ikke blot have virksomhedens etik på plads. En udvikling som EU’s Green Deal og vedtagelsen af taksonomiforordningen, der i sig selv markerer vigtige milepæle for den bæredygtige omstilling, er med til at drive. 

Steen Vallentin skelner i sit arbejde mellem CSR og bæredygtighed. For ham adresserer begge forholdet imellem virksomhed og samfund, men han ser særkendet ved CSR som værende debatten omkring etik og moral, mens bæredygtighedsdagsordenen har flyttet sig i en videnskabelig retning og betydet langt større krav til, at virksomheder kan dokumentere deres negative og positive påvirkning.

”Virksomheder skal i dag vide utroligt meget og der skal meget fodarbejde til for at imødekomme de stigende krav. Den rigtige fortælling er ikke nok – virksomheder skal have dokumentationen i orden,” siger Steen Vallentin.

Vigtige spørgsmål til at komme videre
Der findes utallige metoder og rammer, som virksomheder bruger i forbindelse med bæredygtighedsarbejdet, og der er blandt mange virksomheder en accept af, at internationale reguleringer og værktøjer er med til at sætte rammerne for, hvordan virksomheder bør arbejde med bæredygtighed.

Steen Vallentin fremhæver ’væsentlighedsanalyse’ som en metode, han ser flere danske virksomheder anvende til systematisk at gennemgå en virksomheds ressourceforbrug og identificere værdi.

”Væsentlighedsanalyse er et godt udgangspunkt, hvis man ikke er nået så langt. Med en væsentlighedsanalyse spørger man: hvor kan vi skabe størst værdi med vores forretning?”, siger han.

Oplever man, at ens virksomheder ikke helt kan komme videre fra den isolerede tilgang, så er man ifølge Steen Vallentin godt på vej, hvis man gør sig følgende fem grundlæggende overvejelser:

  1. Hvad gør virksomheden allerede godt i dag? Hvor er vi? Hvad gør vi godt? Er der en form for samling på virksomhedens aktiviteter?
  2. Lav en væsentlighedsanalyse – hvad er væsentligt i vores forretning?
  3. Er der nogle lavthængende frugter, som vi ikke har taget fat i grundet travlhed eller andet?
  4. Hvor ambitiøse skal vi være? De fleste vil gerne være en del af det gode selskab, hvad skal der til for, at vi bliver det?
  5. Hvordan kan vi indgå i samarbejdsrelationer og partnerskaber?

”Der er i dag ingen undskyldninger for ikke at komme i gang. Ligegyldigt hvor irrelevant man tidligere har ment, at bæredygtighedsdagsordenen er for ens virksomhed, forventes det i dag som minimum, at virksomheder har styr på deres fortælling og på deres dokumentation,” afslutter Steen Vallentin.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Hvordan integrerer vi bæredygtighed?

CSR og bæredygtighedsarbejdet rykker stadig længere ind i forretningsstrategien og ud i organisationen. Hvordan gør man begge dele klogt og virkningsfuldt?

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn