Arbejdernes Landsbank er årets grønne indkøber
Svanemærket og EU-Blomsten gør det enkelt, trygt og hurtigere at købe ind. Og så er det i tråd med bankens mål om at efterlade så positivt et aftryk på omverdenen som muligt. Derfor skal halvdelen af alle indkøb til den daglige drift være miljømærkede i 2019. Sådan lyder det fra Arbejdernes Landsbank, der netop er kåret som årets medlem i Netværk for Miljømærket indkøb.
Arbejdernes Landsbank blev tidligere i år kåret som danskernes foretrukne bank for 9. år i træk. Og succesen fortsætter. Nu har Miljømærkning Danmark nemlig kåret Arbejdernes Landsbank som årets grønne indkøber i Netværk for Miljømærket indkøb.
Kåringen skyldes, at Arbejdernes Landsbank med sit store miljøengagement har gjort en særlig indsats for at udbrede kendskabet til og øge efterspørgslen efter miljømærkede produkter og serviceydelser. Eksempelvis har banken ved nye kontraktindgåelser vist karakter ved at fravælge ikke-mærkede leverandører til fordel for svanemærkede leverandører, ligesom banken var en af de første virksomheder, der greb muligheden for at indkøbe svanemærket vinduespolering.
- Vi er har en målsætning om, at miljømærkede produkter i 2019 skal udgøre 50 % af vores indkøb i den daglige drift. Dette mål skyldes, at Svanemærket og EU-Blomsten gør det enkelt og trygt for os at købe ind – og fordi vi ved at gå efter mærkerne også sparer tid. Samtidig har vi et mål om at efterlade så positivt et aftryk på omverdenen som muligt. Nogle leverandører siger, at deres produkter lever op til samme krav, men i så fald må de dokumentere det ved at få produkterne miljømærket. Derfor er vi naturligvis glade for den anerkendelse, der ligger i kåringen, siger Henrik Schneller, der er chef for Facility Management i Arbejdernes Landsbank.
Kort om Netværk for Miljømærket indkøb
Netværk for Miljømærket Indkøb samler professionelle indkøbere, indkøbschefer, CSR-ansvarlige og miljøkonsulenter fra store virksomheder, som har ambitioner om i fællesskab at gøre en konkret og synlig forskel for miljø og samfund ved at fremme markedet for miljømærkede produkter. En af styrkerne ved netværket er, at medlemmerne inspirerer hinanden og udvikler nye idéer til grønne indkøb gennem videndeling og udveksling af erfaringer.
Læs mere her.
Arbejdernes Landsbank har allerede et godt overblik over deres miljømærkede indkøb, idet netværkets medlemmer hvert år rapporterer deres indkøb inden for 10 hovedområder. Og selvom Arbejdernes Landsbank kun har været medlem af netværket siden 2015, har bankens indsats med rapporteringen allerede gjort indtryk:
- Arbejdernes Landsbank er et engageret medlem. Det kommer især til udtryk i bankens ambitiøse mål om 50 % miljømærkede indkøb i 2019. Målet betyder, at banken vil styrke sin efterspørgsel efter miljømærkerne – og på den måde kan være med til at øge udbuddet af miljømærkede produkter og ydelser. Engagementet ses også ved, at banken trods sin korte tid i netværket har arbejdet målrettet med den årlige rapportering. Fx var næsten alle bankens indkøb af tryksager, tekstiler og rengøringsservice miljømærkede i den seneste afrapportering, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Netværk for Miljømærket indkøb består af store danske virksomheder, som ønsker at gøre professionelle indkøb til en stærk drivkraft mod et bæredygtigt samfund. En vision, som er i god tråd med FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer. Netværkets medlemmer består i dag af: IF Skadeforsikring, Rambøll, Nykredit, ALLIANCE+, Lyreco, Dansk Retursystem, Arbejdernes Landsbank, Matas, Tivoli og Anders Andersens Rengøring.
Udbuddet af produkter og serviceydelser med Svanemærket og EU-Blomsten er vokset markant i løbet af de senere år. Mens der i begyndelsen af 2011 var færre end 6.000 miljømærkede produkter og serviceydelser i Danmark, er der i dag mere end 16.000.