Atea styrker satsning på genanvendt it med opkøb af Dropitin
Nordens største it-leverandør, Atea, overtager den danske it-recycle-virksomhed Dropitin og styrker dermed satsningen på genanvendt it. Forventningen er, at Ateas recycling-ydelser kommer til at bidrage med yderligere vækst på bundlinjen i 2023.
Atea, der står bag Nordens største genanvendelsesprogram for brugt it-udstyr, har opkøbt Dropitin i Albertslund, hvis spidskompetence er indsamling og håndtering af brugt it-udstyr. Dermed fortsætter Atea med at styrke sit fokus på genanvendt it.
Grøn it er i stigende grad kommet i fokus hos både offentlige og private virksomheder. Efterspørgslen på genanvendte eller genbrugte it-produkter er efterhånden så stor, at det ligefrem kniber med pladsen på lageret i Taastrup hos it-leverandøren Atea, som håndterer store mængder brugt it-udstyr, der skal genanvendes. Derfor har Atea opkøbt Dropitin, der igennem flere år har specialiseret sig i at indsamle, klargøre og videresælge alle typer af brugt it til både offentlige og private virksomheder.
Selvom der er tale om opkøb af en mindre virksomhed, er forventninger og vækstambitioner høje, når det gælder returnering, håndtering og videresalg af brugt it-udstyr hos Atea. Genbrug af it-udstyr er nemlig ikke bare godt for CO2-regnskabet, det er også en god forretning.
”Hos Atea har vi en ambition om at gøre Danmark grønnere med it. Lige nu bliver mindre end 40 procent Danmarks brugte it-udstyr genbrugt, men vi ser et kæmpe potentiale i at genbruge it-udstyr via vores genanvendelseskoncept, Atea Return. Både for vores kunder, men også internt i virksomheden og væsentligst, for fremtiden,” siger administrerende direktør i Atea, Kathrine Forsberg.
Med opkøbet følger Dropitins lokaler i Albertslund, hvor 1.200 m2 er indrettet til at modtage, dataslette, rense og genanvende brugt it, samt en kundeportefølje, der omfatter ca. 30 kunder. Lokationen i Albertslund er allerede taget i brug, og Atea flytter sin egen produktion samt fem kollegaer fra Atea i Taastrup til de nye lokaler.
”Muligheden for at overtage Dropitin er oplagt for at styrke vores ambitioner samtidig med, at vi løser vores udfordring med at få mere plads. Vi har set en rigtig fornuftig vækst på vores recycling-ydelser i år, og den forventer vi at udbygge yderligere i 2023. Det inkluderer både vores nuværende forretning og den kundeportefølje, vi overtager i forbindelse med købet af Dropitin,” siger Kathrine Forsberg.
Flere opdager værdien af at genbruge it-udstyr
De seneste år er andelen af genanvendt it steget markant – både blandt virksomheder og private. En tendens som Ateas seneste kvartalsregnskab også vidner om. Her har Ateas eget it-genanvendelseskoncept, Atea Return, igen bidraget til virksomhedens øgede omsætning i tredje kvartal.
”I seneste kvartal oplevede vi igen fremgang på vores service Atea Return, som netop hjælper kunder med at genbruge it-udstyr. Det viser os, at mange har taget bæredygtighedsagendaen til sig og samtidig kan se, at det er en god forretning,” siger Kathrine Forsberg.
Ved at genbruge it-udstyr kan en virksomhed reducere sit CO2-aftryk med op til 43 procent samtidig med, at det også er en god forretning. Frem til 2022 har Atea håndteret 450.000 enheder i Norden, og målet er, at Atea i 2030 skal indfri sin 1:1-målsætning om at indsamle samme mængde it-udstyr, som virksomheden sælger.
Her spiller opkøbet af Dropitin også en vigtig rolle, for med virksomhedens kompetencer og faciliteter er det nu muligt for Atea at tage alt brugt it-udstyr retur fra PC´er og mobiltelefoner til mere komplekse komponenter fra fx datacentre og netværksudstyr.
Med opkøbet af Dropitin er Ateas administrerende direktør derfor overbevist om, at Atea står stærkt i markedet og er klar til den forventede vækst.