Bæredygtige offentlige indkøb skal drives af innovation og samarbejde

Med udbudsreglernes muligheder for at gå i dialog med leverandørerne og med en indkøbsmuskel på over 300 mia. om året spiller de offentlige indkøbere en helt central rolle i den grønne omstilling. Nu handler det bare om at ”komme ud over stepperne”, mener erhvervsminister Rasmus Jarlov.

28.11.2018

Af Forum for Bæredygtige Indkøb v/ Michael Larsen, inVirke, CSR.dk

“Det offentlige er selvfølgelig interesseret i at købe så billigt og effektivt ind som muligt uden at spilde skatteydernes penge på gulvet, og det kan jeg som skatteydernes repræsentant bakke fuldstændigt op om. Men for at løse opgaven effektivt, så er det også vigtigt at tænke langsigtet og bæredygtigt.”

Med de ord satte erhvervsminister Rasmus Jarlov i sidste uge konferencen ’Indkøb, der kan og vil mere – innovation og bæredygtighed i udbud’ i gang. Fra talerstolen i Børssalen hos Dansk Erhverv kunne ministeren se udover 200 offentlige indkøbere og repræsentanter for private virksomheder, der var mødt frem til Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøbs årskonference.

Læs også: Ansvarlige indkøb handler også om at undvære ting

“Husk at udbudsreglerne ikke er en barriere for nytænkning og bæredygtighed. Jeg vil påstå, at vi med udbudsreglerne har mulighed for at inddrage det private erhvervsliv i løsningerne. Der er mange muligheder, så det handler om at komme ud over stepperne og bruge dem aktivt,” lød ministerens opfordring.

Den kunne han bl.a. komme med efter regeringens nyligt offentliggjorde ’Strategi for cirkulær økonomi’ i ryggen, som blandt andet taler om at øge fokus på totaløkonomi i offentlige indkøb.

Fremtidens bæredygtige udbud
Med et indkøbsbudget på godt over 300 mia. kroner om året beskrives den offentlige sektors budget ofte med metaforen ’en indkøbsmuskel’, der - hvis den investeres via dialog og nytænkning i de offentlige udbud - kan skubbe produkter og serviceydelser i en mere bæredygtig og cirkulær økonomisk retning. Men det kræver, at både indkøberne og leverandørerne mødes og deler erfaringer.

“Når man sidder i en indkøbsfunktion og har en travl hverdag, så er det rart at have nogle kendte udbudsstandarder at arbejde efter. Det betyder, at man relativt hurtigt kan få udbuddet skubbet ud over rampen, og at man er sikker på, at der ikke er fejl, så der opstår klagesager,” siger Rikke Dreyer, der udover at være formand for Forum for Bæredygtige Indkøb også er chefkonsulent i Miljømærkning Danmark.

“Tanken med årskonferencen er at løfte det op over den pressede hverdag og give rum til nytænkningen. I en travl hverdag kører udbud ofte efter kendte standarder, men nogen gange er der behov for at tænke nyt og afsøge nye veje til bæredygtige produkter og løsninger, siger hun.

At der allerede er godt gang i nytænkningen i det offentlige-private samarbejde leverede konferencen da også flere gode eksempler på. Mens erhvervsministeren i sin tale selv fremhævede Odense Kommunes udbud af arbejdstøj i Odenses Ældre- og Handicapforvaltning og byggerier som politistationen i Næstved og ”et af Danmarks mest bæredygtige byggerier”, nemlig rådhuset i Middelfart, så var der gennem dagen flere indslag, som understregede potentialerne ved at tænke i samarbejde, innovation, bæredygtighed, totalomkostninger og cirkulær økonomi.

Blandt andet har Københavns Kommune inviteret leverandører af hhv. kontormøbler og legetøj til dialog i lang tid inden udbudsprocessen overhovedet igangsættes, så de kan nå at forberede sig på kommende krav om miljømærker. Et initiativ som kontormøbelproducenten Holmris B8 hilste velkommen, med en opfordring til indkøber, som lød: Hav respekt for processen - det tager tid at samle dokumentation og få den godkendt.

Konkurrencepræget dialog giver eldrevne havnebusser
Et meget lærerigt eksempel er trafikselskabet Movias udbud af miljøvenlig havnebusdrift i Københavns Havn fra 2020, som operatøren Arriva endte med at vinde. Movia valgte udbudsformen ’konkurrencepræget dialog’, som består af en dialogfase med udvalgte ansøgere, og en fase der indeholder den egentlige tilbudsgivning.

Fordelen ved den udbudsform er, at den giver købere mulighed for at inddrage ekspertise fra markedets aktører I at finde en løsning, der bedst kan opfylde udbyders behov. Ulempen er, at det kræver mange ressourcer at tilrettelægge udbudsprocessen og afholde dialogmøder med de udvalgte ansøgere.

Læs også: Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild

Til lejligheden optrådte Movia og Arriva side om side. Sammen gennemgik de udbudsprocessen trin for trin og hvilke overvejelser og beslutninger, der blev taget på hver sin side af forhandlingsbordet undervejs i den udbudsproces, som resulterede i at fem havnebusser fra 2020 sejler på el, dvs. uden udledning af NOx og partikler fra motorerne.

Må ikke kun handle om pris og tildelingskriterier
For Jakob Lamm Zeuthen, der er næstformand i Forum for Bæredygtige Indkøb og miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, er det den slags eksempler, der er behov for.

“Vi står over for nogle store bæredygtighedsudfordringer, som kræver nye systemer for, hvordan vi udvikler og bruger produkter og services. Det kræver partnerskaber og dialog om, hvordan man skal samarbejde om at skabe de rigtige løsninger. Vi vil gerne op på den klinge, hvor det ikke bare handler om pris og tildelingskriterier, men om systemer, der kan give mere bæredygtighed. Jeg synes dagen har vist, at hvis de nye udbudsformer skal bruges optimalt, så er der både behov for målrettede værktøjer og endnu bedre samarbejde myndigheder og virksomheder imellem, siger han.

Men ud fra de gode eksempler på årskonferencen, så ser det ud til, at de offentlige indkøbere kunne være godt på vej ud over stepperne.

.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V