27.11.2018 | Klima, miljø og energi
Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild
En ny undersøgelse lavet af YouGov viser, at en stor del af forbrugerne ikke synes, at landbruget, fødevarevirksomheder og engrosleddet tager nok ansvar for at mindske madspild.
Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, direktør i FødevareBanken Karen-Inger Thorsen, Koldings borgmester Jørn Pedersen og direktør for Easyfood Flemming Paasch deltog alle i FødevareBankens madspildskonference. Foto: FødevareBanken.
Mens de fleste forbrugere efterhånden er klar over, hvilken indsats detailkæderne gør mod madspild, så viser en ny undersøgelse, som madspildsorganisationen FødevareBanken har fået lavet, at det kniber mere med kendskabet i forhold til aktørerne tidligere i kæden såsom primærproducenter, fødevarevirksomheder og engrosledet. Her svarer 57 procent således, at de enten ikke synes at primærproducenterne gør nok for at bekæmpe madspild, eller at de i hvert fald ikke ved, hvad de gør.
Læs også: Miljø- og Fødevareministeren vil investere i en tænketank mod madspild
”Tallene viser, at forbrugerne har fokus på bæredygtighed og at det betyder noget for dem, men også at virksomhederne enten ikke gør nok ved det, eller i hvert fald helt sikkert ikke får fortalt, hvad de gør", siger direktør i FødevareBanken Karen-Inger Thorsen.
Hvis man dykker længere ned i undersøgelsen, så er tallet på 52 procent, når det kommer til Fødevareindustrien og hele 63 procent, når det gælder engrosleddet. Samtidig viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer, at 64 procent af forbrugerne mener, at Klima & Miljø bør være den absolutte topprioritet for regeringen de næste fire år.
Madspild i fokus på konference
Netop at sætte madspildsproblematikken på dagsordenen var i fokus, da FødevareBanken mandag afholdt sin årlige konference hos Easyfood i Kolding. Konferencen samlede ca. 70 interessenter primært fra fødevarevirksomheder i hele landet og satte fokus på, hvordan man kan bekæmpe madspild, hvad enten man er en stor international fødevarevirksomhed, minister, forsker eller iværksætter.
Der var besøg af både prominente gæster såsom Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, Koldings borgmester Jørn Pedersen samt en række repræsentanter indenfor industrien, bl.a. repræsentanter fra Sallinggroup, Coop, Landbrug & Fødevarer, Hørkram, Danpo, Teknologisk Institut og Chr. Hansen.
Læs også: Ny ketchup bekæmper madspild ved at anvende uperfekte hedebølge-tomater
Blandt andet fortalte Anne Louise Dannesboe, sektionsleder hos Teknologisk Institut om hvordan man kan bruge fremtidens fødevareteknologier til at reducere madspild og om hvordan instituttet bl.a. har udviklet chips, hvor man bruger fiskeskind. Peter Thøysen, Director Commercial Development fra ingrediensvirksomheden Chr. Hansen – fortalte om at reducere madspild ved hjælp af naturens egne ressourcer, der bl.a. kan være med til at øge holdbarheden i f.eks. youghurt. Iværksætteren Michael Haase præsenterede sin app Plantjammer, der skal gøre det lettere forbrugeren at få brugt de varer, de allerede har købt ind.
”Det har været en god og spændende dag, og jeg er begejstret for, at så mange spændende oplægsholdere og repræsentanter fra fødevaredanmark har lyst til at deltage og ikke mindst bidrage", slutter Karen-Inger Thorsen.
- JMA
Medarbejder

Medarbejdere i Googles moderselskab Alphabeth har stiftet fagforening i al hemmelighed
“Vi kommer til at bruge ethvert redskab, vi kan, til at beskytte folk, som vi mener, bliver diskrimineret eller udsat for repressalier”, udtaler medstifter.
Strategi & ledelse

Apple ændrer bonusstruktur for topledere
Aflønnings- og bonuskriterier er et centralt værktøj i integrationen af bæredygtighed i en virksomhed, men ikke et mange virksomheder har taget til sig.
Samfund

Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger
En undersøgelse viser at kun 44 procent af de offentlige danske EU-udbud havde tænkt bæredygtige løsninger ind. Ikke imponerende mener flere eksperter, men opgørelsen er trods alt et skridt i den rigtige retning.
Samfund

Danmark skal uddanne frontløbere indenfor grøn omstilling igennem nyt unikt samarbejde
Et samarbejde imellem CBS og DTU skal styrke tværfaglighed og uddanne kandidater til erhvervslivet, der kan bidrage til at løse nogle af vores store samfundsmæssige udfordringer.
Klima, miljø og energi

13 almene renoveringsprojekter får støtte til styrket fokus på det klimamæssige
Med støtte fra Realdania skal 13 af landets almene boligorganisationer nu undersøge, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres så bæredygtigt som muligt. Viden, der på sigt skal sætte grønne aftryk i hele landets almene boligsektor.
Klima, miljø og energi

Dansk pensionselskab er med i kampen imod investeringer i sort energi
Storbanken HSBC investerer stadig stort i kulkraftværker. Det vil gruppe af investorer, heriblandt danske Akademikerpension, nu have sat en stopper for.