Ny ketchup bekæmper madspild ved at anvende uperfekte hedebølge-tomater

De høje temperaturer har resulteret i en markant overproduktion af tomater. Men i stedet for at blive smidt ud indgår tomaterne i en ny madspildsketchup.

Bilka, Føtex, foreningen Stop Spild Af Mad og producenten Alfred Pedersen & Søn har i fællesskab udviklet en madspildsketchup, der udnytter overproduktionen af tomater som følge af hedebølgen. .

02.08.2018

CSR.dk

Hedebølgen i det meste af Europa er gået hårdt udover landbruget, hvor man har kæmpet med flere uperfekte, overmodne og dårlige afgrøder som følge af den uventede temperaturstigning. Særligt tomatproduktionen er her eksploderet. Og mange ligger derfor inde med alt for mange tomater, der skal smides i skraldespanden.

Men det har et madspildskoncept fundet en løsning på: En madspildsketchup giver de bulede og deforme tomater et nyt liv.

Læs også: Kampen mod madspild fortsætter

”Vi har simpelthen flere tomater end ellers, og derfor har vi sammen med Bilka, Føtex og foreningen Stop Spild Af Mad udviklet madspildsketchuppen, så de mange ekstra tomater, vi har, kommer til gavn”, fortæller Claus Duedal Jakobsen, der er salgschef hos producenten, Alfred Pedersen & Søn.

Madspildsketchuppen er den første af sin slags på dansk jord, og vil også blive produceret uafhængigt af hedebølgen, hvor de uperfekte tomater, som ellers frasorteres, vil blive brugt.

Og både i Føtex og Bilka er man glade for at kunne give kunderne et bæredygtigt alternativ til de ketchup, de er vant til at se på hylderne i det lokale supermarked. Samtidig er det et signal udadtil om, at man ønsker at bakke op om forbrugernes stigende villighed til at bekæmpe madspild.

Læs også: Organisation: Luftfraftindustri bør sætte egne standarder mod madspild

”Vi har sat et ambitiøst mål om at halvere vores madspild, og vi forsøger på alle niveauer at bidrage til at mindske spild og sikre endnu bedre brug af fødevarer, som sagtens kan komme til gavn på andre måder. Det gør vi i vores butikker, men vi er også glade for, at der er dygtige og initiativrige producenter, som i den grad er klar med stærke tiltag, der bekæmper madspild”, fortæller Jonas Schrøder, der er ansvarlighedsdirektør i Salling Group, som står bag Føtex og Bilka.

Foruden at udnytte en større andel af tomaterne, så går 25 øre fra hver solgte flaske ketchup til foreningen Stop Spild Af Mad, der arbejder for at gøre danskere mere bevidste om, hvordan de reducerer madspild.

”Mad skal ikke gå til spilde, og tomater, som er i overskud eller ikke lever op til krav om ensartethed, udseende og størrelse, kan sagtens bruges i andre sammenhænge. Smagen er den samme, og ketchuppen er et godt eksempel på hvordan vi udnytter ressourcerne bedst muligt. Derfor fortjener initiativet stor ros”, fortæller Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad.

- EST

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online