Bangladesh vil selv kontrollere tøjfabrikker
Efter fem år har regeringen i Bangladesh besluttet at sende internationale inspektører ud af landet, og det skaber bekymringer.
Den bangladeshiske regering vil ikke forlænge de internationale aftaler, som landet har indgået i forhold til at kontrollere dets tøjfabrikker siden 2013. Det internationale samarbejde, samlet under Bangladesh-akkorden, skal forlade landet senest på torsdag, d. 6. december, med påbud fra Bangladeshs højesteret. Det skriver fagbladet3f.dk.
Akkorden er et samarbejde mellem over 200 globale tekstilproducenter, der skal arbejde for bedre arbejdsbetingelser på tøjfabrikker i Bangladesh. Inspektørerne fra Akkorden har siden 2013 inspiceret cirka 1.800 fabrikker og fundet mere end 100.000 sikkerhedsproblemer, hvoraf 89 procent er blevet løst, ifølge IndustriALL.
Men det er nu slut. Bangladeshs regering har selv oprettet et tilsyn, der skal varetage opgaven:
”Vi har ansat 130 inspektører og er bestemt i stand til at overvåge fremskridtene for fabriksbygningerne. Vi vil ikke forlænge de internationale aftaler”, siger den bangladeshiske arbejdsminister, ifølge The Daily Star.
Aftalen mellem Akkorden og regeringen udløb i november.
Regeringens beslutning skaber bekymring
Initiativet til Akkorden blev til på grund af en ulykke i 2013, hvor tøjfabrikanten Rana Plaza’s fabrik kollapsede, som kostede over 1000 menneskeliv.
Og selvom det hele tiden har været meningen, at Bangladesh på et tidspunkt selv skulle overtage kontrolarbejdet, mener både organisationer og virksomheder ikke at regeringen er klar endnu.
”Lige nu er der intet alternativ til Accord’en. De nationale myndigheder, der skal tage over, er slet ikke fuldt bemandede”, siger Sheheli Afroz, faglig sekretær i fagforbundet UFGW, til fagbladet3f.dk.
Fagforbundet IndustriALL udtrykker også bekymring og mener ikke, at regeringens beslutning er forsvarlig.
”Hvis Accord’en bliver forhindret i at være til stede i Bangladesh, vil vi fortsætte arbejdet fra Amsterdam. De bindende aftaler med næsten 200 modefirmaer og forhandlere gælder stadig”, siger Jenny Holdcroft, næstformand i IndustriALL, til fagbladet3f.dk.
Læs også: Levi’s vil slå rekord i bæredygtig supply chain
Derudover opfordrer også EU-parlamentet den bangladeshiske regering til at forlænge aftalen med Akkorden.
- SDN