13.10.2020  |  Klima, miljø og energi

Berendsen udskifter engangstøj til kontrollerede miljøer med genanvendelige tekstiler – til gavn for miljøet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Berendsens renrumsvaskeri vil nu tilbyde en ny og fleksibel service med genanvendelige kitler og heldragter til besøgende i kontrollerede zoner – og det er et af de sidste skridt på vejen, der kan gøre renrumsvirksomheder uafhængige af engangstøjet.

Nye kitler til besøgende reducerer affaldsmængden med over 99 %

Berendsens Holbæk-afdeling vasker, steriliserer og leverer beklædning og udstyr, der minimerer risikoen for kontaminering hos virksomhedens kunder i bl.a. medicinal-, pharma-, fødevare-, life sciences- og mikroelektronikindustrien. Det stiller høje hygiejne- og sikkerhedskrav til Berendsens processer, og vaskeriet i Holbæk har en lang række certificeringer, som betyder, at der bl.a. jævnligt foretages audits og vedligeholdelsesbesøg i renrumsvaskeriet. Tidligere skulle hver besøgende iføre sig en engangskittel i plast for at beskytte vasketøjet mod kontaminering, men nu har vaskeriet fundet en miljøvenlig og samtidig hygiejnisk løsning, som deres renrumskunder også kan få gavn af.
 
Vi har i vores renrumsvaskeri i Holbæk brugt genanvendelige kitler til besøgende, hvilket har reduceret vores plastaffald fra engangskitler til besøgende med over 99 % sammenlignet med, da vi for flere år siden brugte engangskitler, da vores genanvendelige kitler kan vaskes 100 gange. Derfor vil vi nu tilbyde vores renrumskunder en ny service, hvor de kan låne genanvendelige kitler og heldragter til besøgende hos os uden beregning. De skal kun betale for at få vasket det tøj, som deres besøgende reelt forbruger", siger Egle Hammering, Product Manager for Cleanroom i Nordeuropa.

Optimal komfort, hygiejnekontrol og leveringssikkerhed

Berendsen arbejder dedikeret på at udvikle flere genanvendelige produkter til deres kunders besøgende. Men det er naturligvis de produktionsmedarbejdere, der dagligt arbejder i deres kunders renrum, som forbruger flest tekstiler. Derfor er det Berendsens kerneforretning at udleje og vaske genanvendeligt tekstiler til produktionsmedarbejdere i renrum, f.eks. heldragter, støvler, hætter, kitler, mundbind og goggles. Berendsens nye løsning med vaskbare tekstiler til besøgende er et af de sidste skridt på vejen til, at både Berendsens renrumsvaskeri og deres kunder kan gøre sig helt fri af engangstøj. Udover de åbenlyse miljøfordele er de genanvendelige kitler til besøgende også mere åndbare og komfortable, slidstyrken og partikelfiltreringen er optimal, og i Berendsens it-system Connected Cleanroom kan kunderne se dokumentation for de besøgendes tøjskift, så de kan opretholde fuld hygiejnekontrol.

"Vores renrumskunder kan fleksibelt justere deres forbrug af kitler til besøgende, så de aldrig løber tør for tekstiler – heller ikke under en sundhedskrise som corona, hvor flere virksomheder med produktion i renrum har oplevet, at deres leverandører har manglet engangstøj", tilføjer Egle Hammering.

Berendsens vaskeri i Aarhus tager brugte plastikposer retur fra fødevarekunder med særlige hygiejnekrav – og poserne renses og genanvendes i nye poser, som de bruger til at pakke kundernes tekstiler. Læs mere her

Berendsen forlænger levetiden på genanvendelige tekstiler

Et af 2030-målene i Berendsens CSR-strategi er, at de vil opnå 100 % cirkulære tekstiler, og derfor gør virksomheden ikke kun en målrettet indsats for at udskifte engangstøj med genanvendelige tekstiler i deres renrumsafdeling i Holbæk – alle Berendsens landsdækkende afdelinger stræber også efter at forlænge levetiden på de tekstiler, som de udlejer og vasker for deres kunder.

"Vores forretningsmodel er cirkulær – vi indkøber slidstærke og bæredygtige tekstiler, som vi cirkulerer blandt flere brugere og vasker på svanemærkede vaskerier, hvor vaskeprocessen er skånsom og forlænger tekstilernes levetid. Kommer der et lille hul på tekstilerne, sørger vores professionelle syersker for, at tekstilerne bliver repareret i stedet for smidt ud. Det sikrer, at vi får meget ud af ressourcerne, men for at vi kan opnå 100 % cirkulære tekstiler, skal vi også sørge for, at tekstilerne får et nyt liv, når de ikke længere opfylder kundernes kvalitetskrav og skal kasseres. Sidste år donerede vi 46.500 kasserede tekstiler til godgørende og bæredygtige formål, og vi arbejder på at skabe innovative løsninger til tekstilgenanvendelse via vores partnerskaber", siger Berendsens CSR-chef Louise Elver.

Kokkenes Køkken har investeret i tusindvis af kokkejakker og forklæder fra Berendsens CSR-kollektion, som bl.a. er fremstillet af brugte engangs-plastikflasker. Læs mere her

Fakta om renrum:

  • Renrum er renrumsmiljøer, der kontrolleres med overvågning af antallet af partikler og mikroorganismer i luften, på udstyr og mennesker.
  • Anvendes til produktion og forskning i flere industrier – bl.a. pharmaindustrien, biotekindustrien og medicinalindustrien.
  • Er omfattet af høje hygiejnekrav for produktionslokaler og medarbejdere.

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere