BEWiSynbra Denmark sætter cirkulær kurs

NBE-medlemsvirksomheden BEWiSynbra producerer flamingo til en lang række formål og er en af Europas førende på markedet. BEWiSynbra har stort fokus på genanvendelse af flamingo og arbejder lige nu på en række cirkulære tiltag.

Den norskejede koncern BEWiSynbra har syv produktionsenheder i Danmark, bl.a. virksomheden i Hobro, som har været NBE-medlem siden april i år. Mette Fuglsang er Kommunikations- og HR-Manager hos BEWiSynbra Denmark, Hobro, og fortæller:
– Vi har egentlig altid arbejdet med bæredygtighed, men ikke været så bevidste om, at det var dét, vi gjorde.
Virksomheden blev ISO 14001-certificeret i januar 2000 og har haft forskellige indsatsområder i forhold til energibesparelser, affaldssortering og produktudvikling. I 2018 tog BEWiSynbra hul på at skabe nyt Flamingo® af 100 % kasseret flamingo, og visionen er, at alle fabrikker i koncernen inden for de næste tre år skal indsamle og genanvende 60.000 ton flamingo. En betydelig mængde, da flamingo jo ikke vejer særligt meget.  

Fra brugt Flamingo til nyt Flamingo
For at styrke innovationen på det cirkulære område har BEWiSynbra oprettet sektionen BEWiSynbra Circular, der – med afsæt i de syv danske produktionsenheder – kigger på nye indsatsområder. Blandt andet har sektionen fokus på FN’s 17 Verdensmål, som koncernen gerne vil arbejde mere indgående med.

Genanvendelsen af flamingo sker bl.a. i samarbejde med den danske virksomhed Eurec, som BEWiSynbra opkøbte i juli måned i år. Eurec er specialiseret i at indsamle og afsætte flamingo til genanvendelse og bliver en vigtig motor i de danske aktiviteter på området. Eurec sørger for, at flamingoen bliver smeltet og ekstruderet, dvs. omformet, så den bliver til en råvare, der kan bruges i nye Flamingoprodukter. Råvaren kan bl.a. anvendes til nye flamingoprodukter og til gulvisolering.

Innovation på det cirkulære område
Mette Fuglsang fortæller også, at det for mange kommuner er en øjenåbner, at flamingoen kan genanvendes. BEWiSynbra har i øjeblikket kontakt til 40 danske kommuner, som gerne vil i gang med at indsamle flamingo til genanvendelse, bl.a. Mariagerfjord Kommune. Her går fem genbrugspladser i starten af 2020 i gang med at indsamle flamingo separat, og BEWiSynbra sørger for løbende afhentning og genanvendelse af materialet.

Stort udbytte af Det Grønne Rejsehold
Mette Fuglsang fremhæver netop september måneds NBE-arrangement om FN’s Verdensmål som et af de meget udbytterige netværksmøder, BEWiSynbra har deltaget i. Og så har virksomheden lige projektansat en medarbejder fra NBE-projektet Det Grønne Rejsehold, der bringer nyuddannet arbejdskraft ud i erhvervslivet:
– Vi deltog i Det Grønne Rejsehold og må sige, at det var en ubetinget succes. Dygtige og vidende unge mennesker, som kom med nye vinkler på vores problemstillinger.
I projektansættelsen skal medarbejderen fra Det Grønne Rejsehold implementere et forslag til øget affaldssortering hos BEWiSynbra og desuden styrke virksomhedens arbejde med sikkerhed.    

Om BEWiSynbra og Det Cirkulære Nordjylland

  • BEWiSynbra producerer flamingo og har samtidig fokus på at indsamle materialet til genanvendelse på egen fabrik.
  • Koncernen arbejder på at etablere miniloops hos kunder, så f.eks. kasseret emballage indsamles og returneres som nye produkter.
  • BEWiSynbra etablerer samarbejde med kommuner i hele Danmark, så også flamingo fra borgerne kan indsamles via genbrugspladserne og genanvendes.      

Grønne omstillings-hjerner samles i Aalborg

26.02.2023Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

06.07.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Cirkulær innovation for fremtiden

Podcast: social bæredygtighed og ekskriminelle lærlinge

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Det Cirkulære Nordjylland

03.12.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Social bæredygtighed på rygraden

03.11.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Bæredygtighed en døråbner til dialog