07.05.2021  |  Samfund

Bibliotekerne vil være drivkraft for verdensmålene

20 danske biblioteker går nu i front for at udvikle og afprøve en model til at engagere lokale borgere i verdensmålene.

Der er brug for, at flere tager aktivt del i den omfattende bæredygtige omstilling, det danske samfund står overfor, og her har folkebiblioteker et helt særligt potentiale. De spiller en vigtig rolle i lokalsamfundet og er den kulturinstitution i Danmark, der når bredest ud med sine 38 millioner årligt besøgende. Samtidig er det et sted, hvor folk kan mødes på tværs af alder, uddannelse og social baggrund.

De 20 biblioteker i projektet

Ballerup Bibliotekerne
Dragør Bibliotekerne
Esbjerg Kommunes Biblioteker
Glostrup Bibliotek
Herning Bibliotekerne
Hillerød Bibliotekerne
Ikast-Brande Bibliotek
Kulturium Ishøj Bibliotek
Koldingbibliotekerne
Middelfart Kultur & Bibliotek
Nyborg Bibliotek
Rudersdal Bibliotekerne
Silkeborg Bibliotekerne
Struer Bibliotek
Svendborg Bibliotek
Syddansk Universitetsbibliotek
Tønder Kommunes Biblioteker
Tårnby Kommunebiblioteker
Aalborg Bibliotekerne
Aarhus Bibliotekerne

Et nyt projekt med 20 biblioteker som deltagere er derfor sat i søen i et samarbejde mellem Chora 2030 og Danmarks Biblioteksforening, og 19 danske folkebiblioteker samt et forskningsbibliotek . Projektet kører over de næste to år og indledes med et forprojekt, som er finansieret af Spar Nord Fonden. Hovedprojektet, som starter august 2021, gennemføres med en bevilling fra TrygFonden.

Borgerdrevne projekter og certificerede biblioteker
Målet for projektet er, at det skal afføde en mangfoldighed af lokale initiativer der inddrager borgere i verdensmålene på tværs af landet. Initiativerne skal drives af borgerne med støtte fra biblioteket. Samtidig skal biblioteket selv være med til at vise vejen ved at udvikle mere bæredygtige løsninger i eget hus. Modellen skal danne grundlag for en verdensmålscertificering for biblioteker, som kan give landets biblioteker en fælles ramme for arbejdet med verdensmålene.

”Vi ved, at der er rigtig mange mennesker, der gerne vil arbejde med at skabe en bedre verden. Bibliotekerne er som landets mest besøgte kulturinstitution helt oplagte som facilitatorer for borgernes arbejde med verdensmål, også fordi mange biblioteker allerede i dag arbejder med verdensmål. Derfor er vi også glade for, at der nu kommer turbo på at komme i gang med arbejdet, for det er vores ambition at omsætte verdensmålene til hverdagsmål,” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen (A), som også er kulturudvalgsformand i Aarhus.

Certificeringsprogrammet lanceres i løbet af projektet og åbnes, så alle interesserede biblioteker kan deltage. Programmet vil samle og bygge oven på de eksisterende erfaringer, og det skal tydeliggøre bibliotekernes muligheder for at spille en aktiv rolle, ikke bare gennem oplysning om verdensmålene, men ved at bidrage til konkret handling. Det skal ske ved, at bibliotekerne både selv bidrager til mere bæredygtige løsninger og ansporer de lokale borgere til at engagere sig. 

- EHS


 

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere