12.03.2018  |  Klima, miljø og energi

Finske biler skal køre på madrester fra Ikea

Biogas hitter i Finland. Derfor åbner Gasum en ny tankstation, hvor bilerne kan køre på madrester fra Ikea-restauranter.

Antallet af biler, der kører på biogas, er i de seneste par år eksploderet i Finland. Nu åbner Gasum 2018’s første gas-tankstation. Her kan du tanke din bil op med biogas, der er produceret af det overskydende mad fra Ikea-restauranter i Finland.

Læs også: Biogas kan bane vejen for grøn transport

Tankstationen er en del af det nye bæredygtige samarbejde mellem Ikea og Gasum. Den nye tankstation er placeret lige ved siden af Ikea i Lommila ved byen Espoo. Dermed forsøger man at undgå, at madaffald går til spilde.

”Vores primære formål er at reducere madspild på Ikea-restauranter, men placeringen gør det muligt at energiudnytte selv meget små mængder af mad. Samarbejdet med Gasum giver os endnu en mulighed for at gøre hverdagen bedre i Finland,” siger Tiina Suvanto, der er bæredygtighedsmanager i Ikea.

Flere gas-tankstationer på vej
Den nye biogas-station er en del af en større ambition om mere miljørigtig transport. Over de næste par år planlægger Gasum at åbne i alt 28 tankstationer spredt udover hele Finland. 

"Biogas forventes at spille en vigtig rolle i fremtidens transport- og energiløsninger. Staten har promoveret anvendelsen af biogas betydeligt ved at støtte sådanne projekter. Der kan ske endnu mere ved at øge produktionen af gas og udbygge tankstationsnetværket,” siger den finske landbrug- og miljøminister, Kimmo Tiilikainen.

Efterspørgslen af biogas tog for alvor fart i 2017. Her var antallet af biler, der kører på gas, omkring tre gange større end året før. Der er i forvejen næsten 40 gassationer i Finland. Men intet tyder på at udviklingen stopper her. Hos Ikea er man glade for at være en del af den nye biogas-bølge.

"Det er fremragende, at den første Ikea-tankstation nu er åbnet i Finland. Det øger mulighederne for at finnerne kan tanke med 100 procent ren biogas,” siger Gasums Vice Rresident for Biogas, Jukka Metsälä.

Læs også: Ny rapport peger på biogas til tung transport

I dag er der cirka 3.500 biler, der skal bruge gas for at kunne køre på de finske veje. Og stadig flere virksomheder bruger gasdrevne køretøjer. Biogas er nemlig med til at reducere det miljøudslippet ved transport med op til 85 procent. Ikea har i fremtiden selv tænkt sig at benytte det naturvenlige brændstof til al transport.

-EST

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere